Baker du bursdagskaker som alle barn tåler, også de som er allergiske mot gluten, melk og egg? Synes du det er greit å droppe egg eller peanøttsmør i barnas matboks om et annet barn er hyperallergisk?

- En selvfølge

Temaet har flere ganger vært oppe til diskusjon i forumet Barnimagen.com. Mens noen mener det er for mye å be om at de skal tenke på andres barn når de lager matpakke, er det andre som ser det som en selvfølge å ta hensyn.

"Da min datter gikk i barnehage så var det en gutt med sterk allergi der, vi fikk en liste over ting som ikke kunne være i matpakka og det var en selvfølge å følge den! skriver en mamma."

"Jeg synes det er HELT fantastisk når noen orker å ta seg bryet med å lage noe som ikke inneholder melk!" skriver en annen.

Råd til foreldre

Her er noen råd som kan hjelpe deg med å ta hensyn når andre barn i barnehagen eller på skolen er allergiske.

Vi har fått hjelp fra Helle Stordrange Grøttum, fagsjef for matallergi i Norges Astma- og Allergiforbund, Cecilie Reiersen, sosionom ved Brumlebassen Barnehage, og Marie Buer, skolesykepleier ved Voksentoppen skole (spesialskole for barn med astma og allergi).

Er allergien alvorlig?

Noen barn er rett og slett bare kresne. Da er det kanskje smartere å teste ut noen triks som skal få disse barna til å spise bedre, fremfor å forvente at de skal få spesialbehandling.

Andre barn er overfølsomme for visse matvarer. De får kanskje litt eksem rundt munnen, klør litt og får vondt i magen. Slik overfølsomhet er ikke farlig, og det legger ingen begrensninger for hva andre barn kan ha med seg i matboksen.

- Om et av barna bare er overfølsomt for egg, holder det at dette barnet ikke sitter ved siden av han eller hun som har omelett i matboksen. Da er det ingen grunn til å være hysterisk, sier Marie Buer.

– Helt uproblematisk

Her en noen utdrag fra diskusjonene i forumet Barnimagen.com:

"Vi har hatt to barn med så sterk eggallergi at vi ikke kunne lage noe med egg på skolekjøkkenet, selv om barnet aldri oppholdt seg der."

"Kommunen burde ha gjort noe med dette istedenfor å la det gå utover alle andre barn. Uansett hvor mye hensyn man tar, så kan man ikke være 100% sikker på at maten barna får med seg er egg og nøttefri."

"En gutt i klassen til sønnen min er hyperallergisk. Vi har fått beskjed om å ikke sende med egg, nøtter eller brød med frø i matpakken."

"I vår barnehage er det barn som er veldige allergisk mot enkelte ting. Det har gjort at alt av kaker er kuttet ut, barnehagen serverer ikke enkelte matvarer og vi har fått beskjed om å ikke sende med disse konrkete tingene i barnehagen. HELT uproblematisk synes jeg!"

"De fleste har internett, det er jo bare å gidde å søke litt info om oppskrifter til allergikere."

"Det små allergikere aller helst vil, det er å være som alle andre og få spise det alle andre spiser."

"Jeg har heller ikke noe problem med å forstå at vi foreldre med barn som ikke har allergi kan synes det er litt slitsomt og skulle ta hensyn til absolutt alle allergier man kan risikere å møte på en avd. i bhg. eller i en skoleklasse."

"Lurer på hvordan det blir når småbarna skal begynne å feire bursdager. En med melkeallergi, en som ikke tåler egg, muslimer som ikke spiser svin, andre som ikke liker, skal ikke ha sukker, en tåler ikke appelsiner, en annen tåler ikke epler."

"En kan da ikke kreve at barna ikke skal ha ditt og datt i sin egen private matpakke som kommer hjemmefra?!"

"Min datter har melkeproteinallergi, og hadde en tøff tid i barnehagen etter hun fikk diagnosen. Jeg synes det er HELT fantastisk når noen orker å ta seg bryet med å lage noe som ikke inneholder melk!

"Som mor til barn med ekstrem matvareallergi, allergisk for omtrent alt er det min oppgave å sørge for at gutten min har mat som han kan spise. Om foreldre ringer til meg og spør hva han kan ha, fordi de vil lage, er jo det kjekt."

Allergitrygg bursdagsmeny

Her er en liste over bursdagsmat uten melk, egg, nøtter og peanøtter.

*Grill- eller wienerpølse fra Leiv Vidar A/S

*Lille Høvding pølsebrød fra Hatting

*Lomper fra Finstad eller Buer

*Pølsebrød fra Fria (glutenfrie, også uten egg og melk)

*Lomper fra Engers lefsebakeri på Gjøvik (glutenfrie)

*Kakemons sjokoladekake fra Møllerens (inneholder gluten og spor av egg og melk)

*Verdens beste boller fra Møllerens

*Fruktgele fra Freia

*Vaniljesaus fra Oatly (uten melk, egg, gluten, soya)

*Popcorn poppet i raps- eller soyaolje

*Micropopcorn fra Maarud eller Europris

Kilde: Allergitrygg bursdagsmeny (Astma og Allergiforbundet). I menyen finnes også forslag is og en godtepose, samt en oppskrift på sjokoladekake.

Hyperallergi

Noen barn er imidlertid hyperallergiske mot visse matvarer, for eksempel, peanøtter, egg eller fisk. Da kan bare svært små mengder føre til alvorlige reaksjoner, som opphovning i ansikt, svelg og luftrør, som igjen kan føre til pusteproblemer.

I slike tilfeller kan det få alvorlige følger om et barn med hyperallergi får i seg noe fra feil matboks. Selv om et barn som har hyperallergi pleier å ha en voksen ved siden av seg under måltidet, er det er vanskelig å ha hundre prosent oversikt over barnas matbokser.

- Nøtter er så små og kan lett falle ned på gulvet der de minste barna krabber. De eldste barna i barnehagen har som oftest god oversikt over hva de ikke kan spise, men de minste må man passe mer på, sier Cecilie Reiersen.

Forbud mot egg, fisk og nøtter

Hyperallergi kan derfor gjøre det nødvendig å be også foreldrene til de andre barna om ikke å ha med seg visse matvarer.

I Brumlebassen barnehage er det totalforbud mot nøtter og sitrus. I tillegg kan ingen av barna ha husdyr hjemme, og ingen av foreldrene kan røyke. Ved Voksentoppen skole er det ikke akseptert å ha verken, egg, fisk eller nøtter i matpakka.

I en vanlig barnehageavdeling eller klasse er det sjelden det finnes barn som er hyperallergiske mot både, egg, fisk og nøtter.

Begrenset matboks

Men i noen tilfeller kan det være nødvendig å informere om at ingen av barna på avdelingen kan ha med seg visse matvarene i matboksen. Det gjelder i så fall om et barn kan få svært alvorlige reaksjoner av bare damp eller støv fra disse matvarene.

- Barnehagen kan ikke med loven i hånden nekte andre foreldre å sende med barna sine ulike matvarer, men alle barn har rett på et trygt miljø, så det bør være helt greit å si på et foreldremøte at på denne avdelingen spiser vi ikke peanøttsmør eller kokt egg, for eksempel, sier Marie Buer.

Det er lettere å møte forståelse i foreldregruppa om informasjonen er god og velbegrunnet.

Barn med hyperallergier har ofte med seg en EpiPen, som er adrenalinsprøyte klar til bruk. De barnehage ansatte skal selvsagt ha opplæring i hvordan og når denne må brukes.

Bursdagskaker i barnehagen

I mange barnehager er det slik bursdager feires med kake som foreldrene har sendt med. Om det er allergiske barn i barnehagen, vil disse barna ofte ha egne kaker liggende i fryseren, slik at de kan delta i bursdagsfeiringen.

Men det er fullt mulig å lage enkle kaker som også de allergiske barna kan spise. Mange foreldre synes også det er hyggelig å ta hensyn.

- Det kan være veldig sårt alltid å være den som må få noe som er annerledes, sier Helle S. Grøttum.

Enkle oppskrifter

Barnehagen har ofte allergivennlige oppskrifter liggende. Om du søker litt på nettet, er det lett å finne fram til lettvinte kakeoppskrifter for allergikere, også de som ikke tåler egg.

Dessuten finnes det ikke noe enklere enn å kjøpe en ferdig kakemiks som også allergikere kan spise. Toro har en kakeblanding som ikke inneholder gluten og melk, og Møllerens har en uten melk og egg. Sørg imidlertid for å bruke melkefri margarin når du lager glasur og pynt bare med allergivennlig godteri, som seigmenn eller melkefri sjokolade.

Uansett er det alltid smart å dobbeltsjekke med foreldrene til det allergiske barnet om ingrediensene er trygge.

Bursdagsfeiring hjemme

Når hele avdelingen inviteres hjem for bursdagsfeiring, er det ikke usannsynlig at det finnes en allergiker blant barna. Sannsynligvis har foreldrene informert om dette på forhånd.

Det er nok ingen som krever at hele bursdagsmenyen skal tilpasses ett barn med allergi. Mange barn er vant til å ha med egne poser med mat når de skal i bursdag.

- Vi oppfordrer foreldre til barn med allergier å si fra til andre foreldre i forkant av bursdager og lignende. Da kan foreldrene tilby seg å ta med noe til sitt eget barn, og foreldrene til bursdagsbarnet får muligheten til å ta hensyn dersom de ønsker det. Det er viktig å være åpne om allergiene. Det er ikke så lett å ta hensyn når alle først har satt seg ved bordet, sier Cecilie Reiersen.

Allergitrygg bursdag

Det er verken komplisert eller dyrt å lage en helt allergitrygg bursdag.

Norges Astma- og Allergiforbund har utarbeidet en svært enkel barnebursdagsmeny som verken inneholder melk, egg, peanøtter eller andre nøtter. I menyen er det også glutenfrie alternativer. Alle matforslagene skal være tilgjengelige i helt vanlige dagligvarebutikker.

- Med enkel tilrettelegging kan alle få det samme, pølse, kake og godtepose, allergi eller ikke. Det som er godt for et barn med allergi smaker også godt for andre barn. Det er hyggeligst om alle barna kan spise det samme. Bursdager er uansett ikke noe helsekostfenomen, sier Helle S. Grøttum.

Les også:

Dette skal en bursdagsgave koste

Får Nav-støtte til glutenfri mat

Slik sniker du grønnsaker i barna

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!