Vi har vel alle satt tennene i et ekstra saftig brød eller en bolle og tenkt noe sånt som: «Dette skulle jeg ønske jeg kunne lage hjemme».

Og nå kan du faktisk det.

- Etter 20 år med økologiske bakervarer, deler vi nå oppskriftene med gjestene våre. Nå har vi lyst til å lære folk å lage gode brød og velsmakende boller hjemme på kjøkkenet, sier daglig leder i kjeden med økologiske bakeverksteder, Richard Müller.

Derfor kommer boka Godt Brød - Våre beste økologiske oppskrifter ut, med mange spennende bakevarer du kan lage selv.

Les også: Slik viderefører du din egen bakeglede til barna

Holder det å følge oppskriften?

Men må man være mesterbaker, eller holder det å følge oppskriften, så blir det like bra?

- Hemmeligheten til vellykkede bakverk er tid, nok væske og kjærlighet, avslører Camilla Kristianslund, klinisk ernæringsfysiolog.

Det kan være verdt å legge litt ekstra tid i bakingen:

- Vi mener at god smak tar tid å utvikle, og at mel produsert etter naturlige jordbruksmetoder smaker mer. Vi bruker såkalte forhever, hvor mel, vann og bittelitt gjær får godgjøre seg i 12 timer og utvikle all den gode smaken som ligger i kornet. Det samme gjelder frø og korn, som bløtlegges eller kokes på forhånd.

- Deigen må også få tid til å heve. Da får smaken utvikle seg maksimalt, og råvarene får trukket til seg vann, slik at sluttproduktet blir saftigere, sier ernæringsfysiologen.

Les også: 7 oppskrifter med epler som hovedingrediens

Er økologisk sunnere?

Vi hører jo hele tiden hvor mye bedre det skal være å spise økologisk, men hva er egentlig de helsemessige fordelene?

- Økologisk mat kan inneholde mer av enkelte næringsstoffer og enkelte studier viser positiv effekt på både atopiske sykdommer og immunforsvaret hos mennesker. Samtidig publiserte Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) en rapport i 2014, som viste liten eller ingen forskjell i næringsinnholdet mellom økologisk og konvensjonell mat.

- Personlig tror jeg ikke du finner de store helsefordeler ved å velge økologisk, men du slipper å bekymre deg for plantevernrester i maten, i den grad du finner det i konvensjonelt produserte matvarer, sier ernæringsfysiolog Maria Øyehaug.

Camilla Kristianslund er opptatt av å trekke fram de skjulte fordelene – og ulempene.

- Selv om forskningen i dag tilsier at konvensjonelle matvarer ikke er skadelig, er forskningen stadig i utvikling. Hva vi sier om 100 år, vet ingen, påpeker hun.

- Alle oppskrifter kan selvfølgelig lages med konvensjonelle råvarer, det blir godt det også. Men vi mener det blir enda litt bedre og er enda litt bedre for deg, dyrene og miljøet om du velger økologiske, sier hun.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!