Overfølsomhet for melkeprodukter - og melkeallergi er en av våre vanligste allergiformer, særlig hos må barn, noe som kan ha sammenheng med bruk av kumelk svært tidlig i livet.

Høytider som jul og påske kan være en utfordring for barn med allergier og intoleranser. Dette er jo høytider for kaker, søte snacks og marsipan.

Ønsker du å lage noe sunt og godt hele familien kan spise i påsken, er det bare å sjekke ut de allergivennlige oppskriftene under.

Barn og matintoleranse

ALLERGISK: Det er ikke noe problem å lage gode kaker og annen snacks til barn med matintoleranser og allergier. © FOTO: Soma Nordic

Bounty

1dl sukrin og 50 g kokosolje (f.eks Cocosa Ekstra Virgin) smeltes i en kjele.

Tilsett og rør godt:

1 dl kokosmelk

1 dl fløte (f.eks Rice Dream risfløte)

200 g kokos

Sett røren i kjøleskapet ca. 1 time. Form biter ca. 14 stk og sett de i fryseren. Bruk gjerne muffinspapirformer og klem de litt sammen.

Oppskrift: Soma Nordic

Barn og matintoleranse

SØTT OG GODT: Barn elsker å hjelpe til på kjøkkenet. © FOTO: Marit Aaby Vebenstad

Barn og matintoleranse

FALSK MARSIPAN: Kos deg i påsken med deilig marsipan. © FOTO: Voksentoppen Allergikokebok/Cappelen Damm

Falsk marsipan

Så godt som alle oppskriftene i Voksentoppens Allergikokebok er uten gluten, melk og egg. Det er heller ikke brukt soya og nøtter. Det er en fantastisk bok for enhver som har behov for å lage mat til en med allergi eller intoleranse.

Dette trenger du

4 ss glutenfritt mel

1 dl fløte (f.eks Odense Erlet)

1 ts tragant*

2-3 mandeldråper

300 g melis eller SukrinMelis

Slik gjør du

1.Mel og fløte kokes sammen under omrøring og avkjøles.

2.Bland i de øvrige ingrediensene og elt til en smidig deig.

3.Form til små figurer. Oppbevares i tett boks.

Konditorfarge

Tilsettes konditorfarge, må du tilsette litt mer melis til en fin og smidig deig du kan lage figurer av.

Mintkuler

Bytt ut mandeldråpene med peppermyntedråper. Følg de to første punktene i fremgangsmåten. Lag små kuler eller stenger av massen. Smelt melkefri sjokolade i vannbad. Dypp kulene/stengene i sjokoladen og vend dem deretter i kokos. Det er enklest dersom en legger en bit på en gaffel og senker gaffelen ned i sjokoladen. Da slipper du en del søl.

* Tragant brukes som fortykningsmiddel i bla. bakverk og søtsaker. Pulveret lages av et gummilignende stoff som kommer ut gjennom sprekker og sår på greinene hos busker av slekten Astragalus i Vest-Asia. Tragant kjøpes på apoteket.

Oppskrift: Voksentoppens Allergikokebok/ Cappelen Damm

Barn og matintoleranse

PÅSKEHARE: Nybakte påskeharer uten melk og gluten © FOTO: Opplysningskontoret for brød og korn

Fine påskeharer

Påskeaften er en god anledning å nyte påskeharer i alle varianter.

Dette trenger du:

150 g Soft Spesial-smør (uten melk og soya)

6 dl rismelk

1 pk gjær

250 mg safran eller 1 ts gurkemeie

1 kg glutenfritt mel

1 ½ dl sukker (ønsker du å unngå hvitt sukker, kan det være lurt å erstatte med kokosblomstsukker (gjerne Aman Prana Gula Java) eller BjørkeSøt

1 ts salt

2 ts malt kardemomme

egg til pensling (hvis det tåles)

Slik gjør du

Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Ha safran (gurkemeie) i melkeblandingen og bland til krydderet er løst opp. Elt i mel blandet med sukker, kardemomme og salt. Ha eventuelt i mer mel til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).

Del deigen i ca 40 like store deler. Til hver hare trenger du to deler. Lag to dråpeformede stykker. Skjær et snitt i hvert stykke, fra den spisse til den butte. Fest stykkene mot hverandre, slik at de butte endene blir henholdsvis kropp og hode, mens spissene blir ben og ører. Sett harene til etterheving (20-30 minutter).

Pensle harene med egg og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i ca 10 min. Avkjøl dem på rist.

Tid: over 60 min

Oppskrift: Allergikokken.no

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!