Annonse

Føler du at du aldri har tid til å møte venner? Da er det kanskje en idé å invitere voksne venner med barn på middagsbesøk en helt vanlig hverdag.

Det er både sosialt og praktisk. Neste uke er det nemlig deres tur til å bli invitert - og dermed slippe å lage middag.

Slik gjør du det

Har du ikke tid til å lage middag til mange etter jobb, sier du?

Det trenger ikke ta lengre tid å lage mat til åtte enn til fire. Enkelte ting kan det lønne seg å gjøre klart dagen før, og så bare varme opp. Andre retter er raske å lage, men egner seg dårlig for oppvarming.

Disse oppskriftene er til to familier på fire voksne og fire-fem barn, avhengig av alder.

Lag ovnsstekt kylling, pasta basta, superkjapp hverdagslapskaus, chili con carne, tomatisert supersuppe eller finfin fisk i form.

Les også:

Sunne middager som er lette å lage

Triksene som sikrer fem om dagen

Enkle supper barna elsker

Ferdigmat du trygt kan spise

Sunn mat for sultne skolebarn

Ovnsstekt kylling

Alle liker kylling.

45 min

8 stk storekyllinglår

8 stk storepoteter

8 stk gulrøtter

1 stk kålrot

1 stk sellerirot

1 stk persillerot

1 stk storsøtpotet

4 stk sjalottløk

helehvitløksfedd uten skall (mengde etter smak)

2 stk buljongterninger

0,5 l kokendevann

Fremgangsmåte

Kutt alle grønnsakene i terninger, og legg i en langpanne. Skrell hvitløksfeddene og spre dem i pannen. Fordel kyllingbitene over grønnsakene, og hell over buljongen (terninger oppløst i kokende vann). Stekes på 225 grader i 30-40 minutter, eller til grønnsakene er møre og kyllingen gjennomstekt (væsken som siver ut når du stikker i kyllingen med en kniv, skal være klar, ikke blodig). Øser du væsken over kyllingen og grønnsakene et par-tre ganger underveis, unngår du at grønnsakene blir svidd i tuppene - og kyllingen blir saftig og god!

Høyde (px): Bredde (px):

Pasta basta

Veldig kjapp å lage.

20 min

2 pk ferskpasta(evt. en pose tørr pasta)

røktskinke, røkt kjøttpølse eller røkelaks

grønnsaker(f.eks. gulrøtter i terninger, brokkoli i små buketter, sukkererter, frosne erter)

5 dl matfløteeller melk (evt. en blanding)

Fremgangsmåte

Kok pasta i lettsaltet vann. Hell av vannet før pastaen er helt ferdig. Sjekk koketiden på pakken. La pastaen bli i dørslaget mens du koker opp alle de andre ingrediensene. Ha pastaen tilbake i gryta. Retten er ferdig når alt er varmt. Røkelaksen er ferdig når den skifter farge.

Høyde (px): Bredde (px):

Superkjapp hverdagslapskaus

Enkel tradisjon.

20 min

2 pk røkt kjøttpølsei terninger

2 pose frossenlapskausblanding

1 stk buljongterning

1 l vann

Fremgangsmåte

Ha alt i en kjele, kok opp og la det putre til grønnsakene er møre. Server med brød eller flatbrød.

Høyde (px): Bredde (px):
Birgitte Hoff Lysholm

Chili con carne

Litt krydder i hverdagen. Chili con carne er en super rett som kan lages både til fest og til hverdags.

30 min

Til 4 porsjoner

1 pk karbonadedeig

1 stk hakketløk

1 fedd hvitløk

0,5 stk chili, rød

4 stk gulrøtteri små terninger

1 stk rødpaprikai små terninger

2 stk tomatbokser

1 bokser bønner(chilibønner eller annen bønnemiks)

1 bokser mais

Fremgangsmåte

Fres løk, hvitløk og chili i olje. Tilsett karbonadedeig, litt om gangen. Når kjøttet er brunet, har du oppi resten. La det putre til risen er ferdig. Server med ris, nachos og en rømmeklatt. Har du mer igjen når alle har spist? Lag enchiladas dagen etter. Fyll wraps med chilirester, rull sammen, strø over ost og gratiner i ovnen.

Høyde (px): Bredde (px):

Tomatisert supersuppe

Her skjuler det seg mange vitaminer.

30 min

2 stk løk

2 fedd hvitløk

1 stk chili

2 stk poteter

2 stk gulrøtter

1 stk sellerirot

1 stk kålrot

2 stk søtpotet

2 stk squash

2 stk aubergine

2 bokser bønner

2 stk tomatbokser

2 stk buljongterning

1 l vann

Fremgangsmåte

Kutting og koking i store porsjoner tar tid. Lag en gigaporsjon når du først er i gang. Frys i porsjonspakker. Oppskriften er stor nok til maaange. Ikke følg ingredienslista slavisk, bruk heller sesonggrønnsaker. Du kan med fordel bruke mer tomat hvis du har barn som er fan av tomatsuppe. Noen ferske rødbeter gir deg lilla prinsessesuppe, hvis du har barn som er opptatt av sånt.

Fres løk, chili og hvitløk i litt olje i en stor kjele. Skrell og kutt grønnsakene og ha dem i kjelen, hell over buljong (terning oppløst i kokende vann). La det putre til grønnsakene er nesten møre. Tilsett bønner og tomater og kok til alt er mørt. Mos med stavmikser. Tilsett mer vann hvis suppa blir for tykk. Server med rømme, revet ost, pesto eller en annen god topping, og godt brød.

Høyde (px): Bredde (px):

Fin-fin fisk i form

Inspirert av Findus, men noe forenklet.

45 min

2 pk torskefilet(frossen)

2 bokser hakkettomat

1 stk purre

2 stk sjalottløk

6 dl matfløte

Fremgangsmåte

Skjær tint torsk i store terninger, purreløk i ringer og sjarlottløk i småbiter. Ha alt i en ildfast form. Bland tomater og fløte, og hell over fisken. Topp med salt og pepper. Stek på 200 grader i ca. 30 minutter. Server med ris og grønn salat.

Høyde (px): Bredde (px):

Rina Blekkerud, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!