Sommerlig fristelse

Nei, dette er IKKE farlig å spise

Vrenger du konsekvent alle bringebær du plukker før du spiser dem? Da er du ikke alene. Alle vet at man kan få mark i magen av å spise bringebærmark. Eller kan man det?

SOMMERFAVORITT: Sultne små barn får nok i seg et utall bringebærmark hver sommer. Det er absolutt ikke noe du trenger å være redd for, forteller barnelegen.
SOMMERFAVORITT: Sultne små barn får nok i seg et utall bringebærmark hver sommer. Det er absolutt ikke noe du trenger å være redd for, forteller barnelegen. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Da jeg var barn måtte vi plukke bringebær hver høst. Det var fast. Først jordbær og så bringebær, og på sene kvelder i august luktet det deilig av bær og syltetøy helt ut i yttergangen på kveldene hjemme.

Alle minner blir bedre med årene, så også dette.

Kanskje med unntak av rensinga. Det syntes jeg var eiendommelig kjedelig, men det måtte visst til. Alle bringebær skulle vrenges og marken plukkes ut. Hvis ikke kunne vi bli syke og få mark i magen.

Fremdeles vrenger jeg alle bringebær jeg plukker før jeg spiser dem, men kan vi få mark i magen av det?

Er ingen mark

Et kjapt søk i plantevernleksikonet viser at det ikke stemmer.

Entomolog Nina Tandem, skriver i leksikonet at det ikke er snakk om en mark i det hele tatt. Det er en larve, som til slutt skal bli en bringebærbille. Den heter Byturus tomentosus, og er et langt større problem for bringebærene enn den er for oss.

I bringebær-felt hvor man ikke sprøyter, kan så mye som 40–80 prosent av bæra bli ødelagte hvert eneste år.

Les også: Slik får du kontroll over søtsuget

<b>IKKE FARLIG:</b> Mange er redde for å få i seg bringebærlarver, men det er slett ikke farlig.
IKKE FARLIG: Mange er redde for å få i seg bringebærlarver, men det er slett ikke farlig. Foto: Getty Images

På dette punktet må vi ta en kort sving innom noe jeg personlig synes er ganske spennende, men som de fleste mest trolig synes er ganske ekkelt; parasittinfeksjoner.

De mikrobene, altså parasittene, som er farlige for oss, er de som kan slå seg ned og leve et godt liv i kroppen vår. Det finnes mange typer, men så langt nord som i Norge er ikke det et problem.

Vi er heldigvis lite plaget av parasitter, men for eksempel i Afrika er det et langt større problem.

Parasitter kan slå seg ned i organene i kroppen, ofte i tarmen, men også i leveren, og bli værende der lenge. Leve av kroppen det har infisert, kort og godt. Det er derfor vi kaller dem parasitter.

Les også: Da moren mistet det lille barnebarnet i bakken, forsto Espen at sykdommen hadde tatt grep om henne

Bosetter seg ikke

SVEINUNG LARSEN: Sluttet som journalist og ble barnelege i stedet. I Foreldre &amp; Barn forsøker Sveinung å tilbakevise de vanligste mytene knyttet til barn og sykdom. Fordi myter og manglende kunnskap ofte leder til dårligere behandling.
SVEINUNG LARSEN: Sluttet som journalist og ble barnelege i stedet. I Foreldre & Barn forsøker Sveinung å tilbakevise de vanligste mytene knyttet til barn og sykdom. Fordi myter og manglende kunnskap ofte leder til dårligere behandling. Foto: Torbjorn. Buvarp

Så er ikke tilfellet med bringebærlarven. Den kan ikke leve i kroppen, og dør når den kommer inn i fordøyelsen. Så blir den mat, kort og godt, og fordøyes med resten av maten du har spist den dagen.

I dette tilfellet, sammen med bringebærene og safta du drakk mens du plukket.

Jeg har verken sett eller hørt om noen barn som har blitt syke av å spise bringebærlarven. Folk her i nord har spist denne larven til alle tider. Enten vel vitende eller helt uvitende om at de har spist den. Ingen har noensinne blitt syke etter hva jeg kan bringe på bane.

Kan brukes som mat

Jeg kontaktet den nevnte entomologen Nina Tandem, og hun kunne fortelle at en annen larve, melbillelarven, kan brukes som mat. Også til barn.

Melbillelarven og bringebærlarven ligner veldig på hverandre, fortalte hun. Larvene smaker visstnok ganske godt og er en god kilde til proteiner.

Les også: Urtene du kan lykkes med i hagen

I Mathallen i Oslo har man faktisk tilberedt larver og biller og servert som mat for barnehagebarn.

Vi vet jo at ulike kilder til proteiner leder til store mengder utslipp av Co₂. Så er ikke tilfelle med larver, men om du får barna til å bli med på det argumentet, er på ingen måte sikkert. Det kan jo virke litt uappetittlig for mange.

Du kan med andre ord slutte med å vrenge bringebærene. Spiser du en larve, er det ikke farlig. Men om du kommer til å slutte helt er vel en annen sak.

Denne saken ble første gang publisert 11/08 2021, og sist oppdatert 03/08 2023.

Les også