SJOKKTYGGIS: Dette er ikke en tyggegummi, men kan forveksles og være farlig. Derfor ble den meldt inn som et farlig produkt.

SJOKKTYGGIS: Dette er ikke en tyggegummi, men kan forveksles og være farlig. Derfor ble den meldt inn som et farlig produkt. © Foto: DSB

Hvert år kalles mange produkter tilbake fra butikker og forhandlere fordi de innebærer fare. De kan være helseskadelige, ustabile og i verste fall føre til alvorlige ulykker.

På nettsidene til Direktoratet for sikkherhet- og beredskap kan du sjekke om produkter er meldt farlige. Det samme kan du gjøre på nettsidene til Statens Forurensingstilsyn.

SFT har særlig fokus på leker og utstyr som ikke er gode nok i forhold til regelverket om støy eller innhold av kjemiske stoffer.

Butikker og forhandlere har plikt til å melde inn farlige produkter.

Både utenlandske og norske produkter

Direktoratet mottar og offentliggjør produktmeldinger fra både Norge og Europa. På listene er det svært mange leker og produkter ment for barn.

Mange av produktene er trukket fra markedet allerede når meldingene legges inn, men har du eldre leketøy og utstyr hjemme, kan det være lurt å sjekke listene.

DSB: Farlige produkter meldt fra utlandet

DSB: Farlige produkter meldt fra Norge

SFT: Farlige produkter meldt fra Norge

SFT: Farlige produkter meldt fra utlandet

Bruk nettsøk

Sitter du med et produkt i hendene du føler ikke er helt trygt, kan et annet sted å lete informasjon være nettsøk.

Skriver du inn produktnavn, varenummer og annen informasjon du har tilgjengelig, kan det dukke opp informasjon som bekrefter følelsen du sitter med.

Du kan da komme over nettsider, forum og diskusjoner hvor produktet du er i tvil om sikkerheten på, blir diskutert og kanskje advart mot.

Gaven fra onkel i Amerika

Har minstemann eller foreldrene fått gaver fra USA, kan du også sjekke om leken eller barneutstyret - og hva det måtte være, sjekke produktet på nettet. Den amerikanske sikkerhetskommisjonen for produkter, CPSC legger ut informasjon som kan være nyttig.

EU har også en informasjonstjeneste hvor farlige produkter meldes. Det omfatter ikke matvarer, medisiner eller medisinsk utstyr. Rapex er laget for å kunne spre informasjon om farlige produkter raskt til samtlige EU-land.

Farlige produkter meldt i USA

Farlige produkter meldt i EU

Vet du om andre nettsider, eller har tips til hvordan du finner info om farlige leker? Delta i kommentarfeltet!

Les også:

Test av leker med lyd

Barnevogn falt sammen i test

Coop trekker farlig rangle

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!