BÆÆRGET LIVET:

Lammet Lambi flyttet til byen og fikk bleiekort på Kiwi

Det et lille lammet var dødsdømt etter å ha blitt avvist av moren. Da tok Gøril Elise affære.

<b>BÆ, BÆ, LILLE LAM:</b> Bygdeveterinær Gøril Elise Hoff Olsen tok med seg et frastøtt, lite lam hjem. De to knyttet sterke bånd, og lille Lambi fikk naturligvis sin egen ullgenser.
BÆ, BÆ, LILLE LAM: Bygdeveterinær Gøril Elise Hoff Olsen tok med seg et frastøtt, lite lam hjem. De to knyttet sterke bånd, og lille Lambi fikk naturligvis sin egen ullgenser. Foto: Privat
Sist oppdatert

Under lammingen i fjor vår ble bygde­veterinær Gøril Elise Hoff Olsen (29) tilkalt for krisehjelp til en gård i Nore og Uvdal kommune, der en søye hadde fått fem lam samtidig.

Det minste lammet i kullet var Lambi, som bare veide 1,6 kilo da hun kom til verden 11. mai.

Normal­vekten på et nyfødt lam er fem kilo, og et kull teller vanligvis bare to til tre lam. Med femlinger ble det en tøff kamp for minsten Lambi.

Avvist av mor og fostermor

– Søyer har jo bare to spener, så å få femlinger er ikke bra i det hele tatt! Hverken jeg eller bonden hadde noen gang sett et så lite lam som Lambi før. Hun tapte brutalt kampen for morens melk mot alle de dobbelt så store søsknene.

– Vi forsøkte å adoptere Lambi til en annen søye som bare hadde fått ett eget lam, men det var hun visst mindre fornøyd med. Søya stanget Lambi vekk flere ganger, det var hjerteskjærende å se på den lille kroppen som stablet seg på bena gang på gang for å bli avvist på nytt.

– Bonden ønsket ikke kopplam, men jeg visste at jeg ikke kom til å greie å reise fra Lambi. Jeg foreslo for bonden at jeg kunne ta henne med hjem for å gi henne en sjanse. Det syntes han var en god idé, forteller Gøril Elise.

Les også: Margrete gikk på nederlag etter nederlag på skolen. I voksen alder falt brikkene endelig på plass

Hunden tok ansvar

Hun elsker jobben sin, og i fire år har hun pendlet mellom turnusen 50/50 i Nore og Uvdal og jobb i Oslo.

Hennes faste følgesvenn har alltid vært med: Hunden Champis. Han følger matmor overalt og er nesten for kjendis å regne, med 12.000 følgere på Instagram.

Da Gøril Elise la den nyfødte og klissete Lambi sammen med Champis, slikket hunden Lambi helt ren.

<b>BESTEVENNER:</b> Nova scotia duck tolling retrieveren Champis ble både fosterfar og bestevenn for lille Lambi. I to måneder fulgte de hverandre over alt.
BESTEVENNER: Nova scotia duck tolling retrieveren Champis ble både fosterfar og bestevenn for lille Lambi. I to måneder fulgte de hverandre over alt. Foto: Privat

Etter å ha gitt det lille lammet en ekstra dusj på dyreklinikken og sjekket at alt var i orden, la hun de to dyrene sammen i buret i baksetet i bilen sin og ringte samboeren Eyvind Gjertsen (31) på vei til hytta.

– Han ble litt oppgitt da han forsto at jeg snart ville komme hjem til Oslo med et lite lam. Men så overrasket ble han nok ikke, bare noen måneder tidligere hadde vi vært «fosterforeldre» for to krevende oterunger. De lever nå livets glade dager i Kristiansand Dyrepark, der jeg har besøkt dem to ganger, forteller Gøril Elise.

Les også: (+) Vi må la varmen stå på hele tiden og får store strømregninger på hytta. Noe må gjøres, men hva?

Startet med helseproblemer

Den første tiden med Lambi ble tøff. To ganger hentet Gøril Elise avlivningsmidlet fra bilen. Det lille lammet ville ikke suge fra flaske og slet med forstoppelse. Hun fikk melk via en sonde ned i magesekken og fikk klyster flere ganger for å få ut avføringen.

– Jeg har full forståelse for at bønder ikke har mulighet til å drive med slik behandling midt i den travleste tiden på året, sier Gøril Elise.

Lambi kom seg mot alle odds over kneika og begynte å ta til seg næring med god appetitt. Hun ble med tilbake til Oslo, og må ha vært tidenes mest sosiale lam. Her var hun med på 17. mai-feiring, familieselskap og begravelse.

Den ene gangen Gøril Elise i all hast måtte ordne med klyster på Lambi, sto hun i full bunad hjemme hos et vennepar på 17. mai-frokosten. Da var det bare å okkupere badet deres for en stund.

<b>ØNSKER SEG SMÅBRUK:</b> Gøril Elise og Eyvind håper de en dag kan samles med «lammene» sine igjen, men da må de finne et småbruk først. Her fra 17. mai-feiring i Oslo i fjor.
ØNSKER SEG SMÅBRUK: Gøril Elise og Eyvind håper de en dag kan samles med «lammene» sine igjen, men da må de finne et småbruk først. Her fra 17. mai-feiring i Oslo i fjor. Foto: Privat

Siden Lambi ville være med bestevennen Champis overalt, ble hun også med ut på turer, selv om hun måtte bæres mesteparten av turene.

Bleiekort på Kiwi

Inne i leiligheten til Gøril Elise og Eyvind hadde Lambi på seg bleie med tilklippet hull til halen.

– Det synes hun var helt greit. Hun fikk til og med bleiekort på Kiwi! Vi gikk fra den minste størrelsen til den største på rekordtid. Lam vokser ekstremt fort, sier Gøril Elise.

Hun sov på soverommet sammen med Champis, men etter hvert som hun ble større og sterkere, begynte hun også å hoppe opp i sengen.

Hverdagen med et lite lam gir ingen mammapermisjon, dermed var både Lambi og Champis med på jobb hver dag. Her var allerede Champis godt oppdratt og passet på Lambi hele tiden så hun også lå pent og ventet mens Gøril Elise jobbet.

Lambi bodde sammen med paret inne i leiligheten i Oslo og i hytta på fjellet i til sammen syv uker. Den siste uken tok Gøril Elise til seg enda et annet frastøtt lam, Lano, fra samme bonde.

Lambi og Lano ble fort gode venner, men ble snart så store at de ikke lenger kunne være inne. Dermed fikk de nytt bosted på småbruket til Eyvinds mor i Kodal. Her stortrives de.

Les også: Liv (88) og Thor (93) døde med to dagers mellomrom

<b>BLEIE-LAM:</b> Lambi bodde inne i leiligheten til Gøril Elise og Eyvind i Oslo. Det gikk greit med babybleier de klippet halehull i, og ved å flytte opp alle grønne planter. Lambi ville gjerne sove både i sofaen og sengen deres.
BLEIE-LAM: Lambi bodde inne i leiligheten til Gøril Elise og Eyvind i Oslo. Det gikk greit med babybleier de klippet halehull i, og ved å flytte opp alle grønne planter. Lambi ville gjerne sove både i sofaen og sengen deres. Foto: Privat

Sov ute med dyrene

Planen er å gjenforene hele familien når Gøril Elise og Eyvind forhåpentligvis finner sitt eget småbruk. De er fortsatt på leting etter et egnet sted mellom Oslo og Nøtterøy.

– For å venne lammene til livet ute flyttet jeg og Champis ut sammen med dem en stund, slik at de fikk en så myk overgang som mulig. Det gikk veldig fint. Jeg tok madrassen og dynen min med ut og sov utenfor hytta med radioen på for å holde reven unna, forteller bygdeveterinæren.

Hun synes det var trist å skilles fra lammene og savnet dem mye i starten. Nå går det bedre, og hun besøker dem stadig vekk hos svigermor.

<b>NÅ ER «BARNA» STORE:</b> På svigermors småbruk i Kodal lever Lambi og Lano det gode gårdsliv sammen. Gøril Elise gleder seg hver gang hun besøker de store, utflyttede «barna», som går fritt rundt på tunet i flokk med hunder, katter, høner og over 100 angorakaniner.
NÅ ER «BARNA» STORE: På svigermors småbruk i Kodal lever Lambi og Lano det gode gårdsliv sammen. Gøril Elise gleder seg hver gang hun besøker de store, utflyttede «barna», som går fritt rundt på tunet i flokk med hunder, katter, høner og over 100 angorakaniner. Foto: Privat

– Lambi har et paradis å boltre seg på nå sammen med bestevennen Lano. Det er ikke tvil om at de kjenner oss igjen når vi kommer, men det ser ut som om båndet til Champis er sterkest.

– Hun dilter etter ham hele tiden, akkurat som da hun var liten. Det er utrolig fint å oppleve hvordan dyr kan knytte bånd og tillit på tross av ulik art, sier Gøril Elise.

Denne saken ble første gang publisert 21/04 2022, og sist oppdatert 21/04 2022.

Les også