Ferie med svigers

Vi gleder oss så mye til ferien at vi glemmer å grue oss til det som gjorde at vi gledet oss til den var over i fjor

Da tenker jeg ikke på mygg, veps og vonde sandaler. Men på plagene som kan oppstå når man samler storfamilien med all sin bagasje under samme tak, skriver Marie Lunde.

<b>MARIE LUNDE</b>: Marie bor på Ekeberg i Oslo sammen med ektemannen Ola, og sønnene Laurits og Jæger.
MARIE LUNDE: Marie bor på Ekeberg i Oslo sammen med ektemannen Ola, og sønnene Laurits og Jæger. Foto: Fredrik Myhre
Publisert

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens egne meninger.

Endelig ferie! Sol og familietid på hytta ved sjøen.

En kald Aperol på terrassen etter en varm dag på stranda. Ferske krabber rett fra teina. Myke klemmer som lukter solkrem og sjø.

Kusiner og fettere som leker sammen og underholder hverandre. En times ekstra søvn mens besteforeldre passer kidsa før frokost.

Vi gleder oss så mye til ferien at vi glemmer å grue oss til det som gjorde at vi gledet oss til den var over i fjor; nemlig gnagsår, kløe, stikk og bitt.

Da tenker jeg ikke på mygg, veps og vonde sandaler. Men på plagene som kan oppstå når man samler storfamilien med all sin bagasje under samme tak.

Les også: Synes du ferie koster mer enn den smaker? I så fall er du en av mange!

Slektninger som samles

En haug med slektninger som i månedsvis har bygget opp sine forventninger, ønsker og drømmer som de i hodene sine kaller for ferie.

Jeg tenker på stikkene som tante Torunn ustanselige sender onkel Leif over rekekabareten eller under yatzy, fordi hun ikke kommer over at han var utro i nitten nittiseks.

Jeg tenker på hvordan det gnager Gamlefar som liker å gjøre ting på gamlemåten, at barna hans ikke bryr seg om gamle tradisjoner på hytta. For hastverk er lastverk og alt som er hyggelig krever forberedelser.

Som rørte bær fra hagen i stedet for Noras hjemmelaget som ikke er hjemmelaget overhodet. Og den gamle bålpanna har knapt blitt brukt etter at de fikk internett.

Jeg tenker på kløen som yngstebror har etter å vinne alle diskusjoner og Hyttequizen fordi han alltid har følt seg som den minst vellykkede av sønnene.

Og hvor ofte eldstebror må bite seg i å konfrontere den yngre med at han er en lathans og en unnasluntrer fordi han er lei av å bli beskyldt for å være yndlingen.

Les også: (+) Leserne forteller: Vi var som skapt for hverandre. Så fortalte jeg hva som hadde skjedd på jobbintervjuet

Tvillingforeldre

De virkelige gnisningene starter imidlertid når søster og mannen = herr og fru «Frie Tøyler», dukker opp dag tre av ferien med tvillingene Skrekk og Gru.

Gamlefar har arr i neseboret fra fiskekroken som barnebarnet firte ned fra hemsen i fjor, og den minste fetteren har fortsatt mareritt fra da tvillingene spiste opp lørdagsgodtet hans.

Siden det gjerne er litt mindre søvn og litt mer synd på tvillingforeldrene, stiller besteforeldrene litt færre krav og gir litt flere timer med barnevakt til dem.

Forskjellsbehandling gjør at de andre småbarnsforeldrene er litt sjeldnere overbærende og litt oftere sure.

Herr og fru Frie Tøyler nyter imidlertid godt av velviljen til besteforeldrene og overlater like gjerne hele oppdragelsen til dem.

Det medfører at til og med den yngre broren, Lathansen, glefser til søsteren når hun unnlater å gripe inn idet Skrekk og Gru går bananas med grillkullet.

Yndlingsbroren klarer som vanlig å svelge feriekameler og drar i stedet for å kjøpe en svinedyr gassgrill, noe som gjør at Lathansen føler seg enda mindre vellykket sammenlignet med den mer rasjonelle og kjøpesterke storebroren.

Gamlefar blir dessuten også sår for han synes at gamlemåten med kulegrillen fungerer utmerket.

Les også: (+) Mamma bryr seg ikke om meg og barna mine, hun skal alltid noe annet. Jeg blir så såret

Gleder seg til sommerferie

Toppen er nådd når onkel Leif er så lei av tante Torunn sin hakking, at han drikker seg sørpe full siste kvelden og bestemmer seg for å konfrontere alle andre enn sin kone med å si «et sannhetens ord om denne familien»

Så reiser vi alle hvert til vårt og vi sier til hodene våre at det der skal vi aldri gjenta.

Likevel kommer hodene til å glede seg like mye neste år. For det er litt sånn med sommerferie som det er med kjærlighet, det føles ikke helt ekte før det både gnager, klør og stikker litt.

Denne saken ble første gang publisert 20/07 2023.

Les også