Ferie er ikke bare ferie

Synes du ferie koster mer enn den smaker? I så fall er du en av mange!

Ferie med barn kan fort bli kaotisk og stressende. Her er fem lure pakketips til deg som skal ut og reise med barn.

<b>PLANLEGG:</b> Ferie med barn krever god planlegging. 
PLANLEGG: Ferie med barn krever god planlegging.  Foto: Pixabay
Publisert

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens meninger.

Vi var på tur med storfamilien – besteforeldre, tante og onkel, fetter – og oss tre.

I ettertid har vi priset oss lykkelige for at vi på daværende tidspunkt var ettbarnsforeldre. Jenta vår var knappe to, fetteren knapt halvannet.

Målet for turen var Venezia hvor bestemor skulle feire rundt tall. Flystreik hadde ført til at vi måtte fly fra Göteborg.

Lite hjalp det oss at streiken var over kvelden før vi skulle dra, da billettene allerede var ombooket.

På bilturen til nabolandet kastet selvfølgelig datteren vår opp i bilen. Da kom heldigvis skiftet i sekken til nytte.

Pakketips 1: Ha alltid minimum ett skift til barnet i håndbagasjen og det er ikke dumt å ha et til deg selv, også.

Om bord i flyet var alt greit. Helt til mellomlandingen i Frankfurt. Flyplassen var, ikke overraskende, full av folk (Frankfurt er Frankfurt)! Vi måtte skynde oss til gaten.

Les også: Flyvertinne avslører alt

Ha nesespray parat

Bestemor og bestefar hadde oversikt over hverandre, tante og onkel hadde kontroll på sin smårolling, og vi egentlig på vår. Det var boardingkort, pass, sekker og vesker, kosekluter og ditto -tepper.

RAGNHILD FINSTAD EIKÅS: Mor til to tenåringsjenter, utdannet førskolelærer i 1999 og har jobbet som pedagogisk leder i barnehage siden da.
RAGNHILD FINSTAD EIKÅS: Mor til to tenåringsjenter, utdannet førskolelærer i 1999 og har jobbet som pedagogisk leder i barnehage siden da. Foto: Privat

«Hvor er hun»??! Pappaen så seg panisk rundt. Han kunne ikke finne jenta vår. Han er kjent for å være den som er cool, calm and collected, men nå var det stress og tilløp til panikk i blikket.

«Hun sitter på armen din», meddelte jeg. Stress kan skylle innover oss alle!

Vel om bord på flyet kunne vi slappe av. Helt til nedstigningen mot Venezia hvor det viste seg at avkommet vårt var ørebarn så til de grader.

Pakketips 2: Sørg for å ha smokk og/eller flaske, og nesespray parat på flyturen - særlig oppad i og nedad fra lufta. Det letter bokstavelig talt på trykket.

Tyskeren i setet foran ble olmere og olmere i blikket der snuppa vår vred seg i smerte ned mot gulvet, og hylte stadig høyere. Vi er ganske sikre på at han bannet.

Brudd på rutiner

Vel fremme samlet vi all bagasje og tok taxibåt inn til byen. Ingen av oss hadde pakket særlig praktisk.

Antall kolli var litt uklart. Venezia har smale broer, trange gater, trapper hist og her, og særs mange turister.

Bæremeisen brukte vi kun én gang, trillekoffertene var i overkant mange, men småttisene var happy der de satt i vognene sine.

Vi kunne fint halvert bagasjen og satset på ryggsekker i stedet for kofferter, men det var ikke i våre tanker. Ferien ble fin og minnerik likevel.

At hotellet var som Fawlty Towers med en italiensk John Cleese gjorde det hele bare mer komisk.

Synes du ferie koster mer enn den smaker? I så fall er du en av mange! Såpass ærlig skal jeg være.

«Alle» gleder seg til ferie (gledingen er nesten noe av det beste). Generelt all fri, egentlig.

Å slappe av, la tiden fare, ha kvalitetstid med familien enten det er med eller uten barn. Men har du tenkt at ferie og fri ikke alltid er nettopp det?

Ferie fører til brudd på rutiner. Det være seg søvnrytme, måltider, og sannsynligvis en god del mer sosialisering. Og døgnet får ikke flere timer. Det blir bare mer kaotisk.

Jeg kan med hånden på hjertet si at i en lang periode, da barna våre frem til de var forbi barnehagealder (og det er 4,5 års aldersforskjell…), var hverdagene best.

Vi visste til en viss grad hva dagene brakte. Det var levering i barnehagen, jobb, henting, middag, kveldsstell og legging.

Faren min sier at for ham er ferie å gjøre noe annet enn man pleier. Men av erfaring føler jeg at det gjelder voksenfolk.

Les også (+): Barnet er rasende ved leggetid: Her er to eksempler som viser hvordan man skal og hvordan man IKKE skal løse det

Pakk en aktivitetssekk

Vi har vært på de fleste typer ferie. Vi har vært på familiehyttene og -stedene, charterturer (la oss like godt innrømme at all inclusive er gull) og storbyferier.

Storbyferiene har vært planlagt ned til minste detalj. Slike turer med barn krever nøye forberedelse.

Pakketips 3: Pakk en liten aktivitetssekk. Ha med bøker. De kan gjerne lastes ned på nettbrett så blir det mindre å bære på. Til eldre barn er også lydbøker ålreit. Oppgave- og aktivitetsbøker likeså.

Rimelige tegnesaker får man som regel kjøpt både innen- og utenlands, så det er ikke noe must i sekken. Noen små, enkle spill hvor brikker og terninger kan kastes oppi lokket slik at de ikke forsvinner under seter og sånt.

Kosedyr, for ikke å snakke om et mykt teppe hvis barnet har det. Noe lunt, godt og trygt kan gjøre reisen lettere – både i tog, bil, båt og fly. Reiser man til Sydens lender trenger man IKKE å dra med badeleker av ymse slag. Det er det plenty nok av der.

Og bare sånn apropos…Det er ikke noe must å poste enhver feriedetalj på sosiale medier. Om noe i det hele tatt.

Vi har gjort det selv, altså, men det er ikke noe poeng i å vise frem og berette alt man bedriver, og hvor man er til enhver ferietid …

Men å ta bilder er veldig fint, for det å se tilbake på og snakke om det man opplevde sammen er gull verdt.

Les også: Les dette før du skal fly med baby og små barn

Bleiebarn? Ta med bleier!

To pakketips på rappen.

Nr. 4: Har man bleiebarn er det fornuftig å ta med i hvert fall en pakke, om ikke to, i hvert fall når man skal utenlands.

Bleier er ofte dyrere der enn her, og det kan være vanskelig å finne den som passer best til ditt barn. Og vet du hva?

Når bleieplassen i kofferten er tom etter ferien, kan man putte innkjøpene sine der! «Jeg skal ikke shoppe noe» er bare noe man sier. Det er alltid noe som blir med hjem.

Tips nr. 5: Det hender jeg glimter til. Jeg fant ut at det var egnet å lage en standard pakkeliste.

Jada, lister er en greie mange har – særlig mødre (noen unntak er det alltid).

Og la oss være stolte av det! På PC-en ble det skrevet alle tenkelige ting man kunne behøve på ulike ferier; en liste for hytter og steder i Norge, og en for utland/syden. Da slapp vi å finne opp alt pakkekruttet på nytt for hver tur.

Så var det bare å fylle i antall dager og telle hva man trengte av den enkelte artikkel.

Etter hvert som døtrene våre ble eldre, fikk de listene selv og telte og pakket (med etterkontroll av en forelder). Mestring i et nøtteskall!

Med et oppkastende barn i bilen og frykten for ikke å komme i tide til flyavgangen, var det kanskje ikke så underlig at det en stund etter hjemkomsten fra Veneziaturen lå et brev fra politiet i postkassa.

Bilturen ble litt dyrere enn planlagt. Sjåføren var dyktig, han, men stress og tempo tar selv den beste, og rammer ikke bare i hverdagen. Ferie er ikke bare ferie. God sommer.

Denne saken ble første gang publisert 26/06 2023.

Les også