Ønskeliste til jul

«Kjære julenisse. I år ønsker jeg at det ikke er jul»

Mange barn ønsker seg mer tid med foreldrene i julen, forteller familieveilder Heine Vestvik.

ØNSKELISTE TIL JUL: Familieveileder Heine Vestvik har snakket med flere barn og foreldre som deler deres ønskeliste til jul.
ØNSKELISTE TIL JUL: Familieveileder Heine Vestvik har snakket med flere barn og foreldre som deler deres ønskeliste til jul. Foto: Forlaget Publica
Publisert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger. Ønskene er basert på samtaler med barnog foreldre.

Kjære julenissen (eller en eller annen …) Til jul i år ønsker jeg meg Play-
station. Sånn ny, en Playstation 5. Det er fordi jeg er lei av at alle snakker på skolen om hva de spiller på Playstation og jeg er den eneste som ikke har det.

Og så kan Tom og Gunnar være med meg hjem fra skolen og spille hos meg. Istedenfor at jeg går hjem alene.

Kan jeg få det, julenissen? Trenger ingen andre gaver altså.

Knut, 7 år.

*

Jeg vet du ikke finnes altså. Hverken du eller Jesus. Jeg tror ikke på noe jeg. Kunne egentlig bare ønske meg at det ikke var noe jul. Kan du ordne det? Men hvis det kommer snø er det litt fint da, når naboen har sånne lys i hagen og det er mørkt.

Visste du at

… julaften er den dagen vi drikker mest alkohol i landet. Nesten 1 av 4 sier han/hun drikker alkohol da. Det er også den dagen barn gleder seg mest til av alle dagene i året.

I fjor sovnet mamma kjempetidlig på julaften, sånn lenge før gavene liksom. Det var bare de gavene jeg hadde laget på skolen og så hadde mamma kjøpt en til meg.

Mamma var først glad, og hun åpnet flere flasker og sa vi to skulle feire.

Men så ble hun lei seg etter middagen, og så trøtt. Så sovnet hun på sofaen. Så jeg ventet til neste dag med å åpne gaven min.

Christina, 9 år.

*

I år ønsker meg jeg bare gaver fra deg, og ikke fra mamma og pappa!

Mamma sier vi ikke har penger hele tiden, og gaver koster jo penger? Så det er nok med den jeg får av deg. Og kanskje du kan gi til mamma og pappa også noen gaver?

Mamma sier vi ikke har råd til ferie, men et sånt telt kanskje så vi kunne dra bare opp til vannet her å for å sove i? Eller kanskje at pappa sin bil ikke må på verksted hele tiden? Sist gang ble han skikkelig sint. Det koster kjempemye penger med sånn verksted.

Leif, 6 år.

*

Jeg ønsker meg at pappa kan leke med Lego med meg. Det er så kjekt når han gjør det, men han har det så travelt. Jeg synes det er dumt. Kanskje hvis du gir Lego til han så må han bygge det så kan jeg være med? Han liker å bygge motorsykler og fly.

Arne, 7 år.

*

Kan jeg ønske meg at du kom til oss på julaften? Sist jul ble det veldig dumt fordi først sa mamma at pappa ikke hadde tatt lysene fint på treet. Så sa pappa at mamma ikke hadde gjort en dritt for å ordne til jul.

Så sa mamma at pappa kunne dra til helvete og så gikk pappa og kom ikke hjem før et par dager senere tror jeg og mamma satt og var sur hele julaften og jeg prøvde å være glad liksom på grunn av lillebror men jeg tror han skjønte jeg ikke var det.

Camilla, 8 år.

*

Jeg har bare ett enkelt ønske – kan du hjelpe meg å ikke stresse i hjel jula i år?

I fjor ble jeg bare mer sliten av å ha juleferie, når du merker jeg begynner å stresse, kan du bare hviske meg i øret at jeg må huske å puste litt..?

Mamma, 32 år.

*

Kan du ordne det slik at Amir ikke blir plaget hele tiden på skolen? Det er mobbing rett og slett vil jeg si. Pål og Simen tar hele tiden skoene hans og kaster ut vinduet, og låser døren når han skal inn igjen. Og så dytter de han hele tiden slik at han detter.

Jeg ser han er lei seg men han sier ikke noe. Simen sier han kan dra hjem igjen der han kom fra, men det var jo krig i landet hans!

Vemund, 7 år.

*

Jeg ønsker meg noe stort i år, nemlig å redde jorden! Jeg synes det er trist at vi skal ødelegge all naturen, fordi den er fin å se på.

Det er også dumt å drepe dyr, hva har de gjort galt liksom? Jeg har sluttet å tråkke på edderkopper nå, og jeg plukker ikke med meg blomster hjem fra skolen.

Jeg ønsker meg at de voksne også kunne slutte å ødelegge og drepe i naturen.

Marit, 7 år.

*

Kan jeg ønske meg at du er med meg når jeg skal sove på julaften? Jeg er så redd når jeg legger meg, men hvis jeg sier det til mamma får jeg bare kjeft, og hun sier at nå er det voksentid og det må jeg lære meg.

Jeg trenger bare at du stryker meg litt på pannen så sovner jeg raskt. Lover.

Sarah, 6 år.

*

Det er litt flaut å ønske seg dette, men kan du hjelpe meg med ikke å bli sint på ungene i jula? Og ellers og egentlig. Jeg angrer sånn etterpå og så er det jo alltid bare noen teite ting som jeg enkelt kunne ha ordnet på en annen måte, det er liksom så unødvendig

Hjelp meg med å gå litt vekk når jeg kjenner at jeg holder på å sprekke, jeg vet det hjelper.

Pappa, 37

*

Kan du gjøre slik at det blir fred i verden? Jeg synes det er dumt når det er krig, og folk dreper og myrder hverandre. Michael, han er ny nå i Svingen der jeg går, han sier det var krig i landet hans og at det kom bomber om natten og drepte folk.

Kan du hjelpe sånn at folk skjønner de må være snille med hverandre?

Simon, 5 år.

Jeg vil gjenta meg selv og si: den beste gaven du kan gi til ditt barn er å gi dem din oppmerksomhet og kontakt i jula – at du faktisk har tid bare å sitte ned med barna/barnet uten at dere skal noe mer enn bare å være sammen.

Denne saken ble første gang publisert 07/12 2023.

Les også