kommentar

– Går du rett på full pakkekalender til begge ungene, vil du angre bittert

Juletradisjoner er viktige. Men i en hektisk høytid kan juletradisjoner fort bli oppskriften på juledepresjoner. Så hvis du vil unngå å brenne lyset i begge ender, ta med deg noen velmenende tips fra meg.

JULETRADISJONER: Dette ser bedårende ut, men dessverre tar det ikke mange minuttene før barna er lei og du må gjøre resten av jobben alene.
JULETRADISJONER: Dette ser bedårende ut, men dessverre tar det ikke mange minuttene før barna er lei og du må gjøre resten av jobben alene. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.

Det er ikke noe vits å fortelle barna at julenissen er en tjukk og skjeggete mann som bor på Nordpolen, kjører slede med reinsdyr og kommer på julaften med gaver.

For da får du et forklaringsproblem når han flatmaget plutselig dukker opp på Storo Senteret på sparkesykkel to uker før jul for å dele ut glutenfri, vegansk sjokolade.

Bare si til barna at det viktigste ikke er NÅR, men AT julenissen kommer, og at det ikke spiller noen rolle om det er han eller hen, svart eller hvit, tykk eller tynn eller hvorvidt nissen fortrekker reinsdyr eller esler.

Da kan du vri deg unna det meste av spørsmål.

Ikke minst er det veldig woke.

Julekalenderkjøret

Skal du innføre julekalender, gjelder det å starte på appelsin med nellik og heller jobbe deg oppover i julekalenderhierarkiet. Da blir det lettere å finne nivået som passer for deg.

Går du rett på full pakkekalender til begge ungene, vil du angre bittert, for den fella kommer du deg aldri ut av igjen.

Barna kommer til å avkreve deg førtiåtte pakker hvert eneste år, og etter hvert holder det ikke bare med innpakkede pepperkaker og vitamin-bjørner.

Er du i god fysisk og mental form og i tillegg har en fleksibel arbeidsgiver, kan du kanskje varme opp med en Rampenisse uten å risikere å bli sykemeldt to dager før julaften.

En klar anbefaling fra meg er dog å prioritere egen helse og gå for en kjøpekalender som passer familiens økonomi, og heller cashe inn foreldrepoeng på andre aktiviteter, som baking.

Les også (+): "Geir" (7) ville aldri ut og leke med de andre barna. Slik fant foreldrene ut hva som var årsaken

Sju slag?

Hvis du har planer om sju slag til jul, skal du være klar over at barna kommer til å være drittlei hele bakingen etter et halvt slag.

Du har kanskje sett for deg små lykkelige bakermestere i mini-forklær og med meldekte bollekinn kjevle seg utrettelig gjennom familiens tradisjonelle bakesøndag.

Sånn blir det ikke.

I stedet blir det du som kommer til å stå alene på bakesøndag med stress-eksem og trykke griser og koner ut av pepperkakedeigen mens kidsa har stukket av med mobilen.

En boks med julekaker koster cirka femti spenn på butikken, just saying.

MARIE LUNDE: Skriver fast for Kamille, Klikk.no og Foreldre & Barn. Marie bor på Ekeberg i Oslo med sønnene Laurits og Jæger og mannen Ola.
MARIE LUNDE: Skriver fast for Kamille, Klikk.no og Foreldre & Barn. Marie bor på Ekeberg i Oslo med sønnene Laurits og Jæger og mannen Ola. Foto: Fredrik Myhre

Glittermareritt

Er det noe som virkelig tenner julestemningen i mors og fars hjerter, så er det Juleverksted.

Få aktiviteter leverer bedre på god foreldresamvittighet enn barn som sitter skjermløse og trener finmotorikken i kreativ utfoldelse til engletoner fra sølvguttene.

Lenker, julekurver, dorullnisser, julekort og kongledyr i alle regnbuens farger trylles fram mellom små barnehender. Men det er fort gjort å glemme at også lim, glitter, tusj, tape, saks og nål blir en del av tradisjonen.

For hva smaker egentlig lim? Hvordan åpner man en boks med glitter? Og kan man tape sammen øyevippene til lillebror?

Har du næringsvett, lanserer du heller «bretteverksted» som en tradisjon der barna fra tidlig alder lærer seg å brette servietter til borddekkingen på julaften.

Da får du utnyttet de små fingernemme origami-nevene samtidig som du slipper klin og hvin og vinduskarmen full av doruller.

Les også: Dette er Norges eldste navn

Du grønne, glitrende tre

Så er det alt som skal skje med juletreet; anskaffelse av det, pynting, tenning og så selve gåingen rundt det.

Først og fremst kan det være greit å forklare barna hvorfor man plutselig en vinterdag begynner å dra grantrær inn i stua som familien skal pynte med lys og sirkle rundt i full allsang.

Det er masse der som kan være uvant for barnet, og jeg har lært at små barn ikke er spesielt glad i nye situasjoner og overganger. Dermed bør kanskje barnet forberedes før far trekker en diger edelgran gjennom verandadøren.

Videre er det tryggeste å droppe julekulene de første årene. Fetteren min spiste en julekule fra juletreet en gang på nittitallet og det ble en blodig og ikke spesielt hyggelig jul.

Til slutt, ikke dropp tradisjonen med juletregang, og ta alle versene av Enebærbusken, du kan trenge treningen og barna kan få kjenne litt på gave-abstinensene.

Denne saken ble første gang publisert 02/12 2022, og sist oppdatert 24/11 2023.

Les også