KOMMENTAR:

Ifølge sønnen min på seks år kan min barndom plasseres helt tilbake i gamledager.

I mine øyne er derimot gamledager når min far forteller med gru om at han var pent nødt til å spise sildegrøt under krigen. Jeg ser for meg en liten tass med sixpence og bukseseler foran en tallerken med byggryn og hel sild, som peller fiskebein ut av munnen og spiser fordi han er sulten og det er dårlig med mat i byen.

Ingenting avskyelig

Jeg måtte aldri spise sildegrøt. Min barndoms mat var friskere og lettere å fortære. Vi spiste lørdagskylling, fiskepinner, ørret med eggesmør, pannekaker og tomatsuppe, spagetti, kjøttkaker og masse annet som jeg husker som helt fortreffelig.

Det var svært sjelden jeg måtte spise noe jeg syntes var avskyelig. Det var i så fall kun dersom jeg var på besøk hos venner som hadde noe merkelig på bordet.

Det verste jeg opplevde som barn på den fronten var en gang jeg spiste middag hos naboen og moren nektet oss å drikke før etter måltidet var over. Det var en leveregel i det huset: Man drikker ikke før etter maten. Litt merkelig, men ingen krise.

To middager

Sønnen min gikk i en barnehage med varm mat de første tre årene som barnehagegutt. Der lærte han å like både grønne salater, fisk og ikke minst det som fortsatt er hans livrett: Kokt brokkoli med smør og litt salt på.

Jeg setter mye stolthet i at tassen ikke rynker på nesen av vasne norske tomater, kokte grønnsaker og kjedelig salat. Selv om det ikke er takket være meg.

Jeg er svak og serverer altfor ofte to middager. Én barnevennlig versjon, og én til de voksne - som regel meg. Jeg liker chili, hvitløk og masse krydder. Han liker mildere mat, uten verken saus, krydder og ost. Farsemat og grønnsaker, eller bare ren pasta eller ris, uten så mye som en skvett ketchup på. Om jeg spør hva han vil ha til middag, får jeg nesten alltid til svar at han vil ha pannekaker, fiskepinner eller spagetti og kjøttboller.

Siden han spiser frukt og grønnsaker som en ekte friskus har jeg slått meg til ro med at det får være greit. Men det er jammen dumt? Da vi vokste opp spiste vi det som ble servert. Skulle likt å se foreldrene våre styre og stelle med ekstra gryter, kopper og kar for at vi smårollinger skulle få i oss et varmt måltid…

Jeg ser jo at venner av meg som serverer ETT måltid til middag, har endt opp med lydige barn som spiser det de får. Det er flott, det. Ingen vil vel ha en kresen unge? Men til gjengjeld: de fleste har noe kresne barn rundt middagsbordet.

Kjøttkaker og kålstuing

Min livrett som barn var verken pizza eller taco, som ser ut til å være dagens barneslagere, men kjøttkaker og kålstuing. Og fiskepinner med en slags rømmerøre som mamma blandet med hvitløk, rødløk og gressløk. Den funket bra til schnitzler også. Nam nam!

Så jeg spurte mine venner på Facebook: Hva var deres livrett som barn? Og legg til fødselsår så jeg får en viss oversikt.

Der kom de mest utrolige ting frem. Jeg er 34 år, men sønnen min har pokker meg rett: Jeg vokste opp i «gamledager.» For maten vi voksne husker best er jammen meg merkelig. Og noe sier meg at disse favorittene, ikke henger helt med i dagens matmote for barn.

Suzanne Aabel (34)

  • Mamma til Michael (6)
  • Journalist og blogger
  • Medforfatter av boka "Mammarådet -16 kvinnelige bloggere om mammalivet i dag".
  • Kjent fra TV-seriene "Forbindelser" på kanal FEM og "Bloggerne" på TV2 BLISS.

Her er 17 retter vi elsket som barn

Annabel (1981): Terteskjell

Oda (1986): Laksekoteletter med bearnaise og ris. IKKENOENGRØNNSAKERNEITAKK

Beate (1971): Pappas schnitzel

Sofie (1979): Biff tartar.

Monica (1973): Røyka kolje med gulrøtter, poteter og MASSE smelta persillesmør….

Pål Martin (1982): Blodpudding med masse sukker

Maria (1979): Oksehalesuppe

Elisabeth (1988): Kneippbrød med smør og ketchup

Gylve (1971): Pannekaker

Mari (1979): Biff med pommes frites og mammas hjemmelagde spaghetti bolognese (les kjøttdeig, løk og tomatpuré).

Maria (1980): Gryte med biter av middagspølse og makaroni, med tomatpuré. Gjerne litt erter eller mais oppi og. Etterhvert som jeg ble eldre kom kjøttkaker i brun saus, med poteter, ertestuing og unevnelige mengder tyttebærsyltetøy.

Kjersti (1979): Stekt torskerogn

Vetle (1981: Pommes noisettes

Marianne: (1979): Fiskeboller i hvit saus med poteter, blomkål og karri.

Christin (1979): Hvalkjøtt

Mona (1979): Fleskepannekaker

Ida (1981): Mamma bakte blomkål dekket med ostesaus i ovnen. Hadde på baconbiter over etterpå.

Les hele saken

Se flere saker fra: Suzanne Aabel

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!