Trampolinestøy

Irriterer du deg over bråk på trampolinen? Konfliktløser har et klart råd

Hvilke rettigheter har du? Hvordan skal du snakke med naboen? Ekspertene svarer.

Pluss ikon
TRAMPOLINESTØY: Mange naboer opplever å bli irritert over naboens trampolinestøy. Ekspertene råder å snakke med naboen og finne en felles enighet.
TRAMPOLINESTØY: Mange naboer opplever å bli irritert over naboens trampolinestøy. Ekspertene råder å snakke med naboen og finne en felles enighet. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– WÆÆÆÆ. Hopp høyere. Kom igjen. HOPP. HOPP!

*Skrik* *Rop* *Hyl*

– Kom igjen. Vær med å hopp.

– Wiii. Se jeg kan falle på rumpa og komme meg opp igjen.

*Skrik* *Latter*

– Auuuu. MAMMA!! Jeg slo meg»

*Grining*

Du har kanskje opplevd å bli irritert over naboen trampolinestøy?

Enten du vil ta en rolig morgenkaffe, sove litt ekstra lenge på morgningen, eller at det vekker ungen på kvelden. Uansett, så er du trolig ikke den eneste som gjerne skulle hatt en volumknapp på trampoline-bråket iblant.

Les også: Felte ett tre – hytteeier fikk 50.000 i erstatning

INGEN REGLER: Huseiernes advokat Morten Fæste, informerer at det finnes ingen lover og regler for trampolinebråk.
INGEN REGLER: Huseiernes advokat Morten Fæste, informerer at det finnes ingen lover og regler for trampolinebråk. Foto: Privat

Dine rettigheter

– Vi får henvendelser fra folk hvert år angående trampoline-bråk fra naboen. Det er en klassisk sak folk irriterer seg over, sier Huseiernes advokat Morten Fæste.

– Det er mange som irriterer seg over at naboen har trampoline på tomten sin, gjerne tett innpå nabotomten. Det er ofte ikke bare naboens barn som bråker, men venner og andre i nabolaget også, legger han til.

Fæste poengterer at det ofte er støy tidlig på morgningen, eller sent på kvelden som vekker irritasjonen hos folk.

– Hvilke rettigheter har du som nabo?

§2 naboloven

Det er naboloven som gjelder.

«Ingen må ha, gjera eller setja i verk noko som urimeleg eller uturvande er til skade eller ulempe på granneeigedom.»

Kilde: lovdata.no

– Det er ikke mye du kan gjøre. Her gjelder §2 naboloven, og den er veldig generell. Der står det ingenting spesifikt om trampoline. Det naboloven sier er at du ikke skal sette i verk noe som er urimelig eller unødvendig til skade eller ulempe for noen. Her må du blant annet vurdere hva som er urimelig støy, og hva som er vanlig lek og moro hos barn, svarer Fæste.

Trampolinesaker er vanskelig å løse i retten. Det finnes ikke noen spesifikke lover og regler om trampolinestøy.

– Det er en tingrettsdom på akkurat dette, fra 2013. Der fikk ikke klageren medhold. Den sier at så lenge du bor i et boligstrøk er det forventet at folk i området har trampoline, og at du må tåle trampoline-bråk, sier advokaten.

Storvik og Fæste deler sine beste råd til naboer som ønsker å finne en enighet om trampolinebruk i nabolaget.

Les også (+): – Hadde du likt å bli skjelt ut foran resten av familien?

Plassering av trampoline

Det er plan- og bygningsloven som regulerer regler om plassering av gjenstander i hagen. Der står det ingenting om trampoline, og du kan vanligvis plassere den nøyaktig hvor du vil så lenge det er på din egen tomt.

– Trampoline er ikke et byggverk. Det er en løs gjenstand du har rett til å plassere akkurat der du vil. Gjerne plasser den lenger unna naboen, slik at de blir litt skjermet for støy, tipser Fæste.

Tale Storvik er seniorrådgiver i konfliktrådet Oslo. Hun har også opplevd å bli kontaktet av irriterte naboer som gjerne vil ha råd for å løse trampolinekonflikt med naboen.

– Det er en gjentakende sak. Det er ikke mye, men det er absolutt et tema som irriterer folk, sier Storvik.

– Folk opplever at støy fra trampolinen er problematisk. Når noen melder inn sak til oss, er det ofte fordi de har sluttet å snakke sammen, eller ikke har fått ønsket sitt innvilget. Jeg anbefaler alle å gå i dialog med naboen før naboskapet blir såpass surt. Det er mye du kan gjøre for å løse det på en fin måte, legger hun til.

Både Fæste og Storvik anbefaler å tenke over plasseringen før du setter opp trampoline i hagen din.

– Spør deg selv: «Har jeg tatt hensyn til naboen når jeg har plassert trampolinen?» Og enda bedre, spør naboen hva de tenker, anbefaler Storvik.

– Prøv å ta hensyn til naboen når du skal plassere den. Da vil kanskje naboen tenke at du har vært vennlig som har tatt de hensynene du kan, sier Fæste.

Les også: Så høy kan naboens hekk være

Gå inn i deg selv

Hva som irriterer folk er ulikt. Storvik anbefaler at du går inn i deg selv, og spør deg selv: «Er det rimelig at jeg reagerer på dette, eller overreagerer jeg?».

– Hva folk tåler, og bør tåle er individuelt. Det som er plagsomt for en, er ikke nødvendigvis plagsomt for en annen. Finn en balansegang på hva du bør tåle. Hva er barn, og deres lek? sier Storvik.

– Litt trampolinestøy må folk tåle. Barn er barn, og de vil som regel være litt bråkete uansett lek. Det er viktig å tenke på hva som er vanlig bråk fra barn, og hva som er urimelig bråk, sier Fæste og fortsetter:

– Dersom barn bråker midt på dagen for eksempel, da bør du kanskje tenke at dette er rimelig bråk. Men dersom de bråker veldig høyt sent på kvelden, da kan du vurdere å ta en hyggelig prat med naboen, sier Fæste.

Les også: Trodde du besteforeldre var gamle og utdaterte?

Snakk med naboen

Fæste og Storvik anbefaler å snakke med naboen før irritasjonen varer for lenge.

KOMMUNIKASJON: Tale Storvik i konfliktrådet Oslo anbefaler å snakke med naboen for å finne en enighet.
KOMMUNIKASJON: Tale Storvik i konfliktrådet Oslo anbefaler å snakke med naboen for å finne en enighet. Foto: Privat

– Folk synes ofte det er flaut og ubehagelig å snakke med naboen. Noen er redde for å irritere naboen, og vil derfor unngå å ta opp denne samtalen. Jeg anbefaler alle å snakke med naboen, fordi det går ofte mye bedre enn du tror. Det er lurt å løse det tidlig, før du blir for irritert, sier Fæste.

– Kontakt naboen din på en dag du ikke er irritert. Ta det en dag du er rolig og blid, og kan utføre samtalen på en vennlig måte. På den måten er det lettere å utføre en fin samtale, hvor dere kan prøve å komme til en enighet, tipser Storvik.

Storvik i konfliktrådet har et klart råd til de som måtte irritere seg:

Snakk med foreldre, og ikke barna.

– Det er foreldrenes ansvar. Foreldrene kan sette grenser for barna sine, sier hun.

Storvik anbefaler å ikke gå til angrep på naboen, men heller forklare på en pen måte hva som er problemet.

– Du kan gjerne si «Jeg skulle gjerne snakket med deg om den trampolinen. Er det mulig å snakke om den og finne en felles løsning som fungerer for oss begge? Jeg opplever at støyet på kvelden forstyrrer søvnen til babyen min», tipser Storvik.

– Snakk mer om «meg» og «jeg», framfor «du». Forklar fra ditt perspektiv, istedenfor å si «Du irriterer meg med den trampolinen, dere bråker for mye. Den må flyttes», legger hun til.

Mange som mottar «klagen» kan oppleve å bli angrepet. Storvik anbefaler å reagere på en rolig måte.

– Dersom du som har trampoline, og føler du blir angrepet - prøv å pust med magen. Prøv å hold roen, og still spørsmål slik som «Jeg hører du har et problem. Vil du fortelle meg mer om hva som plager deg?». Ofte vil det å snakke om ting gjøre alt lettere, sier Storvik.

Ta hensyn til hverandre

Dersom du har kjøpt ny trampoline, råder Storvik deg om å kontakte naboen. På den måten kan du sikre godt naboskap og stemning.

– Gå gjerne bort til naboen og si «Nå har vi kjøpt oss en trampoline. Vi håper det blir gøy for barna. Vi er åpne for å lytte til dine behov. Barna skal få leke, men vi vil at dere også skal ha det hyggelig. Er det greit at vi plasserer den der. Hva er deres behov?» råder Storvik.

Storvik poengterer at alle har ulike behov, og vil derfor fraråde generelle trampolineregler.

– Det som ikke passer for en, kan passe for en annen. Mitt fremste råd er derfor å kommunisere med naboen og finne en felles løsning. Begge bør være åpne for å inngå et kompromiss og en enighet, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 26/06 2022, og sist oppdatert 08/04 2024.

Les også