- Ikke stol på apper for å bli gravid

Studie mener fruktbarhetsapplikasjoner er unøyaktige.

- Vi anbefaler folk å være forsikt med tanke på å bruke slike, sier blant annet forskerne i studien.
- Vi anbefaler folk å være forsikt med tanke på å bruke slike, sier blant annet forskerne i studien. Foto: Colourbox/illustrasjon
Publisert

(SIDE2): Den nye amerikanske studien viser at fruktbarhetsvinduet som blir spådd av ulike apper og på nettsider varierer i stor grad.

Mange av appene inkluderer flere dager etter eggløsning, som vil si at sjansen for at du kan bli gravid i disse dagene er lik null, skriver Huffington Post.

LES OGSÅ: Dette er den beste alderen for å få barn

En kvinne kan bli gravid i dagene rundt eggløsning. Eggløsning kommer vanligvis 14 dager før neste menstruasjon. Har man regelmessig mens hver fjerde uke, betyr det at eggløsning kommer cirka to uker etter den første dagen av siste menstruasjon. Sædcellene lever noen dager, så det vil si at man kan bli gravid om man har samleie i cirka 1-4 dager før eggløsning, til cirka 1-2 dager etter eggløsning.

LES OGSÅ: Dette er smart mat for gravide

Ikke veldig nøyaktige

Tidligere brukte man kalenderen til å finne ut sin mest fruktbare periode i ønsket om å få barn, men stadig flere tyr til apper på telefonen - både for å bli gravid og også for å unngå en uønsket graviditet. Men fruktbarhets-fokuserte apper er ikke veldig nøyaktige, mener en analyse fra Weill Cornell Medicine in New York City. De skal publisere sine funn i juliutgaven av the journal Obstetrics & Gynecology.

Forskerne har analysert mer enn 50 populære nettsteder og apper på smarttelefoner som reklamerer med å forutsi kvinnens menstruasjonssyklus og når hun kan bli gravid. De amerikanske forskerne har sjekket de 20 beste nettsidene og de 33 mest populære appene i Google Play og i Apples App Store. Studien spesifiserer imidlertid ikke hvilke apper som er de beste og dårligste.

LES OGSÅ: 4 myter om sex og graviditet

- Kan redusere sjansen

I studien laget forskerne et hypotetisk tilfelle med en kvinne med menstruasjonssyklus på 28 dager som startet på den første dagen i måneden. Det vil si eggløsning ville være den 15.i måneden. Fruktbarheten ville være fra den 10. til den 15. 80-87 prosent av appene og nettsidene spådde eggløsningsdagen som den 15. Fruktbarhetsvinduet varierte imidlertid mye, fra fire til 12 dager. 75 prosent inkluderte også flere dager etter eggløsningen i vinduet.

  - Å hevde et fruktbarhetsvindu på noen dager for tidlig eller for sent, kan føre til at pasienter som har samleie ikke øker sjansen sin for å bli gravid, sier en lege i studien.

Det påpekes likevel at det må mer forskning til for å fastslå om bruk av apper kan øke eller reduserer sjansen for graviditet.

Denne saken ble første gang publisert 18/06 2016.

Les også