Kjøreregler for felleshytta

Peder Kjøs: – Fisk og gjester blir dårlig etter tre døgn

Sommeridyllen kan raskt bli brutt om storfamilien blir stuet inn på en liten hytte. Her får du Hedvig Montgomery og Peder Kjøs sine tips til hvordan du styrer unna feriekonflikter.

KRANGEL OG URO: Ferie på hytta med hele storfamilien kan fort bli mer krangel enn hygge. For å unngå de største problemene er det noen ting man bør unngå.Illustrasjonsbildet viser en hytte i Lofoten.
KRANGEL OG URO: Ferie på hytta med hele storfamilien kan fort bli mer krangel enn hygge. For å unngå de største problemene er det noen ting man bør unngå.Illustrasjonsbildet viser en hytte i Lofoten. Foto: Getty Images
Publisert

Covid-19 har ført til at familiehytta har blitt mer populær enn noensinne. Men hvordan manøvrerer man seg gjennom de mange skjærene i sjøen som fort vekk kan oppstå når man blir sittende på en liten hytta med hele familien?

Ikke bli for lenge

I følge psykolog Peder Kjøs er det nesten umulig å få en lang ferie med storfamilien til å bli ren idyll.

– Jeg tenker at det skal egentlig ganske mye til at det skal bli så veldig bra. Folk har også alt for høye forventninger til en slik type ferie, sier den populære TV-psykologen til Klikk.no.

– At voksne mennesker skal bo oppå hverandre over lengre tid er ikke så lett, det beste er derfor å prøve å gjøre oppholdet så kort som mulig.

– I gamle dager het det at fisk og gjester ble dårlig etter tre døgn. Det ordtaket er fortsatt gjeldende, sier han tørt.

<b>GODE RÅD:</b> Psykolog Peder Kjøs kommer med mange gode råd om ensomhet i sin nye bok «Alene».
GODE RÅD: Psykolog Peder Kjøs kommer med mange gode råd om ensomhet i sin nye bok «Alene».

Snakk om det

Men om man likevel blir lenger enn tre dager på hytta med resten av familien, er det noen kjøreregler man bør være oppmerksom på:

– Snakk realistisk om hvordan det er, og hva som må til for at ferien skal fungere for alle.

– Ikke vær oppå hverandre hele tiden, gjør dine egne ting. I endel familier er det ikke helt akseptert at man vil være for seg selv, og sier man at man trenger alenetid blir det kanskje ikke så godt mottatt. Det må vi bort fra. Det må være greit, og det betyr ikke at man ikke er glad i hverandre.

Han tror også det er en god idé å avklare hvilke forventninger man har til ferien.

– Vet man at man er to familier sammen, og den ene har småbarn, så kommer den babyen til å lage lyd klokken seks om morgenen. Drar du dit samtidig med dem må du enten tåle det, eller la være. Det du i hvert fall ikke kan gjøre, er å bli sur for det. Alle vet at småunger skriker.

Les også: – Avlys ferien! Nå er jeg så LEI av å stå for alt på hytta

Ikke gjør samme feil igjen

Man bør også ta lærdom av tidligere ferieturer. For folk forandrer seg vanligvis ikke.

– Hvis det er to familier eller to par som drar på tur og den ene er veldig glad i høy musikk og den andre ikke er det, så forandrer ikke det seg fra i fjor til i år. Det samme med de som ikke hjelper til på kjøkkenet. Hjalp de ikke til i fjor, vil de heller ikke gjøre det i år.

Reiser man likevel på ferie med de samme menneskene, bør man ta en prat før avreise.

– Minimum er å snakke om det: "i fjor så ble det sånn, vi må passe på at det ikke skjer igjen", understreker Kjøs.

Å være fleksibel og rund i kantene er også viktig når man er på en hytte med mye folk.

– Svelg kameler, og finn ut hvor mange kameler du klarer å svelge.

Les også: Ida møtte kjærligheten på syden-tur

Kulturelle forskjeller

Kjøs tror likevel at uansett hvor mange kameler du svelger, så er ikke fire uker på ferie med slekta noe man bør satse på.

– Selv om du har et fantastisk sted, så er det urealistisk å være fire uker sammen på en liten hytte, og fortsatt ha det hyggelig. Det er umulig, vil jeg påstå.

– Sikkert noen som får det til, men de fleste gjør ikke det, skyter han inn.

Men hvorfor får ikke vi til det Sør-Europerne gjør året rundt? Nemlig å leve tett på sine nærmeste.

– I land som Frankrike, Spania og Italia er de mye mer vant til å være oppå hverandre, forteller Kjøs.

Felleskapet styrer

– Ikke minst- de har ikke den samme forventningen om å bli tatt hensyn til og å kunne styre selv. At deres egne behov blir prioritert høyt. Der er det kollektive viktigere enn "jeget". Der sier man kanskje "jeg går meg en tur", og en annen svarer "jeg blir med", og det er helt greit. I Norge vil du da kanskje få svaret "nei jeg vil være alene".

I tillegg er det kulturer hvor det er mer vanlig at et fåtall personer gjør størstedelen av husarbeidet.

– I Sør-Europa er det mer akseptert at mennene slapper av og drikker øl, mens kvinnene står på kjøkkenet. Der skaper ikke det de store konfliktene.

Men så lenge man er fra Norge er ting annerledes:

– Drømmen om en idyllisk ferie på familiehytta, der alle er samlet, det er uforenelig med en hytte-sommer der du gjør det som passer deg. Dine behov kommer ikke alltid først, avslutter Kjøs.

Les også: Maria og Bjørn har giftet seg, skilt seg og giftet seg på nytt

DEL DERE OPP: Forsøk å gjøre litt ting hver for dere, er et av rådene Hedvig Montgomery kommer med om du skal på ferie med storfamilien.
DEL DERE OPP: Forsøk å gjøre litt ting hver for dere, er et av rådene Hedvig Montgomery kommer med om du skal på ferie med storfamilien.

Fint for barna

Hedvig Montgomery snakker om den samme tematikken i podcasten "Foreldrekoden".

Til Klikk.no sier hun at heller ikke hun vil anbefale lange opphold på familiehytta.

– Aller først må jeg si at det er en fantastisk glede å ha familie, og barn har veldig godt av å oppleve storfamilien. De gledes over å finne andre de kjenner igjen seg selv i, og de gleder seg over å få det større bilde av familien. Alle som har EN FAMILIE Å FERIERE MED er veldig heldige(, og familien må man sette pris på).

Til tross for dette sier Montgomery at det kan være lurt å begrense "felles-ferien" med storfamilien. Det er ikke mange dager man blir anbefalt å tilbringe under samme tak.

– Nei, det er litt nedslående.

I likhet med Kjøs viser hun til tredagers-regelen.

– Hvis man ikke bor sammen til vanlig, så er alt over tre overnattinger faktisk ganske lenge. Det er en slags magisk grense på tre overnattinger, som dessverre alt for ofte holder stikk.

– Skal man strekker det mer enn tre overnattinger, må man tenke smart. Med å tenke smart mener jeg å gjøre endel ting hver for seg. Være enig om at man ikke spiser frokost sammen hver dag, legge til rette for at man deler seg opp i forskjellige konstellasjoner. Vær litt mindre gjester og på besøk, se mer på det som at dere lever sammen, og ha et avslappet forhold til den større enheten

Ikke irriter deg

Og om svigersøsteren din aldri tar oppvasken, moren din er sur, eller nevøen din har dårlig oppdragelse, forsøk å se bort fra det.

– Man må faktisk gå aktiv inn for ikke å irritere seg. Gå en tur når du kjenner at du ikke orker at svigerfar sitter og klipper tåneglene ved spisebordet.

IDYLL: Et bilde viser en lite hjerte-formet øy med en hytte et sted i Norge. Men veien fra hytteidyll til konflikter er kort når mange mennesker samles på en liten plass over en lang periode, advarer ekspertene.
IDYLL: Et bilde viser en lite hjerte-formet øy med en hytte et sted i Norge. Men veien fra hytteidyll til konflikter er kort når mange mennesker samles på en liten plass over en lang periode, advarer ekspertene. Foto: Getty Images

Klarer du å se bort fra de andre "uvaner" (i dine øyne), er altså mye gjort.

– Forsøk å tenke at "jaja, sånn lever de, sånn er det".

Les også: (+) Skyggesidene ved bobil-livet

Finn en ventil

Klarer du ikke å la være å irritere deg likevel?

– Er dere to, støtt hverandre og vis forståelse for at ting andre i din partners familie gjør kan være irriterende. Forstå hverandre som par. Er man alene med barn på ferien er man nesten enda mer utsatt. Da kan det være lurt å ha en venninne du kan ringe til. Ha en ventil, for det kommer du nok til å trenge.

– Skal man være lenge borte bør man også senke ambisjonene litt, kom med forslag om at man ikke trenger å spise hvert måltid sammen for eksempel, sier Montgomery.

Og ikke minst, ta en titt på deg selv og din egen oppførsel:

– Mange går inn i gamle mønstre når de er sammen med egen familie. Blir den irriterende lillesøsteren eller den bedrevitende storebroren. Blir tenåring langt opp i tredveårene, eller begynner å minne irriterende mye om sin egen, utålmodige mor.

– Gamle mønstre sitter i oss og kan komme til syne nettopp i ferien hvor vi er mye sammen og alt skal være så fint, poengterer Montgomery.

– Merker du at det er ditt "gamle jeg" som bryter frem, at du blir en versjon av deg selv du trodde du var ferdig med, da trenger du i hvert fall de ventilene du har planlagt i forkant. En tur alene, en telefon til en venn eller bare et morgenbad alene. Den kanskje dårligste løsningen er å ta et glass vin ekstra, selv om det kan være svært så fristende. For mer alkohol forsterker dessverre følelser heller enn demper.

Ekspertene er altså enige, begrens perioden på felles-hytta mest mulig. Og velger du et lengre opphold- da er det ingen dum idé å holde seg litt for seg selv.

Denne saken ble første gang publisert 03/07 2020.

Les også