Roar Dyrkorn, spesialist i allmennmedisin ved St. Olav Hospital i Trondheim, har hatt mange små pasienter med øyekatarr innom sitt kontor. Han sier til foreldrene at det ikke er nødvendig å holde barna borte fra barnehagen, men foreldrene svarer at barnehagen krever at barna holdes hjemme til behandlingen er satt i gang.

Ikke farlig

- Jeg pleier å si at smitten er i barnehagen, og at mottageligheten for smitte er veldig individuell. Det er ofte de samme barna som får gjentatte øyekatarrer, sier Dyrkorn:

- Smittefrykten er derfor overdrevet etter min mening, og jeg ser ingen grunn til at barna må holdes hjemme. Det er sjeldent noe å være redd for.

Store kostnader

I England ble det gjort en undersøkelse som viste at det som regel var nok å tørke av øynene med en fuktig vaskeklut med vann. De som gjorde dette, ble like fort frisk som de som fikk øyendråper.

Flere leger mener at det ikke er god nok dokumentasjon på høy smitte hos barn som har øyekatarr.

- Pålegget om å holde barna hjemme fra barnehagen, gis nok bare for sikkerhets skyld, sier Roar Dyrkorn.

- Tenk på den samfunnsøkonomiske kostnaden ved at foreldre må være hjemme med barn som har øyekatarr.

Dette kan du gjøre:

Kontakt lege dersom du mistenker en dypere infeksjon som blir ledsaget av feber og dersom plagene ikke har gitt seg i løpet av 3-4 dager.

Ved bakterieinfeksjon bør barnet behandles med antibiotikadråper eller salve forskrevet av lege. En bør tørke vekk puss med en ren og fuktet klut før øyendråpene dryppes på.

Øyeskylling vil også hjelpe.

Ved trang tårekanal tørkes puss vekk med en fuktig klut, i tillegg vil varme omslag kunne hjelpe.

Et infisert øye skal ikke dekkes til med bandasje. Puss fra øyelokkskanten kan tørkes vekk med Q-tips.

Husk hyppig håndvask, også av deg selv når du har stelt barnet.

Tørk vekk sekret som samler seg i øyet.

Kilde: Lommelegen

Veldig vanlig

Øyekatarr er trolig den aller vanligste årsaken til at barn oppsøker lege i Norge. 1-4 prosent av alle konsultasjoner hos allmennpraktiserende leger skyldes akutt, røde øyne, viser undersøkelser av blant annet Folkehelseinstituttet. Noen ganger er det nødvendig med antibiotika, men slett ikke bestandig.

Vent en dag

Øyekatarr er en betennelse i øyets ytterste hinne. Øyekatarr rammer ikke selve øyet, og det er derfor ingen fare for synet.

Vanlige symptomer er ubehag, rødhet i ytterkant av øyet samt varierende mengde med puss. Årsaken kan være både bakterier, virus og allergisk reaksjon.

Det kan være vanskelig å skille de forskjellige typene og vite når det er nødvendig med legebesøk og antibiotikabehandling. Barn kan gå i barnehagen uten at det er igangsatt antibiotikabehandling dersom man er sikker på at det er en virusinfeksjon. Men det er ikke så lett å vite hva som er hva.

Folkehelseinstituttet anbefaler at man venter til dagen etter at behandlingen er igangsatt med å sende barnet i barnehagen. Dersom det blir påvist hos legen at flere barn i samme barnehage har bakteriell øyekatarr, kan det være aktuelt å holde barna hjemme og unngå at samme person drypper flere barn, mener Folkehelseinstituttet.

Gå til legen

- Husk at det er legen som skal gi en diagnose, ikke en førskolelærer i barnehagen, sier Roar Dyrkorn som altså mener at barnet ikke trenger å være hjemme i det hele tatt.

Her kommer noen enkle råd:

Virus

Dersom barnet får symptomer samtidig med en forkjølelse og bare har milde symptomer med moderat og tyntflytende puss, dreier det seg stort sett om en virusinfeksjon. Mot virus hjelper ikke antibiotika, og i slike tilfeller er det ikke nødvendig å oppsøke lege.

Man behandler barnet selv ved å rense med fysiologisk saltvann på en klut eller kompress. Betennelsen forsvinner av seg selv etter en uke eller to. Noen ganger kan denne typen gå over til å bli en bakteriell øyebetennelse. Oppsøk lege dersom symptomene forverres.

øyekatarr og barn

TRENGER MEDISIN: Noen ganger krever øyekatarr antibiotikabehandling for å forsvinne. © FOTO: Hege K. Fosser Pedersen

Bakterier

Bakterielle øyeinfeksjoner starter som regel på det ene øyet og kan komme helt uavhengig av annen sykdom. Her vil man ofte se en kraftig rødhet på det hvite i øyet, og det vil være rikelig med gult puss. Øyet kan være helt gjenklistret om morgenen. Som regel spres infeksjonen raskt til det andre øyet.

Her er det nødvendig med antibiotikabehandling. Mest effektivt er det med øyendråper (for eksempel kloramfenikol eller Fucithalmic) om dagen og salve om natten. Vask bort alt puss før øynene dryppes.

Det er viktig å behandle begge øyne, selv om det bare er symptomer på det ene.

Det er også svært viktig å fullføre hele behandlingen for å unngå at infeksjonen kommer tilbake. På dette punktet syndes det mye; mange slutter med en gang de merker bedring, for så å oppleve at infeksjonen kommer tilbake etter kort tid.

Man skal alltid behandle i to dager etter at symptomene er borte - som regel blir den total behandlingstid 5-7 dager. Hvis det ikke sees tydelig bedring etter 3 dager, bør lege kontaktes på nytt.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!