Barn som får morsmelk har ikke treg mage selv om det går mange dager. Morsmelksernærte barn kan ha avføring ved hvert bleieskift eller hver 14. dag. Begge deler er like normalt. Allikevel kan barn som bæsjer sjelden, virke litt utilpass når det har gått lang tid siden sist. Når barnet får avføring, kommer det gjerne mye og barnet blir fornøyd igjen.

Råd mot forstoppelse

Barn som får morsmelkerstatning er ofte mer plaget av forstoppelse (obstipasjon). Har barnet ditt slike plager, kan du prøve å skifte merke på morsmelkerstatningen og se om det hjelper.

Dersom det ikke hjelper å skifte merke på morsmelkerstatningen, kan du prøve å tilsette en teskje maltekstrakt i melken pr. dag. Juster mengden ettersom avføringen til barnet blir løs eller hard. Når du finner passende mengde gir du denne daglig til barnet.

Et annet alternativ er sviskesaft. Du kan koke saften av svisker eller kjøpe ferdiglaget saft.

Et annet råd mot treg mage er å ta en myk salve på lillefingertuppen og trykke mot endetarmsåpningen. Det virker stimulerende på tarmbevegelsene og gjør at avføring lettere kommer.

Du kan også hjelpe barnet med å trykke ved å krøke barnets ben opp mot magen når barnet selv prøver å trykke.

Tilbake til barnets 3. måned

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!