Mange synes det naturlige er å sove sammen med barnet. Da er det lettvint å gi det mat og trøst om natten. Barnet har alt det trenger innen rekkevidde.

Andre velger å sitte i en stol og amme barnet. De synes det da er lettere å holde seg våkne, og passer samtidig på at barnet ikke sovner før det er mett.

Vær konsekvent

Dersom du velger å la babyen sove i din egen seng, er det best at den gjør det hele natten. Å få komme opp i foreldresengen i løpet av natten, kan etter hvert bli vanskelig å gi slipp på. Det å våkne om natten bør ikke forbindes med at man får komme i foreldrenes seng.

Egen seng

Dersom man bestemmer seg for det, er det ikke vanskelig å venne barnet til å sove i sin egen seng. Når barnet er mett og alle behov er tilfredsstilt, er det oftest like før søvnen kommer til barnet.

Ved å pakke barnet inn i et babyteppe gjør du overgangen til den kalde sengen mindre. Reagerer barnet fortsatt på at det er kaldt, kan du legge en varmeflaske i sengen noen minutter før barnet legges (og ta den ut før du legger barnet). Babyer liker å bli pakket litt inn når de skal sove. Det minner sikkert litt om livet i mors mage, trygt og skjermet mot ytre farer.

Et annet tips for å få barnet til å roe seg i sin egen seng, er å legge en av sine brukte skjorter sammen med barnet. Barnet vil gjenkjenne lukten av deg og roer seg dermed raskere.

Tips! Dersom du kan skru av den ene siden av barnesengen og skru den kant-i-kant med din seng, har du en enkel løsning for nattamming samt at barnet venner seg til å ligge i egen seng. Da trenger du heller ikke være redd for å rulle deg over barnet i søvne, noe som kan være farlig.

Tilbake til barnets 2. måned.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!