LIKER - LIKER IKKE: Liker ikke barna brokkoli, prøv med gulrøtter. Ikke nødvendig å presse på barna grønnsaker de ikke liker.

LIKER - LIKER IKKE: Liker ikke barna brokkoli, prøv med gulrøtter. Ikke nødvendig å presse på barna grønnsaker de ikke liker. © Foto: Colourbox

Har barna dine usunne matvaner? Spiser de ikke maten om det ikke er hamburger eller pølser?

Det amerikanske nettstedet Forbes.com har utarbeidet en liste over hvilke metoder du kan bruke for å få barnet ditt til å spise sunnere.

* Vær et godt forbilde: Du kan ikke forvente deg at barna dine drikker melken sin om du selv drikker brus. Spis det du vil at barna dine skal spise.

* Planlegg måltider sammen: Ofte kan barns interesse for mat øke om de selv får være med og bestemme hva som skal bli servert til middag. Før du handler inn for uka bør du sette deg ned sammen med barna og lage en handleliste. Kanskje barna kan få bestemme hva slags grønnsaker dere skal ha, og om dere skal spise ris, pasta eller poteter.

* Prat med barna om ernæring: Du kan ikke forvente at barna skal interessere seg for næringsinnhold, karbohydrater eller proteiner. De bryr seg mest om hvordan maten smaker. Men prøv å snakk med dem om hvorfor de ikke skal spise godteri og hva man bør spise i stedet.

* Respekter at dere har forskjellig smak: Det er vanskelig å forandre hva barn synes om forskjellige matvarer. Det er bedre å gå ut ifra mat de liker og å sette sammen måltider ut ifra det. Liker ikke barnet ditt brokkoli, bruk heller de grønnsakene de liker.

* Fyll kjøleskap og skap med nyttig mat: Dette er kanskje en selvfølge, men om du passer på å ha frukt, grønnsaker og andre sunne varer i skapet er det større sjanse for at barna spiser noe sunt som mellommåltid.

* Det er helheten som regnes: Ikke vær altfor hard mot deg selv om det blir litt mye søtsaker en kveld, eller om du dropper grønnsakene til middag. Så lenge du som regel spiser sunt er det lov til å skeie ut.

I lenkene til høyre har vi samlet relevante saker om hvordan du lettere får barnet ditt til å spise.

Trenger du gode middagstips? I vår oppskriftsbase har vi samlet over 1300 oppskrifter til deg.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!