Aseksuell etter fødselen

"Etter graviditet og fødsel har jeg blitt komplett aseksuell. Hvordan komme i gang med sexlivet?" spør Klikk-leser. Terapeut Rakel Brandsegg har gode råd.

SVARTE I NETTMØTE: Samlivsekspert Rakel Brandsegg svarte Klikk-leserne om seksuelle problemer i parforholdet.

SVARTE I NETTMØTE: Samlivsekspert Rakel Brandsegg svarte Klikk-leserne om seksuelle problemer i parforholdet. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto

Publisert Oppdatert

Rakel Brandsegg jobber som som terapeut på Oslo Universitetssykehus og som samlivsekspert på Klikks datingtjeneste Q500. Hun har psykologiutdanning og har i flere år jobbet som samtaleterapeut.

Hver 14. dag svarer hun leserne i nettmøte her på Klikk.no.

Denne ukens tema var seksuelle problemer i forholdet.

En leser som kaller seg Maria skriver inn og forteller at hun ikke takler å ha sex med en nyfødt baby i huset.

Les også: Ny pille skal øke kvinners sexlyst

"Selv om hun sover tenker jeg bare at hun kan våkne og dermed må man jo begynne hekt på nytt igjen. Det er så typisk at hun skal begynne å gråte akkurat når man begynner å nyte det eller nærmer seg orgasme. Men man kan jo ikke bare få barnevakt hver gang man skal ha sex?" skriver Maria.

Rakel Brandsegg

Rakel Brandsegg Foto: Foto: Petter Berg / HM Foto

Rakel Brandsegg, samlivsrådgiver

  • Rakel Brandsegg har psykologiutdanning og er spesialist på rådgivningsteknikk.
  • Hun har jobbet som samtaleterapeut i flere år, og jobber til daglig som terapeut på Oslo Universitetssykehus.
  • Rakel er en av samlivsekspertene på Klikk.no sin datingtjeneste Q500.no, der hun svarer på spørsmål som har med samliv og kjærlighet å gjøre. Hver 14. dag stiller hun til nettmøte her på Klikk.no.

Jeg kan ikke forstå hvordan folk klarer å produsere babyer etter at de har fått en baby, for det er jo bare så ubeskrivelig turnoff.

Les også: Sex kan skremme barna

"Turnoff" med baby

Maria forteller videre at siden sexlivet med mannen ikke lenger fungerer, og de to er enige om å ha et åpent forhold, har hun fått seg en elsker. Hos elskeren slipper hun ansvaret med babyen og da blir i stand til å nyte sexen og oppnå orgasme.

Hun vil likevel ikke avslutte forholdet til sin nåværende kjæreste, som hun gjerne også vil ha flere barn med. Men:

"Jeg kan ikke forstå hvordan folk klarer å produsere babyer etter at de har fått en baby, for det er jo bare så ubeskrivelig turnoff, og energikrevende! Kommer det til å gå over? Hvordan klarer folk å ha et sexliv når de har barn i huset?"

Les hele innlegget her

Gjenkjennelig problem for mange

Rakel Brandsegg tror at mange kvinner kjenner seg igjen i Marias problemer.

"Under graviditet og også under amming opplever kroppen så store endringer at det lett kan påvirke lysten på sex. Du spør om tiden framover vil bli enklere og det tror jeg at den vil bli. Du blir mer og mer vant til morsrollen og barnet blir større og mer selvstendig etter som tiden går.

Les også: Får den ikke opp!

Men Marias problemer handler like mye om at hun ikke klarer å nye sex med sin faste partner, tror terapeuten:

"Du beskriver at du har hatt mange seksuelle relasjoner uten at det har vært tanker om kjærlighet til stede, men også at du har klare preferanser i forhold til hvilken type sex du foretrekker og at du vanskelig kan få dette til med din partner."

"Grunnen er ikke, som du sier, at du ikke elsker din mann, men at du rett og slett ikke føler lyst.

Mangler kjærlighet

"Du forteller at du ikke har vanskeligheter med å skille sex fra kjærlighet og sex uten kjærlighet kan være flotte opplevelser, men det virker som om du har utviklet et mønster hvor kjærligheten er fraværende I den seksuelle relasjonen."

Jeg er enig med deg at dette er noe du burde gjøre noe med og mest av alt har jeg lyst til å be deg kontakte en klinisk sexolog og da være like ærlig og rett fram som det du er i henvendelsen din til meg.

Her kan du lese hele svaret fra terapeuten

Når han ikke har lyst

"Synne" skrev inn og lurte på hva hun skulle gjøre siden det alltid er hun som tar initativ til og har mest lyst på sex.

Les Synnes innlegg her

"Grunnen til at jeg synes det er vanskelig, er at jeg føler meg avvist, rett og slett. Jeg har alltid slitt med dårlig selvtillit, blitt mobbet, og har et svært anstrengt forhold til egen kropp", skriver Synne.

Les også: Menn som mister sexlysten

En mulig løsning kan være å møtes på halvveien, svarer Rakel Brandsegg.

"Som andre problemer i parforhold er dette også et tema hvor dere bør strebes etter og møtes på halvveien. Det finnes ulike meninger rundt dette temaet, men jeg mener at din kjæreste bør strekke seg etter å etterkomme dine ønsker, så langt som dette er mulig for han."

Samtidig må du kanskje innse at din kjæreste ikke har den samme graden av sexlyst som deg, selv om dette kanskje ikke er noen god følelse.

Les alle innleggene og svarene i nettmøtet her

Les mer på Klikk Samliv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning