Barn og stillesitting

- Barn sitter for lenge i barnevogn

- Vurder å droppe vogna når barnet er 2,5 år, sier bekymret fysioterapeut.

TUR MED BARN I VOGN: Foreldre er flinke til å gå tur, men det blir som regel med barnet i vogna, sier barnefysioterapeut, som oppfordrer foreldre til å droppe barnevogna når barnet kan gå selv.
TUR MED BARN I VOGN: Foreldre er flinke til å gå tur, men det blir som regel med barnet i vogna, sier barnefysioterapeut, som oppfordrer foreldre til å droppe barnevogna når barnet kan gå selv. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Sist oppdatert

- Barn sitter lenger i vogn enn de gjorde før, sier barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen, som leder faggruppen for Barne- og ungdomsfysioterapi i Norsk fysioterapeutforbund.

For 20-30 år siden ble vognen hovedsakelig brukt til å sove i.

Nå plasseres barn helt opp til fireårsalderen i vogn - til og fra barnehagen, eller på tur med mamma og pappa.

- Vi vet ikke hvorfor det er slik, men en mulighet er at det er mer praktisk for foreldrene. Det mener jeg er leit, sier Haugen.

Generelt mener barnefysioterapeuten at bruken av vogn bør reduseres eller kuttes ut når barnet er rundt 2,5 år, eller har sluttet å sove i vogna.

På jakt etter ny vogn? Her er tidenes største test av barnevogner: En av vognene får en sekser på terningen.

Praktisk med vogn

DROPP VOGNA: Barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen mener at barn bør gå mest mulig selv, og ikke alltid settes i vogna.
DROPP VOGNA: Barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen mener at barn bør gå mest mulig selv, og ikke alltid settes i vogna. Foto: Foto: Privat

Hun tror at det hovedsakelig er av hensyn til foreldrene at barna blir plassert i vogna, selv etter at de har lært å gå.

- Foreldre er flinke til å trille tur, men det blir sjelden på barnas premisser. Barnet sitter i vogna, mens mamma og pappa går tur, sier Haugen.

- Vogn er enkelt. Det tar tid å gå med en toåring, det er mer effektivt å stroppe barnet fast i vogna slik at han ikke sprader avgårde.

Haugen har forståelse for at en toåring fort kan bli sliten, og at det kan være godt å ha med vogna som en avlastning.

Men et barn på fire år bør ha god kondisjon og kan gå ganske langt, ifølge fysioterapeuten.

- En fireåring har ikke noe i en vogn å gjøre. Barn trenger erfaring med å gå langt og bli slitne, det er ikke noe farlig med det. Barn er laget for å være aktive og i bevegelse, men i dag blir de tidlig vant til å sitte mye.

Visste du at ifølge forskning så er bakovervendt barnevogn klart best for barna? Barn bør ha øyekontakt med den som triller, mener overlege Gro Nylander.

God motorikk gir barnet fordeler

Barn som er trege motorisk, går glipp av mange fordeler i livet, ifølge barnefysioterapeuten.

Det å bevege seg mye som liten, modner og stimulerer hjernen. Elisabeth Gerhardsen.

- Får ikke barnet erfaring med å bevege seg, blir muskelstyrken og utholdenheten dårlig. De får ikke erfaring med å gå, bli andpusten og sliten. Motorikken i barneårene skal danne en grunnmur for resten av livet. Barn som ikke får utfolde seg fysisk, får huller i denne grunnmuren, forklarer hun.

Gjør det bedre både sosialt og faglig

Det kan få flere konsekvenser enn at barnet blir overvektig.

Forskning viser at barn som er fysisk aktive og har god motorikk, gjør det bedre på skolen og får flere venner enn andre barn.

BARNEPSYKOLOG: Elisabeth Gerhardsen.
BARNEPSYKOLOG: Elisabeth Gerhardsen. Foto: FOTO: Privat

God motorikk gir også barnet selvtillit og psykisk velvære.

- Aktive barn har det rett og slett bedre enn andre barn. Jeg skjønner at vognen kan være det enkle valget i en travel hverdag. Men foreldre bør prøve å sette av mer tid, slik at barnet kan få mulighet til å gå mer selv, også til og fra barnehagen eller parkeringsplassen, sier barnefysioterapeuten.

Modner hjernen

Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen er enig med Karianne Bruun Haugen i at fysisk aktivitet er essensielt for smårollinger, og ikke bare for å utvikle motorikken:

- Også hjernen blir stimulert av at kroppen er fysisk aktiv. Barn må få lov å klatre, krype, og undersøke saker og ting med hendene. Det å bevege seg mye som liten, modner hjernen. Aktivitet gjør rett og slett barnet ditt mer intelligent, sier Gerhardsen.

Også samspillmessig er det fint for barnet å ikke sitte for lenge i vogna, som ofte er forovervendt etter at barnet har fylt ett år.

- Når to voksne går på trilletur med barn i vogn, snakker de gjerne med hverandre, og ikke med barnet. Det blir mye hyggeligere for alle om de voksne gjør barnet oppmerksomt på det dere ser og det som skjer rundt dere. Stopp gjerne opp, ved en dam for å titte på endene, eller for å se på traktorer og gravemaskiner, sier barnepsykologen.

- Det som er virkelig utviklende for et barn, er å selv få gå i natur. Dere trenger ikke gå så langt, det holder med et lite skogholt, eller langs en bekk. Ta gjerne med vognen, men pass på at barnet får gå mye selv.

Her er 11 gode råd for å få med barna ut på tur.

En ett-toåring går sakte og gjerne i feil retning, så da kan det være lurt å stoppe opp for å være et sted, for eksempel i en park. La barnet få leke fritt, og småprat om det dere ser, foreslår Gerhardsen.

Da får barnet den stimuleringen han trenger, både med tanke på samspill, språk og motorikk.

- Det gir familien en felles opplevelse, og barnet får en helt annen og mye sterkere stimulering enn ved å sitte innendørs.

Ungdom sitter mer enn pensjonister

Undersøkelser Helsedirektoratet har gjennomført, viser at dagens 15-åringer sitter hele 45 timer i gjennomsnitt foran en skjerm, utenom skolen.

Andel overvektige barn og unge er økende. Hele 22 prosent av 8 år gamle jenter har overvekt eller fedme, ifølge Helsedirektoratet.

- Det at barn sitter mye fra tidlig alder av, spiller inn her, sier Karianne Bruun Haugen,

Den erfarne barnefysioterapeuten mener det er et paradoks at helsemyndighetene og fagpersonell er så opptatt av at vi sitter for mye, samtidig som vi lærer barna våre å sitte fremfor å bevege seg.

- Babyer sitter i vippestol, bilstol eller i vogn. Det handler om at vanene våre har endret seg. Vi går kanskje mer på kjøpesenter, og da er det praktisk med en bilstol som bare kan vippes over på et vognstativ.

Men for barnet er det ikke heldig å sitte såpass mye. De synker de sammen i overkroppen, slik at det blir vondt å puste.

Passiviserer barna

Den største faren ved å være mye inne, er likevel at barna lærer å være passive. Det mener både fysioterapeuten og barnepsykologen.

- Skjermaktivitet gjør barnet ekstremt fysisk passiv. Dagens foreldregenerasjon satt ikke så mye i ro innendørs da de selv var barn. Selv om de var inne, så krabbet de rundt på gulvet, bygde legotårn, lekte med barbiedukkene. De var mer i bevegelse, rett og slett, sier Elisabeth Gerhardsen, som mener det bør være en tankevekker at dagens femtenåringer sitter mer i ro enn pensjonister.

Derfor må foreldre passe på at barna får beveget seg når de ikke sitter foran skjermen.

- Ta barna med ut. Studier viser at det å være ute i naturen er mer stimulerende for barnet enn å være i en lekepark. At barnet klatrer i lekestativ er mye bedre enn å sitte foran en skjerm, men det er mer utviklende intellektuelt og motorisk om barna får klyve rundt i en steinrøys eller på noen falne trær i skogen, i det minste får gå fritt i parken, sier Gerhardsen.

Les også:

Sjekk om barnet ditt har normal utvikling

Slik roer du små villstyringer

Derfor kan du ikke lære barnet å gå

Denne saken ble første gang publisert 22/04 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også