Aktive barn

Slik roer du små villstyringer

Det er sunt å herje litt, men noen ganger kan det bli for mye. Slik klarer Alex Rosén å roe ned barna sine.

AKTIVE BARN: La dem slite seg ut, gjerne utendørs.
AKTIVE BARN: La dem slite seg ut, gjerne utendørs. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Sist oppdatert
FAMILIEMANN: Alex er forlovet med Silje Urbye og har to barn.
FAMILIEMANN: Alex er forlovet med Silje Urbye og har to barn. Foto: Foto: NRK
Da kan de fly rundt og slåss med trær.

Han er kjent som en villstyring, en som alle tror er klin gæærn hele tida. Det kan han umulig være. Innimellom alle sprellene har Alex Rosén (42) i det minste skaffet seg både forlovede og barn. Nå bor han under samme tak som Silje Urbye og barna Thomas (4) og Nicolai (2), en gjeng Alex er veldig stolt av.

Fiolin og dans

Han har blant annet bakgrunn som stuntreporter, programleder, vokalist, mannskap på båten Berserk, programleder i Norske Talenter - og vinprodusent.

Se Kamilles fotoshoot med Alex Rosén.

Selv om han var innom dannede aktiviteter som fiolin og dans, var han som barn først og fremst en energibunt.

Derfor kommer kanskje ikke som noen overraskelse at også barna hans er av den aktive typen. Han kjenner seg veldig igjen i sønnene sine, for å si det sånn.

Unngå Sabeltann

Alex Rosén vet derfor mye om hvordan man best mulig kan roe små villstyringer.

- For det første bør du unngå vise dem Kaptein Sabeltann. Da er det gjort, humrer Rosén.

Etter å ha blitt introdusert for nevnte sjørøver, begynte nemlig sønnene hans å interessere seg for sabler og sverd. Og når den ene ypper til kamp, er den andre klar med én gang.

 

Fullt slagsmål

- Du koser ikke akkurat med sabler. Det ble fullt slagsmål fra første stund. De holder på med sabler hele tiden, og det er vanskelig å dra dem vekk fra det. Sabler er det eneste de vil ha, forteller Alex.

Visste du at det er in å la barna organisere sin egen lek? Slow parenting, kalles det. I praksis handler i stor grad om at foreldrene roer seg litt ned og ikke planlegger så mye.

Slåss med trær

Siden slåsskamper ofte ender i forferdelse innendørs, er løsningen er stort sett alltid å sende gutta på dør.

Rosén har prøvd å lete etter feminine trekk hos barna sine - uten resultat. De liker tradisjonelle gutteaktiviteter, noe som betyr at de er nødt til å være mye ute.

Dessverre har mange barn sluttet å være ute. Barns frie utelek er i ferd med å forsvinne, mener norsk forsker.

Men hos familien Rosén er det ingen nåde. Thomas og Nicolai har lært at konsekvensing av slåssing er at de må ta på seg uteklærne og gå ut.

- Da kan de fly rundt og slåss med trær, sier pappa.

Epler og seiltur

I høstferien har familien vært på hytta ved Åsgårdstrand, og da har epleplukking i visse tilfeller klart å konkurrere ut sablene.

Epler er langt fra det verste små gutter kan spise. Mange erfarer nemlig at barna blir hyperkative av godteri med mye sukker, selv om dette ikke er vitenskapelig bevist.

Alex & co drar også gjerne på seiltur. Et mareitt? Neida. Pappa binder barna fast, slik at de umulig kan hoppe i havet. I tillegg utstyrer han dem selvsagt med redningsvester.

Sunt med lekeslåssing

Rosén har ingen ambisjoner om å ha et hjem fritt for slåssing.

- Lekeslåssing er sikkert litt sunt. Selv lekeslåss jeg mye som barn. Jeg husker at faren min var mye sliten... Jeg liker egentlig ikke ordet sliten. Det er viktig å kunnen beholde den lekenheten også når man blir voksen.

Ofte har lekeslåssing en lei tendens til å ende i hyl og skrik og ordentlig slåssing. Heldigvis er søskenkrangling både naturlig og sunt, mener eksperter.

- Om én er litt for brutal og slår en sabel eller en gryte i hodet på broren sin, skal det selvsagt hevnes, og hevnen står aldri i samsvar med det som skjedde først. Barn har et irrasjonelt forhold til hevn. Alt skal hevnes, sier Rosén.

I kampens hete kan det være en trøst at aktive barn ofte er smarte barn.

Disiplin og kroppskontroll

Rosén er ikke den eneste med barn som liker å herje og slåss. Hjelp barna med å utnytte potensialet sitt og velge fritidsaktiviteter med omhu.

Er barnet ditt en villstyring, kan det kanskje være en ide prøve kampsport, som judo, aikido, bryting og kickboxing. Noen kampsportforeninger tilbyr kurs for barn fra fire år og oppover.

For de yngste fokuseres det gjerne på å utvikle basisferdigheter, slik at de får god kroppskontroll, samt lære disiplin gjennom oppgaver de får av instruktørene.

Hypp på å slappe av

Roséns beste tips er å gjøre en skikkelig innsats for å slite ut barna.

- Det er veldig deilig med unger som er hypp på å slappe av. Når ungene sovner med én gang, da har det vært en bra dag.

I tillegg til utendørs lekeslåssing, oppfordrer han til sykling, skigåing, lekeland og spennende museer, som Teknisk museum og Forsvarsmuseet.

- Vi besøkte et marinemuseum i Horten en gang. Der var det både sverd og kanoner. De begynte de å leke Sabeltann med én gang.

Pausetid

Slåssing og herjing er en del av barndommen, men om gullungene dine bryter alle grenser, kan du gjøre et forsøk med pausetid. I praksis betyr det at barnet tas ut av situasjonen fra to til fem minutter før det får komme tilbake.

Barn som er svært urolige og utagerende kan ha en atferdsforstyrrelse. Om det gjelder dine barn, ta em kikk på kriteriene for å få diagnosen atferdsforstyrrelse.

Les mer:

Slik får barnet en lykkelig barndom

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også