«Puss, puss, så får du en suss» og «det blir ikke hull i en tann som er ren» er to av flere sanger som er laget for å minne barn og foreldre på hvor viktig det er å pusse tennene.

Barnas tenner skal forhåpentligvis være der i alle år, så det lønner seg å ta vare på perleraden.

Men det er ikke alltid godt å vite når man skal begynne med tannpuss på den minste.

Skal du bruke voksentannkrem eller barnetannkrem? Må du bruke tannkrem i det hele tatt? Holder det ikke bare med vann? Hvor mye? Hvor ofte?

Slike spørsmål kan det være godt å få svar på tidlig, slik at barnet ditt slipper å ende opp med hull, eller skader på tennene allerede som femåring.

Bygge gode vaner

Tannpleier ved Fornebu Tannlegesenter, Maren Smedseng, forteller at de anbefaler at barna skal begynne å pusse tenner så fort den første tannen begynner å bryte frem.

Altså når barnet er ca. seks måneder.

First teeth=

BEGYNN TIDLIG: Tannpleier Smedberg råder foreldre til å pusse tennene på barnet så fort de kommer ut. © Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

- Dette er for å bygge gode vaner, og for at den lille tanna skal få tilført en liten mengde fluor. Det skal bare være så vidt det er synlig tannkrem på tannbørsten, forteller hun til Foreldre.no

Hun forteller at de nye, permanente tennene kommer når barnet er ca. seks år, og anbefaler at man skal bruke barnetannkrem til barna er ca. ti år gamle.

- Det er viktig å bruke en myk tannbørste. Vi anbefaler myk tannbørste til alle, til og med til voksne. Det skal være et lite tannbørstehode slik at man kommer til alle tennene, sier hun.

Begynner nurket å få tenner? Her er tipsene mot såre gommer.

Ikke for mye fluor

Smedseng forteller at det er viktig at barn bruker barnetannkrem, og ikke voksentannkrem, fordi det er mer fluor i voksentannkremen.

- På barnetannkremen skal det stå at det er 1000 ppm (parts per million), mens på voksne skal det stå 1500 ppm. Det står på baksiden av tannkremtuben, forklarer hun.

Tips til bedre tannhelse hos barn

  • Begynn å pusse tennene på barna med én gang tennene kommer.
  • Puss to ganger om dagen - med litt fluor.
  • Regel: Det skal ikke være mer tannkrem på tannbørsten enn størrelsen på lillefingerneglen til barnet.
  • Fluortabletter er ikke nødvendig med mindre det er en grunn til at det brukes.
  • Gjør tannpuss til en lek ved å for eksempel leke flyvemaskin med tannbørsten inn i barnets munn e.l.
  • Gjør det til en vane.

Kilde: Tannpleier Maren Smedseng og Tove Wigen, postdoktor ved avdeling for pedodonti og adferdsfag ved Universitetet i Oslo.

Hun forteller at en tommelfingerregel er når barnet er ca tre år, skal det ha like mye tannkrem som størrelsen på lillefingerneglen sin.

Videre forteller hun at det ikke er så farlig med mengde for voksne, fordi vi klarer å spytte ut overskuddet, noe små barn ikke klarer like godt.

- Hvis barn får for mye fluor så kan det bli emaljeforstyrrelse. Men da er det snakk om store doser. De kan få hvite eller brunlige flekker på tennene, og det vil vare livet ut. Men det kommer an på hvor i tannutviklingen tanna er og hvor mye fluor som blir brukt, sier hun.

To ganger om dagen, men ikke for mye fluor

Smedseng forklarer at man skal pusse tennene til barnet to ganger om dagen når den første tannen kommer frem.

Etter hvert som de dukker opp kan man pusse morgen og kveld.

Tove Wigen, postdoktor ved avdeling for pedodonti og adferdsfag ved Universitetet i Oslo, er enig med Smedseng om at man skal pusse tennene to ganger om dagen fra første tann.

- Man skal pusse barnas tenner to ganger om dagen, både morgen og kveld. Det er basisanbefalinger fra helsemyndighetene om at man skal pusse tennene med fluortannkrem morgen og kveld fra første tann, sier hun.

Hun forklarer at hun har gjort en undersøkelse fra Norge med data fra «Mor-og barnundersøkelsen» og tannhelsetjenesten.

Her kom det frem at de som kom i gang med tannbørsten tidlig, og to ganger om dagen i ett - to års alderen, har færre hull ved femårs alder enn de som pusser en gang - eller en gang i blant.

- Hva med vanlig fluortabletter? Kan det kombineres med vanlig flourtannkrem for barn?

- Noen barn trenger fluortabletter, men jeg anbefaler det ikke til alle barn. Hvis det er veldig vanskelig å pusse to ganger om dagen så kan det være greit å få fluortablett. Hvis barnet har en sykdom eller andre forhold som medfører økt risiko for å få hull i tennene, så anbefaler vi fluortablett i tillegg til puss med fluortannkrem. Dette kan man spørre tannhelsetjenesten om, eller helsesøster for de minste barna, sier hun.

Hver generasjon sin tannpussesang

Besteforeldres favoritt:

«Tannpussevise» fra 1969 med den kjente strofen «Det blir ikke hull i en tann som er ren» av Kåre Grøttum og Sissel Castberg.

Foreldres favoritt:

«Puss, puss, så får du en suss» med Flode og Trond Viggo fra 1978.

Barnas favoritt:

Fantorangens tannpussesang finner du ved å besøke NRK Super.

Tannpleier Maren Smedseng forklarer at det er veldig mange foreldre som gir barna fluortablett som «premie» etter tannpuss.

Hun anbefaler da å ha mindre tannkrem på tannbørsten, fordi det totalt skal være den samme mengden.

Gjør tannpuss til en lek

Det kan være en liten utfordring å pusse tannebissene på de minste barna. Ofte kan det føre til små grimaser og misnøye. Wigen forklarer at det som er nytt er ikke alltid like lett å få gjennomført. Men hun har noen tips.

- Man kan begynne med lek på stellebordet og synge litt. Det er viktig at man gjør det hver dag slik at det blir en vane. De vanene man får innarbeidet tidlig, de drar man med seg gjennom barndommen. Dette er viktig selv om barna ikke liker det i starten, forklarer hun.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!