Mange fortvilede foreldre ønsker seg færre sykedager med barnehagebarnet.

Akutt mellomørebetennelse er den vanligste årsaken til legebesøk og antibiotikabruk hos barn, og kommer i forbindelse med forkjølelse og andre luftveisinfeksjoner. Flere foreldre lurer på hva de skal gjøre når barnet har ørebetennelse, viser debatten i vårt forum barnimagen.

Nå viser en ny studie at tyggegummi med xylitol kan forebygge øreverk hos barn, ifølge NHI.no.

To tyggis, fem ganger om dagen

En undersøkelse foretatt av fire kanadiske leger og tannleger ved Cochrane-senteret, viser at jevnlig tyggistygging kan redusere risikoen for å utvikle ørebetennelse.

Risikoen for å få mellomørebetennelse faller med mellom 25 til 40 prosent blant barn i 3-5 årsalderen, hvis barna tygger to stykker av denne type tyggegummi fem ganger om dagen.

Årsaken skal være at tyggegummi søtet med xylitol hemmer vekst av visse typer bakterier i munnhulen, inkludert den som kan forårsake mellomørebetennelse.

Samtidig får barnets kjevemuskler mosjon ved tyggingen. Det gir en bedre utlufting av øretrompeten og mellomøret.

Noen tyggiser med xylitol:

Extra pro strong mint tyggegumi

Extra Professional White citrus

Extra Professional White Spearmint, tyggegummi

Vigo Active tyggegummi

Vigo Beauty tyggegummi

Vigo Focus tyggegummi

Spry tyggegummi

V6 White tyggegummi

V6 Junior Jordbær

Fås kjøpt på apotek eller helsekost

Hemmer bakterievekst i munnen

Xylitol er et søtningsmiddel som finnes i de fleste tyggegummier, samt pastiller og mange andre sukkerfrie godterier.

Søtstoffet har en positiv effekt på tannhelsen, det hemmer bakterievekst i munnhulen, og dermed forebygges infeksjoner og hull i tennene.

Studien ble nylig omtalt i det danske Ugeskrift for leger av Jørgen Lous ved Syddansk Universitet. Han har gjennomgått undersøkelsene fra Finland.

Lous sier til NHI.no at han ikke vil anbefale dette som en behandling for barn. For at tyggegummi skal ha effekt, må det tygges mye over flere måneder.

Men bivirkningene er små, ifølge Lous. Kun 1,6 prosent måtte utgå fra undersøkelsen på grunn av mageproblemer i xylitolgruppene, og en prosent i kontrollgruppene.

- Så om barn ønsker det selv, er det vel ok, sier han.

Vanskelig for små barn

Øre-nese-hals-lege og TV 2 sporty-legen Oscar Ohene Asante ved Aleris sykehus i Oslo bekrefter at tyggis med xylitol kan forebygge øreinfeksjoner.

- Det stemmer at tyggis kan hjelpe mot ørebetennelse, tyggistygging gir økt bevegelse og lufting av mellomøret, og xylitol minsker risikoen for infeksjon. Problemet er bare at det er vanskelig å gjennomføre i praksis. Et lite barn kan jo ikke få tyggis, sier han til Foreldre & Barn.

Det er nemlig barn i alderen 6 måneder til 2 år som har størst sjanse for å få øreverk.

- Jeg som øre-nese-hals-spesialist er meget skeptisk til å gi små barn tyggis. De springer rundt og kan lett svelge vrangt, sier Asante.

Foreldre kan forebygge

Foreldre kan gjøre en hel rekke andre ting for å forebygge mellomørebetennelse hos barn, forteller Asante.

- Vi vet mye om hva som forebygger øreverk. Blir barnet ammet opp til seks måneders alder, vet vi at det har en god effekt. Amming styrker immunsystemet og minsker risikoen for infeksjoner, sier øre-nese-hals-legen.

Det er også mulig å forebygge smitte med god håndhygiene. Det er luftveisinfeksjoner som fører til mellomørebetennelse, og siden barn nyser på hverandre og ikke bryr seg om at snørret renner, så smitter forkjølelsene lett mellom barn, og spesielt barnehagebarn. Barnehagebarn har omtrent dobbelt så ofte mellomørebetennelse enn barn som er hjemme. Vask av hendene, både hjemme og i barnehagen, vil virke forebyggende.

God munnhygiene er et annet stikkord. Puss barnets tenner fra tidlig alder, det minsker risikoen, ifølge legen.

Hold kanalene oppe med saltvann og nesespray

Når man har ørebetennelse, er det viktig å holde kanalene mellom øre, nese og munn åpne, og da er nesespray til god hjelp. Har barna tett nese, ender det ofte med en ørebetennelse.

Årsaken til mellomørebetennelsen er gjerne infeksjon med virus eller bakterier som vanligvis starter når barnet blir forkjølet eller får sår hals, og spres til mellomøret via øretrompeten, et rør som forbinder øvre del av svelget med mellomøret.

- Når barnet er snørrete, kan det hjelpe å skylle nesen med saltvann for å unngå at det utvikler seg en ørebetennelse. Saltvann vil tørke ut nesehulen, og skape ventilasjon mellom øre og nesen. Det er når øretrompeten blir tett at det er lett å få ørverk, sier Asante.

Også vanlig influensavaksine og pneumokokkvaksinen som brukes i barnevaksinasjonsprogrammet kan forebygge mellomørebetennelse, ifølge legen. Unngår barnet å bli syk av influensa, minsker også sjansen for øreinfeksjoner.

- Sunt kosthold er også til god hjelp. Immunsystemet må være tipp-topp for å stå imot infeksjoner, så får barnet de vitaminene det skal ha, vil det ha en forebyggende effekt, sier legen.

Unngå melkeprodukter og smokk

Det er en rekke forhold som gir økt risiko for mellomørebetennelse, som innerøyking og dårlig luftkvalitet. Av den grunn er det større risiko for ørebetennelse i storbyer.

- Melk og melkeprodukter vil øke slimproduksjonen, og kan være greit å unngå om barnet er svært forkjølet og i fare for å få øreverk.

Vinteren er høysesong for luftveisinfeksjoner og øreverk. Barna fryser mer, blir våte og kalde, og er gjerne snørrete hele vinteren gjennom. Det er mindre risiko for øreverk med tørr nese. Av den grunn finner du ikke like mange barn med ørebetennelse i Mexico, for eksempel, forklarer Asante.

Bruk av smokk øker også sjansen for øreinfeksjoner, ifølge legen. Smokken samler med seg bakterier, og skal være årsak til 25 prosent av mellomørebetennelsene til barn under tre år. Det gir også en høyere risiko for gjentatte ørebetennelser.

Allergi og sykdommer som svekker immunsystemet, som diabetes, vil også gi økt risiko for øreverk.

Pass på flyreiser

- Det er spesielt viktig å være oppmerksom på barnets ører når dere er ute og flyr, særlig ved landing. Allerede ved innflyging cirka 20-30 minutter før landing begynner trykket å endre seg, og barnet kan begynne å skrike.

Da er det viktig å hjelpe barnet med å utjevne trykket, og få ventilasjon mellom øre og nese. Små barn kan for eksempel ammes når flyet skal lande. Større barn kan oppfordres til å gape, gjespe og svelge, få litt å drikke eller tygge tyggis.

Eventuelt kan valsalvamanøvren prøves. Lukk munnen og hold for nesa, og lag overtrykk ved å prøve å blåse ut.

- Ikke legg barnet flatt, men la det sitte oppreist. Hvis barnet er forkjølet, er bruk av slimhinneavsvellende nesedråper viktig før flyturen, anbefaler legen.

Barn som har langvarig infeksjon I ørene, med kronisk snørr og hyppige betennelser, bør henvises til øre-nese-hals-lege.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!