Den femte barnesykdom

Dette må du vite om den femte barnesykdom

Den femte barnesykdom er alvorlig for gravide, men oftest helt ufarlig for barn.

DEN FEMTE BARNESYKDOM: Også store barn kan få den femte barnesykdom. På hendene til denne ungdommen vises det røde, marmorerte utslettet som er typisk for denne sykdommen.
DEN FEMTE BARNESYKDOM: Også store barn kan få den femte barnesykdom. På hendene til denne ungdommen vises det røde, marmorerte utslettet som er typisk for denne sykdommen. Foto: Foto: Centers for Disease Control and Prevention (CC-BY-SA), WikIpedia Commons
Sist oppdatert

Symptomer på den femte barnesykdom

  • Hodepine
  • Feber
  • Sår hals
  • Kløe
  • Hoste
  • Magesmerter
  • Leddsmerter, særlig i hender, håndledd, knær og ankler.

Har barnet ditt et rødt og sammenflytende utslett på huden? Det kan i så fall være et tegn på den femte barnesykdom; en svært vanlig og oftest helt ufarlig barnesykdom.

Den femte barnesykdommen er en sykdom nesten uten symptomer. Tilstanden er svært vanlig, og bryter ut 5-20 dager etter at barnet er smittet. Barnet kan klage over lett feber og dårlig form i dagene før utslettet bryter ut- symptomene kan ligne en mild forkjølelse.

Utslettet er gjerne rødt, sammenflytende og danner et slags marmorert mønster i huden. Huden kan i tillegg kjennes varm og forårsake kløe.

Den femte barnesykdom

Det er de store førskolebarna, de som har fylt fem, som oftest får den femte barnesykdom. Men det er ikke uvanlig at også større barn, ofte opp til 15 år, får denne sykdommen. Noen ganger rammer den også voksne. Hvis kvinner som smittes har barn i magen, kan denne ellers så uskyldige barnesykdommen plutselig bli ramme alvor. I verste fall kan den føre til at fosteret dør.

- Det er størst risiko i de 20 første svangerskapsukene. Hvis man vet at den femte barnesykdom går i en barnehage eller en skole, bør gravide holde seg unna, forklarer avdelingsdirektør Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåkning hos Folkehelseinstituttet.

På grunn av risikoen for at gravide blir smittet, råder hun foreldre til å ta barnet med til legen hvis man mistenker at det har fått den femte barnesykdom. Visshet om at sykdommen finnes i omgivelsene kan gjøre det enklere å beskytte gravide mot smitte.

- Av hensyn til gravide kvinner er det viktig å identifisere sykdommen, sier Rønning.

Hun understreker at det er svært uvanlig at foster får skader på grunn av den femte barnesykdom, men råder de gravide til å gå til legen for å få tatt en blodprøve dersom de tror de kan ha blitt smittet. En gravid som er smittet vil bli fulgt tett opp av spesialist på fødselssykdommer gjennom svangerskapet.

Les også: Dette bør du vite om meslinger, røde hunder og kusma

Kan gå i barnehage og på skole

Sykdommen opptrer som små epidemier, særlig på vinter og vår. Det finnes ingen behandling mot den femte barnesykdom, og sykdommen er heller ikke særlig smittsom når utslettet først har brutt ut.

Fra gammelt av har mange foreldre sendt barna på sykebesøk til kompiser med barnesykdommer - dermed er de bevisst blitt utsatt for smitte for å få sykdommene overstått tidlig i livet. Rønning ser ingen grunn til å advare mot dette, fordi den femte barnesykdom er harmløs for de fleste.

- Dersom det ikke er noen gravide inne i bildet, er det greit med det man kan få gjort unna og som man ikke kan unngå, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 27/05 2012, og sist oppdatert 04/04 2018.

Les også