Forebygg flåttbitt

Vask flåtten på 60 grader

Ved hjelp av enkle forholdsregler beskytter du barnet ditt mot den hardføre blodsugeren.

Barn smittes oftere av flåttbårne sykdommer enn voksne.
Barn smittes oftere av flåttbårne sykdommer enn voksne. Foto: iStockphoto
Sist oppdatert

Barn får oftere flått enn voksne, og smittes derfor lettere av flåttbårne sykdommer. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet. I fjor ble det registrert 288 nye tilfeller av den flåttbårne sykdommen Lyme borreliose i Norge.

Av de smittede var 70 barn i alderen ett til ni år. Til sammenligning ble 37 unge mellom 10 og 19 år og 15 voksne mellom 20 og 29 år smittet i samme periode.

- Det er ikke så rart at barn oftere får flått enn voksne. Mens voksne går på stien, liker barn å rulle seg i gresset ved siden av, sier Vivian Kjelland, forsker ved Sørlandet Sykehus HF og Universitetet i Agder.

Flått-doktor

I dag, tirsdag 21. juni, disputerer hun for doktorgraden med sin avhandling om flått og smittefare ved Norges Veterinærhøgskole.

- Jeg anbefaler foreldre å sjekke barna for flått veldig nøye hver eneste dag. Minst en gang om dagen, sier hun.

Gode flåttråd

*Ha på lange bukser, og pass på å være godt tildekket ved anklene.

*Lyse klær gjør det lettere å oppdage flått.

*Bruk myggmidler på klærne.

*Inspiser hud og klær etter at dere har vært i skogen.

*Klær som er brukt ute, bør ristes og inspiseres for flått.

*Husk at hund og katt ofte kan få flått og at flåtten kan komme over på barnet.

*Undersøk barnet grundig fra topp til tå før sengetid.

*Flåtten oppsøker gjerne skjulte og tynnhudede steder som knehaser, lyske, armhuler og området bak ørene. Hos barn er hode og hals mest utsatt.

*Begynn med hodet. Løft på håret for å sjekke at det ikke har festet seg en flått i hodebunnen. Sjekk også bak ørene.

*Gå deretter nedover og sjekk i armhulene, i knehasene, i lysken. På små gutter bør man også sjekke testiklene.

*Dusj gjerne barna for å skylle vekk flått som ikke har festet seg.

*Fjerner du flåtten så fort som mulig før det er gått ett døgn, er det liten sjanse for smitte.

*Flått fjernes best ved å trekke den rett ut ved hjelp av fingrene, en pinsett eller en flåttfjerner.

*Ta tak i flåtten helt nede ved huden og dra den rett ut. Enkelte mener at flåtten løsner lettere hvis man samtidig vrir den rundt, men det viktigste er uansett at den fjernes raskt.

*Det har liten betydning om deler av flåttens biteredskaper blir sittende igjen i huden, men smør gjerne på litt antibiotikaholdig sårsalve på bittstedet.

Kilder: Folkehelseinstituttet og MultiMedicus

Kjelland minner om at flåtten ikke bare kan sette seg på barnets hud og klær, men også i håret.

- Det er smart å bruke lusekam på barna. Flåtten sitter ofte opptil en meter i høyden, og det er i høyde med barnas hode- og nakkeområde, sier hun.

Selv bruker hun flåttspray eller myggspray på barna sine for å beskytte dem mot flått.

- Det er enkelte som mener det ikke er sunt å spraye med myggspray hver dag, men jeg velger å bruke myggspray eller flåttspray på både meg selv og barna mine, sier hun.

Vask klærne på 60 grader

Flåtten kan sette seg på barnas klær og senere krype over til huden. Det er derfor viktig å riste barneklærne godt. Dersom du vil være på den sikre siden bør du vaske barnas klær i vaskemaskinen.

- En studie viser at flåtten overlever en vanlig totimers vaskesyklus i vaskemaskin med vaskepulver på førti grader. Flåtten tåler mye, men ved 45 grader knekker de fleste. Ved en 60 graders vask kan du være sikker på at ingen overlever, sier hun.

For familier som ikke har vaskemaskin på hytta anbefaler Kjelland å henge opp klærne i sola.

- Flåtten tørker ut i solsteken, forteller forskeren.

Marerittet om blodhungrige flått som sniker seg fra genseren på stolen, over hyttegulvet og inn på rommet til minsten, forblir heldigvis en mørk fantasi. Flåtten legger ikke ut på langtur.

- Flåtten overlever ikke lenge innendørs. Det er for tørt. Det er også bevist at den ikke går lange avstander. I gjennomsnitt går de en meter. Men hvis du legger barnets genser i senga, kan den lett krabbe over på barnets kropp.

Fjern flåtten med en gang

Når flåtten først har satt seg fast er det viktig å fjerne den så raskt som mulig. Smitteoverføring av Lyme borreliose skjer normalt ikke i løpet av det første døgnet.

- Men i enkelte tilfeller kan bakteriene overføres kjappere enn innen ett døgn. Når det gjelder virus, overføres smitten med en gang, forklarer Kjelland.

Hun understreker at hun ikke ønsker å skremme foreldre, men at det er viktig å være føre var.

- I de flest tilfeller går det bra, men jeg har også hørt mange skrekkhistorier. Det er fint at folk er redde nok til å forebygge flåttsmitte, sier hun.

Tegn på smitte

De vanligste flåttbårne sykdommene er Lyme borreliose, en sykdom som angriper nervesystemet, og skogflåttencefalitt (TBE), som kan føre til hjernebetennelse.

Forsker Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttet understreker at disse sykdommene er sjeldne ut fra hvor mange som blir bitt av flått. Likevel må foreldre følge med. Dersom barnet ditt får et ringformet utslett rundt bittstedet innen 14 dager, bør man oppsøke lege for å få behandling med antibiotika.

- Det er ikke alltid man får utslett etter smitte, barnet kan være bitt av flått også om det får feber, influensalignende symptomer, hodepine, leddsmerter eller ansiktslammelser.

Vaksine i Sør-Norge

Voksne og barn over 1 år kan vaksineres mot virussykdommen skogflåttencefalitt. I visse kommuner i Agder, Telemark og Vestfold anbefales de som er mye ute i skog og mark, å vaksinere seg mot skogflåttencefalitt.

Det finnes ingen behandling mot denne sykdommen, som forårsakes av flåttbitt.

Vaksinen mot skogflåttencefalitt må tas i tre doser og koster ca. 700 kroner for barn og 900 kroner for voksne. Til tross for at offentlige myndigheter anbefaler vaksinen, betaler de ikke for den.

Les også:

10 tips mot insektsplager

Sjekk barna for flått

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også