Ammende kvinner får gjerne høre - av velmenende venninner eller andre bekjente - at de skal holde seg unna blåskjell, løk, kål og blåskimmelost.

Trygt å spise jordbær

Før trodde man at reker og jordbær kunne gi barnet allergi dersom man spiste det når man ammet.

Men det er ingen holdepunkter for at spesielle mat gir økt risiko for allergi hos barnet mens du ammer, ifølge Helsedirektoratet.

Jordbær er med andre ord greit å spise, bare ikke i for store mengder, i sammenheng med amming og mat.

Ikke spis for mye av noe

- Generelt bør man ikke overdrive inntaket av verken det ene eller det andre. Spis sunt og variert, sier Anne Sigstad, informasjonsmedarbeider i Ammehjelpen, til klikk.no.

Spiser du veldig mye av én ting, kan det gå over i melken til babyen.

- Det er helt individuelt hva babyer tåler. Hvis babyen reagerer på noe, er det bedre å se på det enkelte tilfellet enn å legge restriksjoner på alle som ammer, sier Sigstad.

Mageknip av frukt og grønnsaker

Noen mødre ser at barnet får mageknip hvis de spiser matvarer som kan gi luft i magen, som kål, erter og løk. Noen spebarn reagerer på hvitløk og løk.

Andre kan få kolikksmerter av kål, kålrot, brokkoli eller svisker. Også frukt i store mengder kan forårsake kolikk og diaré hos barnet.

Babyen får alt du spiser og drikker

- Selv om det ikke finnes faste holdepunkter for dette, kan det være greit å prøve seg fram i små mengder, anbefaler Sigstad.

Som ammende kan man med andre ord spise det meste, men alt med måte.

Husk på at morsmelken påvirkes av mors kosthold, og kroppen har ingen evne til å sile ut stoffer som kan være uheldige for barnet.

Mat du bør unngå under amming

Fisk er en viktig kilde til flere næringsstoffer for alle som ammer, men skalldyr, fiskelever og noen spesielle fiskearter kan være forurenset med miljøgifter.

Ifølge Matportalen bør ammende derfor unngå å spise:

  • Blåkveite over tre kilo.
  • All gjedde, samt abbor, ørret og røye av litt størrelse.
  • Fiskelever og produkter med fiskelever, som for eksempel Svolværpostei og Lofotpostei.
  • Brunmat i krabbe og hummer. Hvitt kjøtt i klør og skallhus kan trygt spises.
  • Skjell: Fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell. Se også blåskjellvarselet.
  • Eksotisk fisk: Hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk. Tunfisk på boks er derimot trygt.
  • Hvalkjøtt. Mattilsynet fraråder ammende å spise hvalkjøtt fordi det kan inneholde høye nivåer av kvikksølv.
  • Måseegg. Mattilsynet fraråder ammende kvinner å spise måseegg på grunn av høyt innhold av miljøgiftene PCB og dioksiner.
  • Slankepillen CLA. Syntetisk fremstilte CLA-produkter markedsføres som kosttilskudd med muskeloppbyggende og fettvevsreduserende effekt ved slanking og fysisk aktivitet. Hos ammende mødre som bruker CLA-tilskudd går fettinnholdet i morsmelken ned, og dette er uheldig for barnet.

Rådene på Matportalens hjemmeside oppdateres kontinuerlig av offentlige myndigheter og forskningsmiljøer, og er derfor et godt sted å orientere seg.

Ikke drikk alkohol de første ukene

Du kan drikke litt alkohol selv om du ammer, men ikke når barnet er nyfødt.

- Det er viktig å unngå alkohol helt i nyfødtperioden, det vil si til barnet er seks uker. Dersom babyen er for tidlig født, regnes alder fra termindato. Leveren er umoden hos de nyfødte, forklarer Anne Sigstad.

Etter det kan man av og til nyte noe alkohol, men etter inntak av ett glass vin bør man vente tre timer før barnet igjen ammes.

Melk med promille

Konsentrasjonen av alkohol i morsmelken vil være som i mors blod, men barnets promille vil bli lavere, fordi melken først drikkes og deretter fortynnes videre i barnets kropp. Jo yngre barnet er, dess forsiktigere bør man være med alkohol, skriver Helsedirektoratet.

Alkohol lagres ikke i melken og promillen i morsmelken synker parallelt med nivået i mors blod. Det har derfor ingen hensikt å pumpe og kaste melken, annet enn for å lindre melkespreng, ifølge Helsedirektoratet.

Både nikotin, alkohol, narkotiske stoffer og flere medisiner går over i morsmelken.

Innholdet av nikotin i morsmelk er tre ganger så høyt som i mors blod, ifølge Matportalen. Men selv om du ikke greier å stumpe røyken i ammeperioden, er det best at barnet blir ammet.

Unngå mye koffein

Studier har vist at små mengder koffein vanligvis ikke skader barnet.

Kun én prosent av koffeinet mor tar inn, går over i melken, og påvirker vanligvis ikke melkeproduksjonen, ifølge Anne Sigstad i Ammehjelpen.

- Men drikker du mye, kan det hope seg opp med koffein hos barnet. Det er blitt rapportert at seks til åtte kopper kaffe eller annen koffeinholdig drikke om dagen kan gjøre noen barn irritable og påvirke søvnen, forteller Sigstad.

De fleste barn vil derimot ikke bli påvirket av at mor drikker én til to kopper kaffe i døgnet .

Snakk med lege om medisiner og helsekostprodukter

Medisiner bør kun tas i samråd med helsepersonell. Du bør også være forsiktig med enkelte helsekostprodukter når du ammer.

Ofte brukes urter og nye, ukjente stoffer i produktene, og forskningen på hvordan slike ingredienser påvirker fosteret er mangelfull, skriver Matportalen.

Kosthold for ammende

Mange kvinner opplever at de får større appetitt i ammeperioden.

Gjennomsnittlig produserer en kvinne som fullammer omkring 7,5 dl morsmelk per dag, noe som selvsagt krever energi. Kroppen trenger derfor også mer mat - ikke minst for å tilføre de næringsstoffene som skilles ut i morsmelken.

To skiver brød med pålegg og to glass skummet melk ekstra hver dag gi nok energi til melkeproduksjonen, ifølge Matportalen.

Appelsinjuice hjelper jernopptaket

Dersom du spiser en appelsin eller drikker et glass appelsinjuice til brødmaten, vil melken din inneholde nok vitamin C til å dekke barnets behov, samtidig som jernet i brødet opptas bedre.

Tommelfingerregelen fra helsemyndighetene er at et alminnelig godt norsk sunt kosthold, med grove brød- og kornvarer, grønnsaker og frukt hver dag, skal gi den som ammer de nødvendige næringsstoffene.

Ammende mødre anbefales dessuten å ta tran. Veganere kan trenge tillegg av vitamin B-12, riboflavin og kalsium.

Stimulerer smakssansen til barnet

Barn som ammes, får smakssansen stimulert fordi melken tar smak etter det mor spiser. Å spise variert under ammeperioden, vil derfor kunne gi barnet flere ulike smaksopplevelser som kan gjøre det mindre kresent når det begynner å spise fast føde.

- Smaksløkene blir utviklet svært tidlig i fosterlivet, så det er grunn til å anta at babyer kan skille mellom surt og søtt fra de er født, har helsesøster Hanne Holme tidligere uttalt til klikk.no.

Ikke slank deg mens du ammer

Det er naturlig å gå ned i vekt i ammeperioden. Kroppen forbruker mer energi, og dette vil kunne hjelpe kroppen å gå raskere ned i vekt etter fødselen. Bevisst slanking frarådes, fordi det medfører at miljøgifter frigjøres fra kroppsfettet og kan gå over i morsmelken.

Å gå ned mer enn en kilo i uken kan dessuten redusere melkemengden.

I ammedebatten på Dinbaby.com kan du få tips og råd fra andre nybakte mødre.

Kilder: Helsedirektoratets brosjyre «Hvordan du ammer ditt barn», Matportalen, Ammehjelpen.no

Mer om amming:

- Amming gir ikke hengepupper

Derfor bør du amme

Les hele saken

Rina Blekkerud, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!