Fødsel og graviditet

Kommentar: – Hvis noen sier «det er jo naturlig» én gang til, så klikker det for meg

Sunniva Rose langer ut mot «mammapolitiet»

Publisert Oppdatert

For 10 år siden var jeg gravid med mitt første barn. Det var spennende, slitsomt, og til tider ganske skremmende - jeg var så redd for å gjøre «feil». Som førstegangsgravid, med hundrevis av spørsmål, og generelt en ekstrem interesse for alt som hadde med fosterutvikling og magestørrelse, var det genialt å finne mammasamholdet i mammaforumene på nettet.

Jeg brukte vel, hvis jeg skal være helt ærlig, godt over middels mye tid på disse forumene. Der var det mange som brukte tiden sin på å arrestere andre:

«Omg, har du luktet på alkohol, det er livsfarlig for babyen, du er en dårlig mor, barnevernet burde ta seg av sånne som deg. Skam deg.» «Jeg ville i alle fall ikke ha gjort det på den måten, jeg ville ha tenkt på lille i magen, og FOSTERDØD». Den typen kommentarer.

Naturlig er ikke lik bra!

For du skal ikke trå langt utenfor stien før mammapolitiet forteller deg – gjerne indirekte – hvor dårlig mor du er. Og etter en stund la jeg merke til at ved siden av denne shamingen av andre gravide, ble argumentet «jamen dette kan ikke være farlig for deg eller babyen, for det er jo helt naturlig» brukt ofte i fullt alvor.

Sunniva Rose

har doktorgrad i kjernefysikk, hun er foredragsholder og har jobbet som forsker ved UiO i flere år.

Sunniva blogger under sitt eget navn, en blogg som startet som en «rosablogg om kjernefysikk og forskning og sånn», men jun er også personlig om livet i akademia og som småbarnsmamma.

Spesielt mot slutten av svangerskapet gjorde denne ideen seg om at naturlig er bra seg gjeldende, og da gjerne når det gjaldt ting som skulle få babyen til å komme ut.

Les også: Nei, du blir ikke forkjølet bare av å fryse

Når man veier 100 kg (slik jeg gjorde), og er helt på randen, og ikke orker noen ting, bortsett fra å trøstespise sjokolade og å besøke babyverden.no er det kanskje ikke så rart at man kjenner seg desperat. Allikevel så syns jeg jo det er litt merkelig at man ser ut til å ha større tillit til en man ikke kjenner i virkeligheten, som bare tilfeldigvis også er gravid, enn helsepersonell med mange års utdannelse. En utdannelse som bygger på ekstremt mange årsverk med forskning. For de «naturlige rådene» ble tatt godt i mot av svært mange.

Nå er jeg gravid igjen, og har hatt 10 år på å irritere meg. Men jeg har også tatt meg selv i å innimellom ta meg selv i å lure på om disse folka har hatt rett hele tiden. At det naturlige alltid er det beste. Men så tenker jeg litt til, og kommer på at jeg fortsatt ikke kan fordra naturlig-argumentasjonen.

For hva betyr naturlig en gang? Hva er naturlig for meg som menneske, sånn egentlig? Og hvordan kan noe være «unaturlig»?

Jeg tror du kan komme til å slite hvis du setter deg ned og skal prøve å lage en definisjon på hva som er naturlig, med mindre du drar den så langt som til at det var sånn vi levde frem til vi fant opp å bruke ilden... Bokmålsordboken sier at naturlig er noe instinktivt/medfødt/iboende, som hører til i naturen, og er forståelig.

Hør mer i Foreldre & Barn-podcasten «God Mor»

Og for å ta det første først: Det høres jo skikkelig bra ut med ting som er i overenstemmelse med naturen. Det er bare så innmari lenge siden mennesket faktisk har levd sånn virkelig i overenstemmelse med naturen.

Les også: Hvis det er én ting små jenter lærer, så er det viktigheten av å være fin og søt

Naturlig å dø i fødsel?

La meg utdype: «Naturlig er bra»-argumentasjonene finnes egentlig overalt, men nå som jeg er gravid så er det nettopp hva som er naturlig rundt graviditet og fødsel som opptar mye hjernekapasitet (naturlig, eller hva?).

Så for eksempel, hvis du er kvinne så er det fra naturens side meningen å begynne å bli gravid fra du er rundt 13-15 år gammel, og så fortsette resten av livet ditt å være gravid og føde barn. Flere av barna dine dør, og til slutt så er det ganske sannsynlig – og naturlig – at du selv dør i fødsel.

Så da var det dette med at naturlig er noe som er fornuftig og forståelig, og det er litt problematisk, for det er jo veldig mye som bare er fornuftig og forståelig for noen få. Hvis jeg mangler kunnskap om et tema så vil jo ikke det være hverken fornuftig eller forståelig for meg – kan jeg da konkludere med at det ikke er bra? Selvsagt ikke!

Hvis jeg ikke forstår noe er det jo meg selv jeg må jobbe med. Enten må jeg faktisk lære meg dette teamet, eller så må jeg gjøre den kanskje ubehagelige øvelsen – å stole på de som faktisk kan det. Enten det er å høre på de som forsker på vaksiner, eller legen min, eller ingeniøren som har designet flyet jeg flyr med.

Naturen bare er. Den er ikke god eller ond.

Naturen har bare funnet en vei der den ikke ender opp med for eksempel å ta livet av mor for ofte til at arten ikke kan overleve. Når det gjelder mennesker og fødsel så er det et kompromiss mellom størst mulig hjerne hos baby (stor hjerne = supervåpen), men ikke så stor at mor dør for ofte.

Fra naturens side kan mor allikevel godt dø ganske ofte, så lenge nok kvinner får nok barn som overlever til at mennesket kan overleve som art. Det er naturlig, det!

Naturlig, men kjipt

Bekkenløsning er naturlig. Placenta previa – det vil si at morkaken fester seg så langt nede i livmoren at den vokser og dekker hele åpningen der babyen egentlig skal ut til slutt – er naturlig.

Jeg har faktisk placenta previa nå. Og uten en fullstendig «unaturlig» ultralyd, ville vi ikke visst om at jeg ikke kan føde «naturlig» før fødselen var i gang. En hasteoperasjon på noe så ekstremt unaturlig som et moderne sykehus ville antageligvis ha reddet meg og babyen, men takke meg til å vite om dette på forhånd!

Mange trekker altså frem det naturlige som bra, det unaturlige – syntetiske ting er mindre bra, og hvis det er ting du ikke kan uttale navnet på – da skal du i alle fall holde deg unna.

Saken er jo den at det absolutt fins ting som er bra for oss, og det fins ting som er skikkelig dårlige for oss, men vi finner virkelig ikke svaret på hva som er hva i naturlig. Naturlig kan være skikkelig bra, og naturlig kan være livsfarlig.

«Ja, men jeg mener sånne ting som kjemikalier og sånn», vil en del si nå.

1. Absolutt alt er laget av kjemikalier. Alt! Kjemikaliefritt fins ikke.

2. Hvorvidt et kjemikalie er menneskeskapt eller naturlig forteller oss nøyaktig 0 om det er farlig, eller ikke.

3. Hvorvidt du kan uttale navnet på et kjemikalie er fullstendig irrelevant.

Takk til vitenskapen

Jeg er utrolig takknemlig for at jeg ikke sitter med en dødsdom, bare fordi jeg har gjort det veldig naturlige å bli gravid med mannen min. Jeg synes jo det hadde vært synd om han skulle miste både kone og nyfødt barn om fire måneder, og min datter Alexandra skulle miste mammaen sin.

Men det hadde absolutt vært naturlig å dø i fødsel.

Jeg er så glad min forventede levealder er bortimot 100 år, og at jeg ikke trenger å være redd når jeg er gravid og skal føde. Jeg trenger ikke en gang å være redd for smerte (bare litt!)

Hvis noen skal komme og argumentere med «naturlig» til meg nå, så tror jeg nesten at jeg klikker. For jeg elsker naturens lover, og fysikk og kjemi. Jeg elsker at vi kan forstå naturen; hvorfor og hvordan den gjør det den gjør.

Takk til vitenskapen som gjør at jeg slipper å bo i en jordhule, bli gravid når jeg ikke vil det selv, og dø en naturlig død om en 4 måneders tid.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning