De fleste småbarnsforeldre pusser barnas tenner når de er små.

Ikke alle vet at barna bør vente med å pusse tennene selvstendig til de er rundt 10 år.

- Når barnet nærmer seg 10 år kan det gradvis ta over tannpussen selv, men voksne bør kontrollere at tennene er rene, sier tannlege Berit Skei til klikk.no.

Det samme er anbefalingen fra Helsedirektoratet.

På deres nettsider om Tannhelse står det at barnet gradvis kan ta over tannpussingen når de er i alderen 6 til 12 år, men voksne bør sjekke at tannpussen holder mål.

Mangler motorikken

Små barn har ikke god nok motorikk og som oftest ikke tålmodighet til å pusse tennene skikkelig selv, sier tannlege Berit Skei til klikk.no.

Les også: Tannpussen avslører deg

I begynnelsen kan tannpussen være lekbetont, men etter hvert som barnet blir eldre, er det viktig med gode pussevaner.

Les også: Juice er verre en cola

Hodet i armkroken

Skal man pusse tennene ordentlig, tar det gjerne et par minutter. Tennene skal pusses både på innside, tyggeflate og utside.

For å komme godt til alle tennene, bør den voksne plassere barnets hode i armkroken og passe på å løfte leppene godt der man pusser.

Begynn med jekslene

- Det enkleste er å begynne pussingen ved innerste jeksel på den ene siden av munnen, og pusse seg fremover mot fortennene. Hver tann skal pusses både foran, bak og på tyggeflaten, instruerer tannlegen.

Les også: Norske barn henger etter

- Når man har jobbet seg fram til fortennene, gjør man det samme på andre side av munnen, i både over- og underkjeven.

Munnen avgjør tannbørstevalget

For å komme godt til hver tann, er det viktig at man ikke bruker for store tannbørster.

Velg tannbørste etter størrelsen på barnets munn, ikke etter hvor gammelt barnet er.

Lite fluor i tannkremen

Det finnes mange forskjellige barnetannkremer. De fleste barnetannkremer som selges i Norge, inneholder den fluormengden som norske helsemyndigheter anbefaler til barn, det vil si én prosent fluor (1000 ppm fluor).

Så her kan man velge fritt etter hva barnet liker best.

Små mengder tannkrem

Til barn under ett år bruker man en knapt synlig mengde tannkrem på kosten.

Les også: Slik får du null hull

Barn mellom ett og seks år skal bruke en tannkremmengde som tilsvarer barnets lillefingernegl. De over seks år kan bruke en tannkremmengde tilsvarende en ert.

Les på fluorboksen

- Om barnet trenger fluortablett i tillegg til fluortannkrem, er egentlig noe tannlegen bør bestemme. Så lenge man følger alders- og mengdeangivelse bakpå fluorboksen, vil ingen barn få i seg for mye fluor selv om de bruker både fluortannkrem og fluortabletter, sier tannlege Berit Skei.

Les mer om tannpuss

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!