Barn som ser på TV mer enn to timer om dagen, har dobbelt så høy risiko som andre barn for å utvikle astma, konkluderer britiske forskere.

Over 300 millioner mennesker verden over har astma, som er den mest vanlige kroniske sykdommen som rammer barn, ifølge Verdens Helseorganisjon.

Mangel på mosjon

Les også: Usikkert hvorfor astma øker

Britiske forskere mener nå å kunne knytte sykdommen til fedme og mangel på mosjon hos barn, og har funnet at barn som ser på TV mer en to timer om dagen har nesten dobbelt så høy risiko for å få astma som andre, melder VG nett.

Forskerne ved University of Glasgow, som har undersøkt 3000 barn under tolv år, publiserer sine funn i siste utgave av tidsskriftet Thorax.

Kjent risikofaktor

- Denne studien er interessant, og føyer seg inn i rekken av andre studier som viser at stillesitting og overvekt kan være en risikofaktor for å utvikle astma hos barn, sier Thor-Øistein Endsjø, spesialist i barnesykdommer og astma- og allergisykdommer til Klikk.no.

Han kjenner ikke til lignende studier i Norge.

Barn og astma

FOR MYE MEDISIN? Kan et overforbruk av antibiotika føre til astma hos barn, sprø spesialistene seg. © FOTO: Colourbox

Ikke småbarnsastma

Endsjø understreker at dette ikke er snakk om småbarnsastma, som gjerne blir utløst av infeksjoner, og er vanligst hos barn opp til 3-4-årsalder.

- Men for barn over denne alderen er overvekt en kjent risikofaktor. Men studien sier ingen ting om det er tatt hensyn til kosthold. Man vet at for mye raffinert sukker, og lite fisk og omega 3 kan virke inn på betennelsestilstander i kroppen, og astma er en betennelse i bronkiene. Derfor er det viktig å se på helheten. Mye kan tyde på at barn som ser mye på tv og sitter mye stille, har et dårligere kosthold enn andre, sier han.

Livsstilssykdom

Thor-Øistein Endsjø tror økningen av astma verden over sees gjerne i sammenheng med vår moderne livsstil.

-Hva vi puster inn, hva vi spiser av konserveringsstoffer og andre tilsetningsstoffer, at vi lever i lufttette hus, og at barn i dag kjapt får antibiotika for infeksjonssykdommer, kan være noe av forklaringen på at stadig flere barn får denne sykdommen. Dessuten spiller disposisjon inn, sier han.

Ikke TV-spill

- Dette føyer seg inn i rekken av beviser som knytter mangel på mosjon og overvekt til økt risiko for astma, sier Elaine Vickers i den britiske organisasjonen Asthma i en kommentar til undersøkelsen.

- Undersøkelsen knytter for første gang direkte stillesittende atferd i svært ung alder, til høyere risiko for astma senere i barndommen, konstaterer hun.

Den britiske undersøkelsen inkluderer ikke tiden barna tilbringer foran TV- og PC-spill da dette var mer uvanlig på midten av 1990-tallet da forskerne først begynte å intervjue foreldrene om barnas vaner.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!