Hormonforstyrrende stoffer i kosmetikk:

Sminken og hudkremen din kan skade barna

De kan få skader som ikke oppdages før om mange år.

KAN VÆRE FARLIG: Barn bør bruke produkter som er laget for dem. Voksenprodukter kan inneholde giftige stoffer som kan få konsekvenser for barna senere i livet.
KAN VÆRE FARLIG: Barn bør bruke produkter som er laget for dem. Voksenprodukter kan inneholde giftige stoffer som kan få konsekvenser for barna senere i livet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

Sjekk produktene

Forbrukerrådet har en egen app, Hormonsjekk.

Det er en database med 11.500 kosmetikkprodukter som selges på det norske markedet. Hvis du skal kjøpe et nytt produkt anbefaler de å bruke appen for å forsikre deg om at produktet er trygt.

36 prosent av produktene i appen inneholder et eller flere hormonforstyrrende stoffer.

Disse finnes i de aller fleste produktkategorier, for eksempel:

Solkrem, hudkremer og ansiktskremer

Barberprodukter

Sminkefjerner

Foundation

Mascara

Hårstyling og hårfarge

Parfyme 

- Skadelige stoffer i kosmetikk er et økende problem, og det er på tide at reguleringen blir strengere.

Det sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet, som frykter at barns eksponering for farlige kjemikalier kan gi skadevirkninger som først viser seg langt senere i livet. Også neglelakk inneholder skadelige stoffer som kan være giftige for barna.

- Forskere har lenge ropt varsko om at stoffene påvirker hormonsystemet vårt og kan føre til blant annet nedsatt fruktbarhet, ulike kreftformer, adferdsforstyrrelser som ADHD og diabetes II. Barn er spesielt sårbare for påvirkning fra disse kjemikaliene, og barn og unges helse må beskyttes bedre, sier han.

Små mengder er nok

Forskere frykter at eksponering av selv ekstremt små mengder, for eksempel på fosterstadiet, kan gi skadevirkninger som ulike kreftformer, dårlig sædkvalitet og adferdsforstyrrelser.

- I kosmetikk brukes blant annet parabener og en rekke andre stoffer som er dokumentert hormonforstyrrende på dyr, og som er mistenkt å kunne gi helseskade også på mennesker. Barn er spesielt sårbare for påvirkning fra disse kjemikaliene, sier Instefjord.

Derfor anbefales det at barna kun bruker produkter som er ment for dem, og ikke voksensminke eller kremer. Forbrukerrådet jobber for en strengere regulering av de hormonforstyrrende stoffene.

Lekesminke bruker stoffene

I baby- og småbarnssegmentet er mange av disse stoffene fjernet, bortsett fra i en del solkremer og A-creme.

- I barnesegmentet er stoffene fortsatt en del brukt i produkter som leppepomader, parfyme og lipgloss. Dette ser vi spesielt i produkter som framstår som en mellomting mellom leker og kosmetikk, forteller fagdirektøren.

Mattilsynet, som er ansvarlige for reguleringen av kosmetikk, understreker at leppepomader, sminke til barn og lignende som kan kjøpes i leketøysbutikker eller følger med blader, skal følge samme regler som andre kosmetikkprodukter.

- Regelverket for kosmetikk krever at det skal være trygt for menneskers helse når det brukes under normale og rimelig forutsigbare bruksforhold. Vi anbefaler at produkter til barn ikke inneholder flere ingredienser enn det som er absolutt et minstekrav for at produktet skal oppfylle sin funksjon, sier rådgiver Ingrid Stavenes Andersen i Mattilsynet.

Produsentens ansvar

Hun forteller at produsentene har ansvar for at produktet er trygt og ikke skadelig for brukerne, og at alle kosmetiske produkter skal sikkerhetsvurderes.

Stavenes Andersen understreker at sikkerhetsvurderingen til produkter som er rettet mot barn er spesielt viktig, ettersom barn kan være mer følsomme for giftige effekter.

- Barns spesielle fysiologi og adferd gjør at de kan få en høyere eksponering relativt til egen kroppsvekt, enn det voksne får. Om produsenten lager et produkt som er ment for barn, skal produktets sikkerhetsvurdering ta hensyn til at det er barn som skal bruke det, sier hun.

Mattilsynet gjør ikke sikkerhetsvurderinger på vegne av produsentene.

- Men vi fører risikobasert tilsyn, hvor vi blant annet sjekker at produsentene har tilstrekkelig dokumentasjon på at produktene er trygge, forsikrer Stavenes Andersen.

Mye import fra utlandet

De fleste kosmetikkprodukter i Norge importeres fra utlandet, og Mattilsynet er med på å jobbe for at EUs regelverk blir bra nok.

Mattilsynet forteller at Europarådet har publisert spesielle anbefalinger for sikkerhetsvurderinger av kosmetikk for barn, som 36 europeiske land, deriblant Norge, har sluttet seg til.

- Enkelte produkter inneholder advarsler eller anbefalinger om bruk til barn. Vi vil på det sterkeste råde folk til å sjekke om produktet har en ingrediensliste, lese advarsler og bruksanvisninger nøye, og til å bruke produktet til hva det er ment for, sier Stavenes Andersen.

I tillegg finnes det strengere regler for produktene som er rettet mot barn.

- For eksempel er det anbefalinger om at tannkrem til barn under seks år ikke skal brukes i større mengder enn det som tilsvarer størrelsen på en ert på tannbørsten. Dette, for at barn ikke skal få i seg for mye fluor, da barn ofte svelger mye av tannkremen, forteller hun.

Denne saken ble første gang publisert 12/02 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også