Megafamilier

Hektisk med fire barn

For de britiske firebarnsforeldrene Pete og Sally Buchan hadde familieforøkelsene ingenting å gjøre med status.

FIREBARNFAMILIE: Sally  og Pete Buchan ser på det som et personlig valg, og ikke en trendat de har valg å få Sandy (10), Fergus (nesten 8), Archie (snart 5) og lillesøster Ella (2).

FIREBARNFAMILIE: Sally og Pete Buchan ser på det som et personlig valg, og ikke en trendat de har valg å få Sandy (10), Fergus (nesten 8), Archie (snart 5) og lillesøster Ella (2). Foto: FOTO: Neil Davey

Publisert Oppdatert
ORDEN: Det er mye å holde orden på ¿ det er alltid et bursdagsselskap eller en begivenhet på gang. Ungene har ofte besøk,sier firebarnspappa Pete  Buchan

ORDEN: Det er mye å holde orden på ¿ det er alltid et bursdagsselskap eller en begivenhet på gang. Ungene har ofte besøk,sier firebarnspappa Pete Buchan Foto: FOTO: Neil Davey

Jeg tror også at de har bedre kommunikasjonskunnskap enn mange andre barn på deres alder

For de britiske firebarnsforeldrene Pete og Sally Buchan hadde familieforøkelsene ingenting å gjøre med status. De var bare rett og slett ikke klare for å stoppe med to.

- Ingen av oss drømte vel om en stor familie. Men da vi hadde fått to, visste jeg at jeg ønsket tre. Og da den tredje kom, føltes heller ikke det fullstendig. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det - du har en følelse av når huset ditt er fullt, sier Pete. Ingen av dem kommer selv fra like store familier. Sally har bare en bror, mens Pete har to.

Økonomi viktig

Begge medgir at økonomi nok spiller en betydelig rolle for antallet barn man får - også i deres tilfelle:

- Det er viktig å ha plass når du har fire barn. Vi har utvidet huset - det var nødvendig. Vi har venner med mange barn som har mindre plass. Det hadde ikke jeg klart, sier Pete.

Les også: Hvem vil ha flest barn?

MINSTEJENTA: Ella har alltid noen å leke  med når hun har tre søsken.

MINSTEJENTA: Ella har alltid noen å leke med når hun har tre søsken. Foto: FOTO: Neil Davey

Ingen BMW

Pete har sin egen tannlegepraksis - et typisk høytlønnet yrke. Han er familiens hovedforsørger. Sally er bokfører for mannen, men hun arbeier mest med å ta seg av guttene Sandy (10), Fergus (nesten 8), Archie (snart 5) og lillesøster Ella (2).

- Du trenger å tjene penger for å ha en viss levestandrad. Men fordi vi har valgt å få fire barn, er vår standard kanskje den samme som venner som tjener mindre, men bare har to barn,understreker Sally.

- Pengene er en utfordring med fire unger. Lar du et barn dra på skoletur må du tenke at du også skal ha penger til at de tre andre kan gjøre dette senere, legger hun til.

-Andre tannleger har gjerne to BMW-er. Jeg skulle gjerne hatt en selv, men det går ikke, innrømmer Pete.

Les også: De nye megafamiliene

Hektisk

Med fire barn er hverdagen hos familien Buchan hektisk.

-Det er mye å holde orden på - det er alltid et bursdagsselskap eller en begivenhet på gang. Ungene har ofte besøk. Og når du allerede lager middag til seks, kan du like gjerne lage til sju. Hva er en til? Heldigvis har vi et stort kjøkkenbord så alle kan spise sammen, ler Sally, og legger til: Det er virkelig aldri et kjedelig øyeblikk her i huset!

Men med fire barn skal det også lite til før planene faller i grus, medgir hun:

-Blir for eksempel en av dem syke, er det fullt kaos her.

Heldigvis er søsknene flinke med å hjelpe til.

-Det har vært enklere med de to yngste, på den måten at jeg kan be min eldste sønn, Sandy, om å passe på Ella i 15 minutter mens jeg lager middag. Da han var liten, var det ingen som kunne gjøre det.

Men det er en utfordring å passe på hva alle i familien trenger til enhver tid:

- Vi må være vare for hvert barns individuelle behov. Jeg spør meg for eksempel om Fergus kanskje trenger noen timer alene med pappa nå," sier hun.

Les også: Hurra vi føder flere barn

Tobarnssamfunnet

Sally og Pete mener det på mange måter er tydelig at vi har blitt vant med et tobarnssamfunn, og det kan være frustrerende:

- Hver gang vi møter venner med tre eller flere barn ender vi opp med å diskutere biler. Å finne en bil som passer er vanskelig!

- Når vi skal på ferie kan vi ikke bestille familierom - de er jo for to barn og to voksne. Bare det å gå ut og spise kan være vanskelig. Til og med på McDondalds er ikke bordene store nok for seks, sier Pete.

- Og så skulle gjerne sett at noen laget en webside med oppskrifter for store familier, legger han til.

Familien Buchan bor i Kirknewton - en liten landsby i pendleravstand fra Edinburgh. Her bor det også mange andre store familier.

-Det er flere av vennene våre her som har tre eller flere barn, enn som ikke har det.

Mye moro

-Det beste med å ha fire barn er all moroa og latteren. Det er alltid noen som har en historie å fortelle over middagsbordet.

- Ungene kjeder seg lite - de har jo alltid en venn å leke med. De vokser ikke opp i isolasjon. Og de er flinke til å komme opp med ideer seg i mellom, sier hun.

-I tillegg lærer de fort, og de er flinke til å dele og forhandle. Jeg tror også at de har bedre kommunikasjonskunnskap enn mange andre barn på deres alder, påstår Pete.

Ekteparet fremhever også at de tror det kan være godt å ha støtte fra flere søsken senere i livet:

-Etter å ha sett min venninne, som er enebarn, gå alene gjennom det å miste moren sin etter en lang sykdomsperiode, tenkte jeg at jeg er glad for at barna våre vil ha hverandre, sier Sally.

Må " ofre " noe

Begge vil anbefale til andre å ha en barnerik familie:

-Vi anbefaler det absolutt. Men du må være villig til å gi opp tid. En stor familie kommer med en pris, men belønningen oppveier for dette, understreker Pete.

Han legger til:

- Mange steder i verden, som i Afrika, er det vanlig med mye større familier - kanskje sju eller åtte barn. Og bare noen generasjoner tilbake var dette også tilfelle her. Viss vi sammenligner oss med dette, er fire barn egentlig ikke så mye.

-Det hender faktisk ofte at eldre par kommer bort til oss og sier 'vi hadde også fire barn - er det ikke flott. Det synes jeg er veldig koselig, sier Sally.

Les også: Dette trenger du til babyen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning