GRAVID OG JOBBINTERVJU

Vil forby spørsmål om graviditet

Arbeidsgiverne mener det ikke er noe problem å spørre kvinner om de er gravide på jobbintervju.

LOVENDRING: Regjeringen foreslår et forbud om å spørre kvinner på jobbintervju om de planlegge barn.

LOVENDRING: Regjeringen foreslår et forbud om å spørre kvinner på jobbintervju om de planlegge barn. Foto: FOTO: Crestock

Publisert Oppdatert

Likestillingsloven forbyr å legge vekt på graviditet.

Regjeringen vil skjerpe likestillingsloven slik at det blir ulovlig å spørre en arbeidssøker om de planlegger å få barn.

- Håpløs detaljstyring. Vi lurer veldig på hvilke råd vi skal gi til våre ledere på hvordan de faktisk skal være lovlydige, sier administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen HSH, Vibeke Madsen til NRK.

HVA MENER DU: Er det greit å spørre på jobbintervju om kvinner planlegger familie? Send inn din kommentar i kommentarfeltet i bunnen av denne saken.

Langt flere klager

Forslaget om å forby spørsmål om planlagt graviditet under jobbintervju kommer etter et initiativ fra Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Antallet klager som angår diskriminering av gravide i arbeidslivet har økt jevnt de siste åtte årene. De utgjør i dag en tredel av alle henvendelser til ombudet. Derfor mener avdelingsleder i ombudet, Elisabeth Lier Haugseth, det er nødvendig med en innskjerping av lovverket.

- Likestillingsloven forbyr å legge vekt på graviditet. Det er spørsmål om loven er klar nok slik at man kan si at det er forbudt å spørre om graviditet, slik loven er utformet i dag. Derfor mener vi det er viktig å få presisert at det også er forbudt for arbeidsgiver å spørre om graviditet, påpeker Haugseth til NRK.

Les også: Rekker ikke få flere barn.

Vil bli kriminelle

Den statlige arbeidsgiverforeningen Spekter frykter at mange av deres medlemmer kommer til å gjøre seg til kriminelle med det nye lovverket.

Denne bekymringen deler Vibeke Madsen fra HSH:

- Poenget er at i et intervju så ønsker du å bli kjent med hele kandidaten. Man snakker naturligvis om man er gift og hvor man bor og hvordan man ser på fremtiden. Det er viktig for en arbeidsgiver å forstå og kjenne denne personen, også for å kunne tilrettelegge for jobb. Hvis det da viser seg at personen er gravid, er det viktig for arbeidsgiver å få kjennskap til det, sier Madsen.

Les også: Pappa må tvinges hjem.

Irrelevant på intervju

For Likestillings- og diskrimineringsombudet er det viktig å få fram at spørsmål om graviditet ikke har noe i et jobbintervju å gjøre.

Flere saker på: Klikk Foreldre.

LOVENDRING: Regjeringen foreslår et forbud om å spørre kvinner på jobbintervju om de planlegge barn.

LOVENDRING: Regjeringen foreslår et forbud om å spørre kvinner på jobbintervju om de planlegge barn. Foto: FOTO: Crestock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning