Se for deg en liten ert med hale på, så kan du forestille deg hvor stor den kommende babyen din er akkurat nå.

Embryoet er 4-8 millimeter langt, og det har en sterkt krummet form med stort hode i den ene enden og hale i den andre. Halen vil (heldigvis) forsvinne i løpet av de neste ukene.

På dette stadiet er ikke menneskers utvikling så ulik den vi ser hos fisker, fugler og andre dyr.

Ingen kan se det

Livmoren din er på størrelse med en tennisball, men den ligger fortsatt gjemt godt inne i bekkenet.

Ingen kan se på deg at du er gravid, selv om mye er endret i kroppen din.

Organene utvikler seg

Det er en måned siden befruktningen, og utviklingen av alle organer er allerede i gang.

Embryoet har fire små knopper som er klare til å utvikle seg til armer og bein. Det har anlegg for øyne og ører og ti små anlegg for tenner. Denne uka starter dannelsen av det indre øret.

Plagsomme symptomer

Nå er det vanlig at noen av symptomene begynner å dukke opp. Det som for et par uker siden var etterlengtede symptomer, er kanskje i ferd med å bli irriterende plager.

Noen opplever at kvalmen kommer for fullt denne uka, mens andre føler seg så trøtte at de vil legge seg rett etter jobb.

Ekstrem kvalme

Om du kaster opp alt du spiser og blir dehydrert og svært slapp, er det svært viktig at du kontakter legen. Noen gravide legges inn noen dager på sykehuset for å få intravenøs væske.

Denne formen for ekstrem svangerskapskvalme kalles hyperemesis.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Nå begynner svangerskapsplagene å vise seg. Og kanskje er det kroppens måte å fortelle at dere nå må begynne å lage plass i livene deres til det lille barnet."

UKENS MAMMATIPS:

Visste du at ingefær kan hjelpe mot kvalme? Eplemost blandet med farris er et annet triks.

Drikk mye vann og spis lett mat som frister. Kanskje en smoothie? En wok med kylling og friske grønnsaker? Frokost på senga kan redde dagen for noen. Spis små, men hyppige måltider.

Er det veldig ille, så sørg selvsagt for å spise det du har lyst på, om det så er et par potetgullflak. Spis lite, men ofte. Prøv å starte dagen litt rolig og ta det generelt mer med ro.

UKENS PAPPATIPS:

Har din kjære fått spesielle og kanskje litt rare lyster i matveien? Det kalles pica og er helt normalt. Det er helt greit å etterkomme ønskene hennes, så lenge hun ikke insistere på å spise avispapir eller knaske murpuss.

Om du ser et mønster, bør du planlegge litt og kjøpe inn større kvanta av favorittene hennes. Da har du alltid noe på lur og slipper å kjøre byen rundt lørdag kveld for å kjøpe en helt spesiell type lakris eller appelsinjus av ett bestemt merke.

Hør denne ukens episode av 40 uker - en podcast om å være gravid, med redaktør Mari Midtstigen.

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke