Endelig kommer altså den store termindatoen. Bare fire prosent føder denne dagen, så ikke ha for høye forventninger.

Babyen din er omtrent 50- 51 centimeter lang og veier ca. 3600 kilo. Ved termin veier morkaken omtrent en sjettedel av babyens vekt.

Babyen øver seg

Det lille knøttet trener hele tiden på det den må klare utenfor magen. Babyen gjør pustebevegelser, og den trener magen, nyrer og blæren ved å drikke rundt tre liter fostervann daglig, for så å skille det ut igjen.

Sugerefleksen trenes ved å suge på tommelen.

Blå hender og føtter

De aller fleste babyene er ganske blå på hender og føtter rett etter fødselen. Det er fordi kroppen prioriterer surstoff til hjernen og de andre viktige organene før det sendes surstoff ut til hender og føtter.

Hodeskallen vokser sammen

Deler av barnets hodeskalle er ikke vokst helt sammen. Det gjør at hodet kan klemmes sammen når det skal gjennom den trange fødselskanalen.

Den normale hodefasongen kommer tilbake kort tid etter fødselen, og hodeskallen vokser gradvis sammen igjen sånn omtrent i løpet av det første året.

Overtidskontroll?

Hormonnivået til mor har innvirkning på fosteret. Både nyfødte gutter og jenter kan ha hovne bryster og kjønnsorganer. Noen ganger kommer det såkalt heksemelk ut av babyens bryster.

Ved kontrollen hos jordmor eller lege skal det denne uka bestilles time til overtidsvurdering på sykehuset. Kontrollen skal være ca sju dager etter termindatoen.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Husk at kroppen kan føde. Dette er noe kvinner har gjort siden tidenes morgen. Stol på kroppen din og fortell jordmoren hva du trenger for å føle deg trygg."

Naturlig smertelindring

Når du får smerter og fødselen er i gang, vil du frigjøre endorfiner. Disse virker smertelindrende på både deg og babyen.

Babyen skal jo tross alt klemmes ut gjennom en ganske så smal fødselskanal.

Den velger automatisk minste motstands vei ut gjennom bekkenet. Dette kalles de fire kardinalbevegelsene. Den første er når hodet skrur seg ned i bekkenet, og den fjerde i det babyen kommer ut.

Timene etter fødselen

Både mor og barn er som oftest ganske opplagte de første timene etter en fødsel. Dette er på grunn av endorfinene. Det passer jo bra, for da får man tid til å bli litt kjent med en gang.

Legg helst barnet til brystet de to første timene etter fødsel, slik at det får i seg den næringsrik råmelka.

Barnet skal da helst ligge hud mot hud for å holdes god og varm. Det er dessuten lettere å få den til å suge uten tepper og klær.

Be om ammehjelp

Prøv å få babyen til å suge minst fire ganger i løpet av det første døgnet. Får du det ikke til, kan du prøve å håndmelke og gi med teskje.

Spør for all del om hjelp til å finne riktig ammeteknikk mens du er på barsel.

UKENS MAMMATIPS:

Mange går lange turer, vasker hus, måker snø og går i trapper for å få rier, men det eneste de fleste oppnår er å få vondt i ryggen og bli sliten i hele kroppen.

Noen opplever at en form for rier, korte hyppige kontraksjoner, settes i gang ved slik aktivitet, men det er ofte maserier som ikke er effektive nok til å føde.

Prøv å være tålmodig og hvile deg før fødselen. God søvn, mat og hvile gjør kroppen klar for å få rier.

UKENS PAPPATIPS:

En liten oppfriskning av fødselskunnskapene dine: Fødselen er delt inn tre faser.

Først kommer åpningsfasen, da livmormunnen skal åpne seg til en diameter på ca 10 centimeter. Dette er den lengste fasen, og den kan vare i mange timer. Noen kvinner merker ikke den første delen av denne fasen, mens andre merker den veldig godt.

Deretter kommer utdrivningsfasen, altså da barnet kommer ut. Og til slutt kommer etterbyrdsfasen. Det er når morkaken skal ut.

Hør mer om uke 40 i redaktør Mari Midtstigens uke-for-uke-podcast:

 

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke