Sjansen for at babyen i magen overlever en for tidlig fødsel, øker nå fra uke til uke.

Nå er det omtrent på størrelse med en... blomkål!

Husk å lagre nummeret til fødeavdelingen på telefonen din. Skulle det skje noe, er det trygt å vite at ekspertene bare er to trykk unna.

Ligner en ferdig baby

Babyen er nå rundt 30 centimeter lang og veier omtrent 800 gram.

Huden er fortsatt skrukkete, men ikke like gjennomsiktig som før. Det er stort sett bare litt underhudsfett som mangler for at den skal ligne på en helt ferdig baby.

Hils på babyen

Hils på den lille ved å dytte lett mot den delen som sparker ut av magen din. Kanskje klarer du å gjette hvilken kroppsdel du kjenner?

Se for deg hvordan knøttet skifter stilling, krysser beina og fekter med de små armene. Fostervannet gjør at bevegelsene ser mer kontrollerte ut enn de gjør når babyen kommer ut i friluft.

UKENS MAMMATIPS:

Er du plaget med såre og vonde føtter. Ta et fotbad med, gjerne med skiftende varmt og kaldt vann. Ha i salt og lavendel og smør føttene inn med en fet og god fotkrem etterpå. Alternativt kan du gå til en fotpleier eller fotsoneterapeut.

UKENS PAPPATIPS:

Plages du av tanken på fødselen? Mange fedre gruer seg og er usikre på hva de skal gjøre under fødselen. Les om andre fedres gode og dårlige erfaringer.

Snakk med kjæresten din om temaet allerede nå. Hva tror hun at hun trenger fra deg når hun blir sliten og har veldig vondt? Du kan også bli med på kontroll og spørre jordmoren om det du lurer på.

I tillegg til å sørge for at hun blir frakten trygt til fødestua, er trolig din viktigste oppgave å kun være i rommet som en støtte, både fysiske og mentalt. Spør om det er noe du kan gjøre, og gjør det du blir bedt om.

Kanskje er det mest om du bare sitter der. Ikke si for mye. Sjansen er stor for at hun ikke er spesielt interessert i rådene dine. Hun kommer til å sette stor pris på din tilstedeværelse, selv om hun neppe viser det mens det står på som verst.

Hør denne ukas episode av 40 uker - en podcast om å være gravid, med redaktør Mari Midtstigen:

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke