Tenk, nå kommer også øyebryn og håret på hodet til syne.

Babyen er omtrent 27 centimeter lang og veier ca 450 gram. Omtrent som en eh... papaya!

Svelger fostervann

Huden er stor og rynkete, og kroppen er fortsatt dekket av hår. Det antas at kroppshåret er med på å holde fettlaget på plass fram til noen uker før fødselen.

Halsbrann

Navlestrengen er blitt tykkere, og babyen svelger fortsatt fostervann som den tisser ut igjen.

Livmoren presser innvollene dine opp og til siden. Hormonene gjør at all glatt muskulatur slappes av, og dette kan gi deg halsbrann og sure oppstøt, i tillegg til treg mage.

Dropp eksotiske strøk

Du bør imidlertid ikke ta vaksiner mens du er gravid, i hvert fall ikke uten å klarere det med legen din.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Yoga for gravide kan være en fint å få med seg. Du får mer bevissthet om kroppen, får energi, og du blir mer forberedt på fødselen."

De fleste eksperter mener også at verken gravide eller småbarn bør reise til de mest eksotiske delene av verden, der både sykdommene, hygienestandarden og helsetjenestene er svært annerledes enn her i Norge.

Skadelige virus

Det er nyttig å vite at enkelte virus kan være skadelig for babyen. Røde hunder, vannkopper og meslinger kan en sjelden gang overføres til fosteret og være skadelig.

Dette er heldigvis noe de færreste trenger å bry seg om, da dette som oftest er sykdommer du enten allerede har hatt, eller er vaksinert mot.

UKENS MAMMATIPS:

Meld deg på et yogakurs eller lær deg avspenningsteknikker og pusteøvelser på egen hånd. Det kan være til hjelp både i svangerskapet og under fødselen, for ikke å snakke om i en hektisk småbarnshverdag.

UKENS PAPPATIPS:

Mange gravide elsker den nye kroppsfasongen sin, mens andre sliter med å godta at kroppen forandrer seg. Vær litt sensitiv for hvordan din kjære opplever det, og pass på at du viser og forteller henne at du synes hun ser flott ut.

En morsom slengbemerkning er neppe særlig lurt om kjæresten sin ikke selv er svært komfortabel med sin egen kropp.

Hør denne ukens podcast om uke 22 med redaktør Mari Midtstigen:

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke