Babyen er drøyt 8 centimeter fra isse til sete og 10 centimeter i full lengde. Den veier 50 gram.

Livmoren er på størrelse med en grapefrukt, mens knøttet inni livmoren er omtrent som en sitron.

Rynker pannen

Hele barnets skjelett er nå dannet, men mye av det er fortsatt brusk.

Fosteret hever og senker brystkassen sin rytmisk, som i pustetakt.

Det kan rynke pannen, heve øyebrynene, hikke og strekke seg - akkurat som vi gjør.

Den lille babyen trekker seg også vekk fra skarpt lys i nærheten av magen din.

Strek på magen

Kanskje har du merket at din egen hud får mer pigment, og at det tegner seg en mørk strek fra navlen og ned mot symfysen? Denne streken forsvinner etter fødselen.

Fra jordmor Tone Dyran Smith:

"Nå er det nok smart å fortelle sjefen og kollegaene om graviditeten, om du ikke allerede har gjort det. Kanskje er du så heldig å ha en bedriftsjordmor?"

Kynnere

Livmoren din har begynt å trene seg opp til fødselen, men de færreste kjenner sammentrekningene ennå. Muskelfibrene i livmoren bygger seg opp og blir flere, lengre og tykkere, for å kunne være med på den store jobben det er å dytte barnet ut til slutt.

Disse sammentrekningene kalles kynnere.

Nå som livmoren er på god vei til å vokse opp av bekkenet, kan du merke at trykket mot urinblæren avtar. Nyt det mens du kan, for trykket kommer mildt sagt tilbake i tredje trimester.

Endelig i bedre form

For mange er dette begynnelsen på en mer behagelig periode i svangerskapet. Forhåpentligvis er du både mindre trøtt og mindre kvalm. Endelig har du matlyst som gjør at du sånn omtrent klarer å følge de sunne kostholdsrådene for gravide.

Hjertet ditt pumper ut omtrent 20 prosent mer blod nå enn før du ble gravid. Dette sikrer både deg og barnet tilstrekkelig oksygentilførsel.

UKENS MAMMATIPS:

Tenk gjennom arbeidssituasjonen din. Er det noe som bør tilrettelegges for at du skal kunne fortsette å jobbe? Vit at du har krav på tilrettelegging, om det ikke er mulig, kan du søke om noe som heter svangerskapspenger.

UKENS PAPPATIPS:

Ta deg en øl (eller en brus!) med noen kompiser og fortell at du skal bli far. Om noen av dem selv har barn, vil de helt sikkert ha både gode og dårlige råd og erfaringer. Lytt til de gode, men vit at dere kan løse foreldreskapet på deres egen måte. Dårlige erfaringer og elendige råd er en fortreffelig kilde til god latter og lave skuldre.

Hør denne ukens episode av 40 uker - en podcast om å være gravid, med redaktør Mari Midtstigen.

Les hele saken

Se flere saker fra: Gravid uke for uke