Tenåringsfødsler:

Tenåringsfødsler også i Norge

Flere norske 13-åringer har fått barn de siste årene.

TENÅRINGSMOR: I Norge er andelen tenåringsmødre lav, men det har forekommet at jenter ned i 13-årsalderen har fått barn.

TENÅRINGSMOR: I Norge er andelen tenåringsmødre lav, men det har forekommet at jenter ned i 13-årsalderen har fått barn. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

Publisert Oppdatert

I England og Danmark har tenåringsgraviditeter fått stor oppmerksomhet i media etter at barn på 13 år har blitt foreldre. I avisen bt.dk kan man lese om Danmarks aller yngste foreldrepar der både mor og far til barnet er 13 år gamle. I England fikk nylig en 13 år gammel gutt barn med sin 15 år gamle kjæreste.

Flere norske 13-åringer

I henhold til tall som dagbladet.no har fått utlevert av Statistisk Sentralbyrå (SSB) skal flere 13-åringer ha fått barn i Norge de siste årene, blant annet i 2000 og i 2001 var yngste kvinne som fikk barn i Norge bare 13 år. I 2007 var den yngste jenta som fødte her til lands 14 år, ifølge SSB.

Les også:

Barn sprer porno og rasisme

Jente (10) filmet seg med mobilen

Kan være mentalt skadelig

SKJELDENT: Det er ikke ofte at svært unge tenåringer får barn i Norge, men en gang i blant skjer det.

SKJELDENT: Det er ikke ofte at svært unge tenåringer får barn i Norge, men en gang i blant skjer det. Foto: Foto: Crestock

Sidsel Gløtvold, familieterapeut og veileder i Stiftelsen Amathea, en rådgivningstjeneste for gravide, forteller at det er tøft for de som får barn i svært ung alder å bli kastet så brått inn i voksenverdenen. Hun har selv aldri blitt kontaktet av gravide jenter i så lav alder som 13-14-år.

- Hva slags komplikasjoner kan oppstå når man får barn i ung alder?

- Medisinsk og fysisk sett bør det ikke by på noen komplikasjoner at barnet blir født av en ung mor. Men så klart finnes det en grense på hvor ung jentekroppen kan være. Er jenta selv et barn kan det være at kroppen ikke er utviklet slik at hun er fysisk i stand til å føde, sier Gløtvold.

Hun understreker at jentene som kontakter Amathea som regel er i 20-25-årsalderen og at de helt unge jentene som regel blir tatt hånd om av fastlegen sin eller helsesøster på skolen.

- Kan det skade de unge foreldrene mentalt å få barn så tidlig?

- Det er klart at det er vanskelig når et barn blir kastet rett inn i voksenverdenen. De hopper jo over en viktig fase av livet og veldig mange unge takler ikke det. Da kan desverre faktorer som barnehjem kommer inn i bildet. Men i noen tilfeller kan det gå kjempebra, selv om de unge foreldrene vil trenge mye hjelp av sine foreldre, venner og av nærmiljøet rundt seg. Det vil kanskje bety at man må utsette skolegang og det er også en økonomisk bit oppe i det hele, sier Gløtvold.

Ifølge veilederen er 13 år gamle gutter som har kommet i puberteten, fint i stand til å få barn.

Lave, norske tall

SSB-forsker Trude Lappegård kunne i 2000 konstatere at antallet tenåringsmødre her til lands var rekordlavt og at aborttallene blant norske tenåringsjenter er synkende.

- En av årsakene til at vi har lavere tall enn i andre land er god tilgang til prevensjon, at det er åpenhet om seksualitet og at det er seksualveiledning i skolene, sier Lappegård til Dagbladet.no.

Lappegård skrev en rapport om statistikken i 2000. Rapporten kan du lese her.

Les også:

Tenåringer blir gravide av TV-sex

De beste graviditetsfilmene

Tilbake til Klikk foreldre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning