Plan Ahead:

Ser hvor mange egg du har igjen

Denne testen skal måle hvor mange gode egg kvinner har igjen. Ekspertene er usiker på om den fungerer.

TEST FRUKTBARHETEN: I utlandet kan du ta testen hjemme. I Norge må du til gynekologen for å teste fruktbarheten.

TEST FRUKTBARHETEN: I utlandet kan du ta testen hjemme. I Norge må du til gynekologen for å teste fruktbarheten. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Et amerikansk firma har laget testen Plan Ahead som skal vise hvor mange egg av god kvalitet en kvinne har igjen, skriver Alltombarn.se.

Viktig å planlegge

Gjennom å måle forekomsten av tre ulike hormoner som alle har betydning for antallet egg hos kvinnen og senere bruke dette i en matematisk formel hvor man tar hensyn til blant annet kvinnens alder og hennes østrogeninnhold, mener firmaet bak testen at de kan finne ut hvor mange gode egg hun har igjen.

Professor William Ledger ved The University of Sheffield er mannen bak testen og ifølge professoren skal testen være svært presis og han håper den kan være med og legge til rette for kvinner som ønsker å planlegge fremtiden.

- Hvis det å få familie er det viktigste for deg, er det best å få barn når du er i 20-årene. Det er ikke noen tvil om at jo lenger du venter, jo større er sjansen for at du ikke kan få, sier professoren til BBC.

Ikke helt overbevist

Kritikere som har uttalt seg om testen sier at problem med fruktbarheten kan være mer kompleks enn hva som kommer ut fra testen.

Administrerende direktør for Infertility Network UK Clare Brown sier dette er en god måte for kvinner å få mer informasjon angående det å prøve å få barn.

Men hun er fortsatt ikke helt overbevist om testen faktisk fungerer.

- Det er viktig å huske på at selv om Plan Ahead kan være en god test, er det mange andre faktorer som også kan spille inn om noen sliter med å bli gravid, sier hun til BBC.

Bruk penger på en middag

Lege og spesialist på graviditet Susan Bewley ved Guy's and St. Thomas' Hospital er heller ikke helt enig i at denne testen er veldig pålitelig.

- Den eneste pålitelige testen på å se om du er fruktbar er å faktisk prøve å bli gravid. Tester som denne kan være med på å påvirke par om å vente med å få barn, noe som kan få store følger om testen ikke fungerer. Par får mer igjen for pengene om de heller bruker dem på en romantisk middag, sier hun til BBC.

Ikke i Norge

Seksjonsoverlege Marit Smaavik Johansen ved seksjon for barnløshet ved Ullevål universitetssykehus sier til klikk.no at hun aldri har hørt om denne hjemmetesten og at hun derfor ikke kan kommentere den nærmere.

- For å predikere eggreservene i kroppen tar vi en ultralyd av eggstokkene og måler et hormon (Anti Mullerian Hormon) i en blodprøve. Den viktigste fertilitetsindikatoren er uansett kvinnens alder, sier seksjonsoverlegen.

Les mer om testen her.

Her kan du bestille testen.

Les også:

Test deg selv - er du klar for barn?

10 gravidplager du ikke visste om

Derfor bør gravide ta folat

Se hvordan du sjekker puppene selv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning