Skrevet av jordmor Siri von Krogh:

Under graviditeten trenes musklene i livmoren opp til å bli sterke nok til det viktige arbeidet som en fødsel er. Livmormusklenes treningsøkter vil kvinnen kjenne som såkalte kynnere. Dette er rett og slett muskelsammentrekninger som ligner på rier.

Vonde kynnere

Kynnere er ikke farlige, men flergangsfødene kan oppleve dem som plagsomme. Ved tvil om det er kynnere eller rier, bør man kontakte lege.

Livmoren består av 90 prosent muskelmasse og 10 prosent bindevev. Fra å ha en størrelse som en litt stor tommeltott, vokser den gjennom svangerskapet til å romme en helt ferdig baby.

Før graviditeten inntreffer veier livmoren 70 gram, ved svangerskapets slutt er den på over én kilo.

Muskelfibrene i livmoren øker opptil 20 ganger i lengde i forhold til før svangerskapet. De øker også kraftig i mengde.

Gjennom svangerskapet organiserer musklene i livmoren seg slik at de på best mulig måte kan skyve babyen ut ved fødselen. Samtidig skal musklene også bli sterke nok til å gjennomføre dette. Disse forberedelsene vil kvinnen kjenne som kynnere. Det er rett og slett livmoren som trekker seg sammen.

Les også: 12 tegn på at fødselen er i gang

Kynnere tidlig i svangerskapet

Kynnere starter veldig tidlig i graviditeten, men de færreste kjenner noe særlig til det da.

Førstegangsfødende opplever som regel ikke kynnere som plagsomme i selve graviditeten.

Dette kan imidlertid flergangsfødende gjøre. Det kan faktisk komme ganske tidlig, men er ikke farlig.

Alle vil etter hvert kunne kjenne utenpå magen og på livmoren at den trekker seg sammen og blir hard som en ball, slik at man ikke lenger kan kjenne babyen fra utsiden. Det er mange som kjenner kynnerne bedre når de er slitne, og derfor ofte mer om kvelden enn på morgenen.

Les også: Dette er bakovervendt livmor

Kynnere eller rier?

Forskjellen på kynnere og rier er i hovedsak at kynnere kommer helt uregelmessig og varer som regel i flere minutter, 10-15 minutter uten at det er noe farlig i det. Rier derimot kommer helt regelmessig, nesten så du kan stille klokken etter dem og varer mye kortere.

Rier begynner oftest med en lengde på 20-30 sekunder, og så blir de lengre og lengre.

Mot slutten av en fødsel varer de rundt ett minutt, noen ganger 1 1/2. På det stadiet er det som regel ikke tvil om at en fødsel er i gang.

En kynner kjennes som oftest bare i mageregionen, mens en ri ofte også vil kjennes bakover i ryggen. Kynnere gir som oftest ikke så mye press nedover i skjeden som en ri gir. En skikkelig ri er dessuten så hard at hvis du kjenner på magen med fingertuppene dine, så kan det være like hardt som å kjenne på en bordplate! Det dreier seg om ganske store krefter!

Ved tvil, kontakt lege

Men er du i tvil om du har kynnere eller rier, uansett når i svangerskapet det er, så ta kontakt med klinikken hvor du skal føde og få det avklart med dem.

Det er derfor jordmødre er til, for å hjelpe deg som er gravid, akkurat når du trenger det!

Les hele saken