Gravid og liv i magen

Hva er lite liv i magen?

– Jeg er gravid for første gang og lurer på hvor ofte babyen skal sparke? Når bør jeg bekymre meg? spør ung kvinne. Les hva fødselslege Thorbjørn Brook Steen mener er viktig å huske på.

Pluss ikon
GRAVID: Hvor viktig er det å telle hvor mange ganger babyen sparker i løpet av en dag, spør gravid kvinne. Fødselslege Thorbjørn Brook Steen svarer.
GRAVID: Hvor viktig er det å telle hvor mange ganger babyen sparker i løpet av en dag, spør gravid kvinne. Fødselslege Thorbjørn Brook Steen svarer. Foto: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg er gravid for første gang og lurer på hvor ofte babyen skal sparke? Hva er lite liv i magen?

Og når i svangerskapet bør jeg begynne å følge med på dette? Bør jeg lage meg en oversikt der jeg noterer ned dette, kanskje?

Hilsen urolig førstegangsfødende

Svar:

Det å kjenne babyen sparke, er gøy, men kan være utfordrende og av og til skummelt, spesielt hvis den ikke sparker. Mange gravide som føler det som et overveldende ansvar å hele tiden passe på om alt er i orden, og rundt 40 % bekymrer seg for dette i løpet av graviditeten.

Ikke la det å måtte kjenne etter liv bli noe som går deg til hodet som et evigvarende tankespinn! Likevel må det understrekes at er du bekymret og ikke kjenner bevegelse, så ring fødeavdelingen din.

I beste fall hjelper det å snakke med jordmor, og dersom det virker som at det bør kontrolleres, blir du bedt om å komme inn til fødeavdelingen.

Rundt 1 av 8 kvinner kommer faktisk til fødeavdelingen nettopp med det spørsmålet i løpet av graviditeten. Er du før uke 24, må du henvende deg til fastlegen eller jordmoren din først.

De første sparkene

EKSPERTEN: Thorbjørn Brook Steen jobber som fødselsege ved C-Medical, Elverum og Arendal.
EKSPERTEN: Thorbjørn Brook Steen jobber som fødselsege ved C-Medical, Elverum og Arendal. Foto: Anton Soggiu

Noen veldig få kjenner liv allerede fra uke 16. Den vordende mor kjenner da bevegelsene som bobler eller små fisk.

De fleste kjenner liv først fra uke 18-20. Det kommer litt an på hvor morkaken sitter blant annet.

De sterkeste bevegelsene kjennes oftest rundt uke 24.

Mot slutten av graviditeten vil bevegelsene være langsomme, men likevel kraftige, og barnet har plass nok til at du skal kjenne bevegelsene selv mot slutten.

Det vanligste er at aktiviteten øker mot kvelden, så hvis det er viktig for deg å føre en logg, vil du nok merke deg det. Dette er jo også tiden hvor du kanskje gir deg selv tid til å kjenne etter.

Tell 10 spark

Babyen sover og er helt stille også i opp mot 40 minutter. Det er faktisk lite å hente på å drikke noe søtt, og vi tror nå at barnet vekkes bedre opp av lyd.

Hvis du ikke føler at noe skjer, er det lurt å sette seg ned UTEN mobiltelefon eller annet som forstyrrer og finn ut hvor lang tid det tar å kjenne 10 bevegelser.

Dersom det å kjenne liv er en bekymring for deg, anbefaler jeg deg å gå på nettsiden kjennliv.no. Der får du gode råd, og der finnes det også et skjema du kan bruke hvis dette er viktig for deg.

Risikofaktorer ved graviditet

Det er også viktig å påpeke at mange gravide har andre risikofaktorer som spiller inn, slik som barn som vokser lite eller diabetes. Gjelder dette deg, er det viktig at du har lavere terskel for å ta kontakt med lege eller jordmor.

Jeg husker jeg spurte min egen kone om hun kjente liv i siste graviditet. Med tre barn på utsiden var det ikke mye tid til det, og svaret var «jeg aner ikke». Det beroliget meg. De kvinnene som jeg har sett hvor det er noe vi må gjøre noe med videre, kjenner på seg at det er noe galt.

Hilsen fødselslege Thorbjørn Brook Steen

Les også flere spørsmål og svar fra ekspertene om graviditet og fødsel

Denne saken ble første gang publisert 06/02 2024.

Les også