Graviditet

Forsker: – Lurt å unngå alkohol i tre måneder før forsøkt unnfangelse

Alkohol kan påvirke barnet selv før unnfangelse. Ny forskning og kunnskap kan hjelpe unge med å ta forholdsregler for fremtiden, forteller forsker.

UNNGÅ ALKOHOL: Dersom man ønsker å ha størst mulig sjanser til å bli gravid, bør man avstå fra alkohol i tre måneder før man forsøker å bli gravide, mener forsker.
UNNGÅ ALKOHOL: Dersom man ønsker å ha størst mulig sjanser til å bli gravid, bør man avstå fra alkohol i tre måneder før man forsøker å bli gravide, mener forsker. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Publisert

"Ikke drikk mens du er gravid" er noe de aller fleste av oss er kjent med. "Ikke drikk før du blir gravid" er kanskje noe du aldri har hørt før.

Alkohol og graviditet går dårlig sammen, til og med før svangerskapet.

Alkohol kan påvirke barnet

Professor Elisabeth Rudjord Hillesund på institutt for ernæring og folkehelse ved UiA.
Professor Elisabeth Rudjord Hillesund på institutt for ernæring og folkehelse ved UiA.

Ny forskning ga en mulig pekepinn på en bekymring om at barnet kan bli påvirket av alkohol selv før unnfangelsen. Det oppfordres derfor til å spise sunt og unngå alkohol før man prøver å få barn.

Studien gikk opprinnelig ut på å se studentenes alkoholinntak og kvalitet på kostholdet deres.

– Studien ga ingen entydig sammenheng mellom alkoholbruk og kosthold, men det viste seg at mange unge hadde et alkoholinntak som var høyere enn anbefalt, og at mange hadde lavt inntak av viktige næringsstoffer, forteller professor Elisabeth Rudjord Hillesund på institutt for folkehelse og ernæring på Universitetet i Agder til klikk.no.

Les også: Slik snakker du med barnet om skilsmissen: – Det kan oppleves som et stort svik og et tillitsbrudd

En overraskende beskjed

For mange unge kom det som et sjokk at høyt alkoholinntak kan svekke kroppen og påvirke evnen til å unnfange barn og dets utvikling. Mange ser ikke sammenhengen mellom alkohol, næringsstoffer og reproduktiv helse, forteller Hillesund til Universitetet i Agder.

Kjønnscellene er spesielt sårbare på en ytre påvirkning i modningsfasen.

– Når alkohol brytes ned i kroppen så dannes det et giftstoff som kan påvirke både egg- og sædceller som er under utvikling. Det er viktig at unge mennesker vet om den sammenhengen slik at man kan ta noen forholdsregler, sier Hillesund.

I tiden rundt befruktning kan mor og fars alkoholinntak ha en innvirkning på det kommende barnet.

– Både egg- og sædceller er følsomme for skadelige stoffer og ubalanse i næringsinntaket. Forstyrrelser rundt disse cellene på grunn av alkoholinntak og mangel på viktige næringsstoffer har en påvirkning. Mors egg og fars kjønnsceller bruker flere uker på å modnes i kroppen, og negative påvirkninger i modningsfasen vil kunne påvirke fosterutviklingen negativt, forteller hun.

Les også: Tre uker etter at bildet er tatt, får familien sjokkbeskjeden

Sunt kosthold og mindre alkohol

– Det kan være lurt å spise sunt og unngå alkohol tre måneder før man prøver å bli gravide, sier Hillesund.

Dårlig ernæring og alkoholbruk kan svekke kroppens evne til forplantning overhode.

– Den fasen hvor både egget og sædcellen er under utvikling så er de ekstra sårbare. Det er akkurat disse cellene som kan bli til et barn, og de cellene danner utgangspunktet til alle cellene i kroppen til det barnet. Så man kan vel si at i disse tre månedene så er det den fasen som er mest sensitive hvis man skulle bli gravid.

Hellesund poengterer at det er viktig å ta forholdsregler og bruke prevensjon så lenge man bruker alkohol. Når man planlegger å bli gravide så er det lurt å spise sunt og unngå alkohol.

– Det er nok noen holdepunkter for at det er lettere å bli gravide dersom man ikke drikker.

Hillesund understreker at forskningen er relativ ny og at det gjenstår mye forskning. Likevel oppfordrer hun alle til å ha det i bakhodet dersom man ønsker barn.

Denne saken ble første gang publisert 09/12 2020.

Les også