Fødsel i fly:

Fødte i lufta

Svensk kvinne fødte på 11.000 meters høyde.

UVANLIG: Det er ikke ofte at babyer kommer til verden i lufta!

UVANLIG: Det er ikke ofte at babyer kommer til verden i lufta! Foto: FOTO: Scanpix

Publisert Oppdatert

En liten, svensk jentebaby kom til verden om bord på et Finnairfly i luftrommet over Kazakstan.

- Kvinnen fikk veer og fødte på flyet på vei til Helsingfors. Hun har det bra og befinner seg på sykehus, sier pressetalskvinne Manti Vaatinen i Finnair til VG Nett

Ofte greie fødsler

- Hvis en kvinne føder så fort, som i fly eller ambulanse, er det ofte fordi det er raske og ukompliserte fødsler, sier jordmor Siri fra BarniMagen.com.

Hvis babyen er frisk, er det ikke forbundet med noen risiko å føde i lufta, selv om trykket er annerledes, mener hun.

Hun råder kvinner til å sjekke med forsikringsselskapet sitt før de skal ut og reise med fly.

Les også: Reisedebatten for gravide

Leger ombord

Les også: Et lite genetisk vidunder

Da kvinnen merket at fødselen var i gang, spurte besetningen om det befant seg leger om bord. Heldigvis for den fødende kvinnen var det to leger og to sykepleiere blant passasjerene. Ifølge Manti Vaatinen i Finnair koblet legene seg til legetjenesten Medlink via satellittelefon.

Men det trengtes ikke, for kort tid senere ble den vesle, velskapte jenta født i 11.000 meters høyde over Kazakstan. På flyplassen i Helsingfors sto ambulanse klar for å ta imot mor og barn.

Les også: Så tett føder norske kvinner

Aldri opplevd

Informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian sier til VG at hun ikke er kjent med fødsler ombord på Norwegian sine flygninger. Heller ikke i sin tid i Braathens opplevde hun noe slikt.

Heller ikke kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i SAS har opplevd at barn er kommet til verden under flygninger med deres flyselskap.

Les også: Ingen vanlig pappaperm

Kan fly inntil fire uker før

Begge flyselskapene lar gravide fly inntil fire uker før forventet nedkomst. Er flytiden under fire timer kan gravide fly inntil to uker før forventet fødsel, men da er det nødvendig med en legeattest som erklærer at kvinnen er frisk nok til å reise. To uker før er det ingen gravide som får lov til å fly.

Det er ikke klart når den nybakte moren hadde termin.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning