Spinal bedøvelse

Spinal

Spinalbedøvelse er særlig aktuelt i tilfeller der fødselen er kommet langt eller går veldig raskt.

VIRKER RASKT: Spinal er særlig aktuelt i tilfeller der fødselen er kommet langt eller går veldig raskt.

VIRKER RASKT: Spinal er særlig aktuelt i tilfeller der fødselen er kommet langt eller går veldig raskt. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen

Publisert Oppdatert

I noen tilfeller vil anestesilegen, gynekologen eller jordmoren foreslå å sette spinalbedøvelse i stedet for epidural. Dette er særlig aktuelt i tilfeller der fødselen er kommet langt, eller går veldig raskt.

Anestesilegen bruker da en tynnere nål som settes helt inn til spinalkanalen. Det settes en liten dose med en blanding av bedøvelsesvæske og et morfinlignende stoff som vil blande seg med spinalvæsken. Dette er bedøvelse av nerverøttene til livmoren og bekkenet fra ryggmargen.

Spinalbedøvelse virker raskere enn epidural. Det gis av og til når fødselen nærmer seg og epidural ikke rekker å virke.

Denne bedøvelsen kan også brukes tidlig i fødselsforløpet for raskt å få kontroll på sterk smerte. Da kan den senere suppleres med epidural. Dette er den bedøvelsesmetoden som oftest brukes ved keisersnittforløsning. Spinalbedøvelse er ikke koblet til slange og pumpe.

Fordeler

  • Virker svært raskt og effektivt på slutten av fødselen.
  • Gir god smertelindring i opptil to timer.

Ulemper

  • Kan i sjeldne tilfeller gi plagsom hodepine i tiden etter fødselen.

Kilder: Norsk Elektronisk Legehåndbok, www.nhi.no. Brosjyre om smertelindring fra Sykehuset Asker og Bærum og jordmor Solfrid Forbord ved Oslo universitetssykehus

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning