Baby i seteleie

Derfor ligger babyen i seteleie

Dette kan du gjøre for å oppmuntre babyen til å legge seg med hodet ned.

SETELEIE: Noen ganger fører det til keisersnitt, men barnet kan snu seg helt frem til fødselen.
SETELEIE: Noen ganger fører det til keisersnitt, men barnet kan snu seg helt frem til fødselen. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

- Det er flere årsaker til at babyer ligger i seteleie ved termin. Noe handler om gener, for eksempel fasongen på livmoren, men seteleie kan også være arv fra fars side. Seteleie kan også ha sammenheng med at mor er for stiv i bekkenet, sier Cathrine Trulsvik.

Trulsvik er mangeårig jordmor med erfaring både fra sykehusfødsler og hjemmefødsler. Gjennom sin privatpraksis Jordmorteamet har hun i samarbeid med jordmor Bippi Trovik tatt imot flere hundre babyer i hjemmefødsel.

- Dersom bekkenet er stivt og lite fleksibelt kan det rett og slett være ubehagelig for barnet å legge seg med hodet ned. Enda en grunn til at bevegelse i svangerskapet er viktig, sier Trulsvik.

Vanlig tidlig i svangerskapet

Seteleie vil si at babyen ligger med baken ned mot livmoråpningen, som regel med beina oppover. Dette kalles et rent seteleie.

Enkelte sitter ”på huk” med bøyde knær og hælene ned, i det som kalles sete-fotleie. Noen få strekker ut beina ved fødselen slik at føttene kommer først ut. I de to siste tilfellene vil keisersnitt som regel anbefales.

Mange babyer ligger i seteleie tidlig i svangerskapet, men de fleste snur seg med hodet ned når det nærmer seg termin.

Ligger babyen din i seteleie i uke 32, er sjansen derfor stor for at hun ved neste undersøkelse vil ha snudd seg med hodet ned mot bekkenet.

Seteleie i uke 36 er heller ingen sikker indikasjon på at det blir en setefødsel, selv om de fleste babyer vil ha snudd seg nå. En baby kan snu seg spontant fra seteleie til hodeleie helt fram til fødselen. Men dersom babyen fortsatt ligger i seteleie i uke 37, bør du begynne å forberede deg på at det kan bli en setefødsel.

Omtrent fire prosent av alle babyer ligger fortsatt i seteleie ved fødselen.

Les også: Slik unngår du å revne under fødselen

Kan snu seg under fødselen

Norske retningslinjer for hjemmefødsel sier at dersom barnet ligger i seteleie, skal fødselen skje på sykehus. Men det hender at barnets leie ikke er kjent før fødselen er i gang og barnet er på vei ut. Derfor er forløsning under setefødsel noe hjemmejordmødre må kunne. Trulsvik har selv tatt imot et barn som overraskende lå i seteleie under en hjemmefødsel.

- Når er siste sjanse for at en baby i seteleie snur seg til hodeleie?

- Under fødselen. Det er ikke så vanlig at barnet snur seg etter at fødselen er i gang, men det kan skje dersom barnet har god plass. Jeg har opplevd at en baby har snudd seg tre ganger på 20 minutter, forteller Trulsvik.

Hun har også opplevd babyer som nærmest tar salto i magen fra den ene uken til den andre, også rett før fødselen. Hos en kvinne hun undersøkte, lå babyen med hodet ned i uke 38, i seteleie i uke 39, og i hodeleie igjen da riene startet.

Ytre vending

Ved enkelte sykehus vil fødselslegen, dersom babyen ligger i seteleie etter uke 37, forsøke det som kalles en ytre vending for å få babyen til å legge seg med hodet ned.

- Vi er litt restriktive med forsøk på vending på Ullevål sykehus. I praksis betyr det at legen forsøker å flytte barnet til hodeleie ved å dytte utenpå magen med hendene. Det fungerer for omtrent halvparten, sier Thorbjørn Brook Steen, overlege ved fødeavdelingen Ullevål på Oslo universitetssykehus.

Selv om vendingen var vellykket, kan det likevel skje at babyen spontant snur seg tilbake til seteleie før fødselen.

Hvorfor ligger babyen i seteleie?

Det er vanskelig å si noe sikkert om hvorfor noen babyer blir liggende i seteleie fram til termin. Men statistikken viser at førstegangsfødende oftere føder barn i seteleie, og risikoen for setefødsel øker også med mors alder.

Hos kvinner som har født barn i seteleie tidligere, er det økt risiko for at det vil skje igjen. Til en viss grad er også arvelighet involvert. Dersom en av foreldrene ble født i seteleie, øker sjansen for at barnet ligger i seteleie ved termin.

- Vi ser at mors anatomi og hvordan livmoren er kan ha betydning. Særlig er det å ha en hjerteformet livmor forbundet med større sjanse for at barnet ligger i seteleie, sier Brook Steen.

Keisersnitt ikke alltid nødvendig

Ved de store sykehusene i Norge er det ingen automatikk i at seteleie fører til keisersnitt. I mange vestlige land, blant annet Sverige og USA, blir nesten alle babyer i seteleie forløst med keisersnitt, men i Norge er det vanlig å vurdere om forholdene hos mor og barn ligger til rette for en vaginal setefødsel. Barnets størrelse og mors størrelse på bekkenet er blant faktorene som vurderes, i tillegg til om fødeavdelingen har god kompetanse på setefødsler.

På Ullevål sykehus blir omtrent en tredel av barn i seteleie født med planlagt keisersnitt, en tredel med vaginal setefødsel, og en tredel blir forløst med akutt keisersnitt.

Dette kan du selv gjøre

Dersom babyen din ligger i seteleie og fødselen bare er noen uker unna, finnes det noen teknikker du selv kan prøve for å oppmuntre babyen til å snu seg.

Jordmor Cathrine Trulsvik anbefaler nettsiden Spinning Babies, som har flere tips til trygge øvelser som kan føre til at babyen snur seg med hodet ned før fødselen.

- Man kan for eksempel prøve å stå på hendene i et basseng. En annen teknikk går ut på at man står på kne i sofaen eller på kanten av sengen, og så lener hodet ned mot gulvet. Det vil åpne bekkenet og kan bidra til at babyen kommer opp av bekkenet og deretter snur seg, forklarer Trulsvik.

Tanken er at ved å tøye bekkenet og la tyngdekraften ”løfte” babyen opp av bekkenet, vil babyen få plass til å snu seg selv.

Jordmoren understreker at det er viktig å ha hjelp av andre når man skal prøve slike øvelser.

- Forebygging med yoga gjennom hele svangerskapet er også veldig bra, og kan minske risikoen for at babyen ligger i seteleie ved termin. Samtidig må vi huske at det ikke er alt vi har kontroll over. Vi kan prøve, men det er ikke alt vi kan gjøre noe med. Det kan være greit å ha i tankene, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 10/11 2016, og sist oppdatert 16/04 2018.

Les også