Hvert år fødes om lag 60 000 barn i Norge. Rundt 100 av dem er planlagte hjemmefødsler.

Nyere forskning har vist at det ikke er mer risikofylt å føde hjemme dersom hjemmefødselen er planlagt.

Men de siste 30 årene er antallet såkalte transportfødsler, altså barn som uplanlagt fødes hjemme eller på vei til sykehuset, nær doblet.

Sju av tusen fødsler skjer nå utenfor sykehus uten at det var planlagt.

Antallet liggedøgn på sykehus i forbindelse med fødsel er også kraftig redusert de siste årene. Både leger og helsesøstre har advart mot at liggetiden etter fødsel blir stadig kortere.

Men enkelte sykehus ønsker å kutte ytterligere ned på liggetiden - noen av dem til kun seks timer dersom fødselen forløper normalt.

Drømmefødselen

For mange er fødselen en stor opplevelse, og det er blitt stadig mer populært å leie en profesjonell fotograf til å dokumentere fødselen.

Enkelte har svært spesifikke ønsker for fødselen, gjerne skrevet ned på forhånd i et såkalt fødebrev. Mange jordmødre mener et slikt fødebrev kan være til god hjelp - dersom alt går etter planen under fødselen.

Men noen ganger forløper fødselen helt annerledes enn den fødende hadde sett for seg på forhånd. Det er helt normalt - og absolutt lov - å være skuffet, utmattet, redd eller lei seg etter en fødsel som ikke ble slik man hadde trodd.

Her kan du lese om fire forskjellige typer fødsel, og hva du selv kan gjøre for å komme videre etterpå.

Les hele saken