Fødsler utenfor fødestua

Føder i heisen og på kontoret

I Storbritannia føder kvinner i heiser, kontorer og toaletter på sykehuset. Det skjer også i Norge.

FØDESTED: Resepsjonen kan være fødestue. Det er ikke alle kvinner som rekker helt fram til sengeposten før barnet er født.

FØDESTED: Resepsjonen kan være fødestue. Det er ikke alle kvinner som rekker helt fram til sengeposten før barnet er født. Foto: Foto: Scanpix

Publisert Oppdatert
FØDSEL: Noen ganger vil ikke barnet vente, og fødselen setter i gang.

FØDSEL: Noen ganger vil ikke barnet vente, og fødselen setter i gang. Foto: FOTO: Benjamin Earwicker/sxc.hu

Men det er helt andre årsaker enn plassmangel og få jordmødre som gjør at endel norske barn kommer til verden utenfor fødestuene.

I fjor fødte 4000 kvinner barn i heiser, kontorer og på sykehustoaletter fordi det er mangel på fødeplasser og jordmødre, skriver Daily Mail.

Det er en økning på femten prosent fra året før.

Offisielle helsesjefer i Storbritannia innrømmer at det er mangel på fødeplasser som er en av årsakene for krisen. Hundrevis av fødende kvinner blir avvist på sykehuset fordi det ikke er plass til dem.

Føder i heiser og på toaletter

Ifølge tall fra Freedom of Information, som skal sikre offentlighet om forhold i det britiske samfunnet, ble det født mange barn på kontorer, heiser, toaletter og i biler på vei til fødestedene. 117 av 147 institusjoner med fødeavdeling meldte inn slike tilfeller i 2007 og 2008.

Den britiske jordmorforeningen mener at det må utdannes minst fem tusen nye jordmødre for å sikre kvaliteten. I løpet av det neste tiåret vil nesten halvparten av alle britiske jordmødre nå pensjonsalderen.

- Skjer også i Norge

Overlege Bjørg Ladehaug ved Kvinneklinikken ved Førde Sentralsjukehus bekrefter at uplanlagte fødsler skjer utenfor fødestudene også i Norge.

- Det skjer flere ganger i året, men ikke mer nå enn tidligere, sier Ladehaug til Klikk.no.

Hun sier at sykehuset ikke fører statistikk over hvor på sykehuset fødslene skjer.

Avviser ikke fødende kvinner

Ved Universitetssykehuset i Stavanger avvises aldri fødende kvinner.

- Det er ikke vanlig å i Norge å be fødende reise videre til neste sykehus, eller å bli sittende å vente. Det er kanskje mer vanlig i utlandet, sier overjordmor Oddrun Hompland ved Universitetssykehuset i Stavanger til Klikk.no.

Hun forteller at sykehuset opplever at det alltid er noen som ikke rekker helt fram til sengeposten. Hver meter av veien mellom senga hjemme og fødeavdelingen er potensielle steder hvor fødsler kan skje.

- Det skjer ikke ofte, og er ikke vanlig - men vil barnet ut så kommer barnet ut, sier Hompland.

Flest flergangsfødende

I fjor ble det født 4600 barn ved sykehuset i Stavanger, og tjue til tredve av disse fødslene var skjedde underveis til sykehuset eller andre steder og var ikke planlagt.

- Det er en overhyppighet av de som har født før, hvor fødslene kan skje veldig raskt. Men det finnes også førstegangsfødende som kan ha svært raske fødsler, sier Hompland.

I 2008 ble det født 513 barn utenfor institusjon i Norge, ifølge tall fra Medisinsk Fødselsregister.

87 av disse var planlagte hjemmefødsler, 192 skjedde hjemme og var ikke planlagt, 186 fødsler skjedde under transport, 44 skjedde utenfor fødestua andre steder og 4 fødsler. skjedde på ukjent sted.

Hordaland er det fylket som hadde flest ikke-planlagte fødsler hjemme og under transport, ifølge tallene.

Les også:

Så tett føder norske kvinner

Slik er kvinnens gravide kropp

Dette må fødebagen inneholde

Slik har du trygg sex i en bil

Opplevd en uvanlig fødsel? Del dine fødselshistorier i kommentarfeltet!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning