Annerledes babyshower

Droppet gaver på babyshower – ga penger til dødssyke barn

- At barnet blir født er en fest i seg selv, sier gravide Silje Færseth.

ANNERLEDES BABYSHOWER: Silje Færseth ville heller at vennene ga penger til dødssyke barn enn gaver til henne og babyen. F.v: Marie Helland, Silje Færseth, Kristin Johnsdatter Søraune, Linn Anette Gundersen, Bente Mirjam Holien Andersen, Geir Børresen og Trude Iren Skarset
ANNERLEDES BABYSHOWER: Silje Færseth ville heller at vennene ga penger til dødssyke barn enn gaver til henne og babyen. F.v: Marie Helland, Silje Færseth, Kristin Johnsdatter Søraune, Linn Anette Gundersen, Bente Mirjam Holien Andersen, Geir Børresen og Trude Iren Skarset Foto: Foto: Privat
Sist oppdatert

Da høygravide Silje Færseth hørte rykter om at venninnene ville arrangere babyshower for henne, bestemte hun seg for å kuppe hele opplegget.

- Jeg følte på det rundt juletider, at vi har så mye. Jeg trenger ingenting, og barnet vårt vil få gaver både ved fødselen og til navnefest uansett. Jeg ville mye heller at vennene mine skulle gi en gave til noen som faktisk trengte det, sier Silje.

Hun inviterte derfor til omvendt babyshower, og ba venner og bekjente om å droppe gaven til henne og i stedet gi pengene til alvorlig syke barn på sykehus.

- Trenger ingenting

De siste årene er det blitt stadig mer vanlig også i Norge å arrangere babyshower for vordende mødre, der både mor og det kommende barnet overøses med gaver.

Men Silje synes den amerikanske skikken ikke hører hjemme i velfødde Norge, hvor de aller fleste gravide har alt de trenger og mer til.

- Jeg opplever det som litt kvalmende, at vi bare skal få og få. Det tar sånn av, jeg blir bare stressa av det. Det er bra med en fest, men fest blir det etterpå i fleng. Når barnet er født er jo det en fest i seg selv, sier Silje.

Også etter fødselen er det blitt vanlig å gi gaver til mor og barn. Men mange setter like stor pris på å komme hjem til et nyvasket hus som på dyre gaver kjøpt i butikken.

- Sterkt å tenke slik

Tre uker uke før termin opprettet Silje Færseth en sperret konto i nettbanken sin og inviterte nærmere 60 venner og kjente til babyshower. I invitasjonen oppfordret hun alle til å sette inn penger på kontoen i stedet for å gi henne en gave.

Pengene ville hun gi til Stiftelsen Sykehusbarn, som arbeider for å gi alvorlig syke barn en litt bedre sykehushverdag med positive opplevelser innimellom alt det vonde. Stiftelsen er opprettet av Magne Helander og Trond Espen Hansen, som begge har hatt alvorlig syke barn.

Foreldre.no har tidligere skrevet om Magne Helanders datter Ylva og hennes kamp mot kreften.

Helander var selv med på Siljes babyshower forrige helg, og er imponert over hennes initiativ.

- Vi synes dette er flott. Det er ganske sterkt at en som går med et barn i magen tenker i de baner. Det er en veldig god start, sier Helander.

Flere vil gjøre det samme

Silje selv vil gjerne gjøre litt opprør mot tankegangen som dominerer i Norge nå om at alt må være perfekt og på stell før babyen kommer. Hun sier babyshoweren ble en veldig hyggelig kveld, selv uten gaver.

- Heldigvis kom ikke alle 60, men mange ga penger til Sykehusbarn likevel. Jeg laget kyllingsuppe og serverte drikke til alle som kom. Jeg tror jeg har fått en del til å se litt annerledes på tradisjonen med babyshower. Vi i Norge har alt i overflod, vi trenger ikke mer. Det er mye bedre å gi en gave til noen som faktisk trenger det, sier hun.

Etter at Drammens Tidende og Stiftelsen Sykehusbarn skrev om Siljes babyshower på nettsidene sine, har Silje fått flere mailer fra ukjente som ønsker å følge hennes eksempel.

I tillegg har flere av hennes venninner sagt at de selv kunne tenke seg å gjøre noe lignende.

- Det har gitt meg veldig mye å gjøre dette, og jeg gleder meg veldig til å fortelle barnet vårt om det når han eller hun blir stor nok til å forstå. Samboeren min Anders og jeg har snakket mye om at vi ønsker å lære barnet vårt hvor viktig det er å gi til andre, forteller Silje.

- Typisk Silje

Og venninnene som planla babyshoweren? Ble de irriterte for at hun snudde opp ned på hele festen? Tvert imot. De mente heller at det var veldig Silje å tenke sånn.

- Det er nok litt typisk meg, for jeg har alltid likt bedre å gi enn å få. Hvis dette kan være med på å starte en ny trend i Norge, ville det vært fantastisk. Det ble en veldig fin måte å feire et nytt liv på.

Denne saken ble første gang publisert 23/01 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også