Forum Kommentar Mat Helse Tester DIY Bli gravid Gravid Baby 1-3 år 4-6 år 7+ år
Bilde

PUSTER SELV: Tobias er ti dager og puster selv for første gang. © Foto: privat

Farlig kløe

Denne babyen kunne dødd

Karoline trodde hun led av svangerskapskløe. Isteden var det en farlig sykdom som kan føre til at barnet dør i mors liv.

– Jeg våknet en natt av at jeg klødde sinnsykt mye over hele kroppen.

Karoline Schjølberg (24) var i svangerskapets uke 31 med sitt første barn da hun fikk akutt kløe. Kløen ble bare verre og verre de nærmeste dagene, og spesielt ille var det under føttene og i hendene.

Trodde det var svangerskapskløe

– Først trodde jeg det var normal svangerskapskløe, og jeg søkte på nettet etter noe som kunne hjelpe. Men så kom jeg over noen artikler om intrahepatisk kolestase, og syntes det stemte med mine symptomer.

Karoline oppsøkte fastlegen og fikk tatt blodprøver som bekreftet diagnosen. Kløen skyldtes graviditetsbetinget intrahepatisk kolestase, en sjelden tilstand som innebærer leverpåvirkning og forhøyet nivå av gallesyrer i blodet hos den gravide.

Kløe er vanligvis det eneste symptomet, og opptrer som regel i tredje trimester. I verste fall kan tilstanden føre til for tidlig fødsel eller fosterdød.

Følg debatten: Normal svangerskapskløe?

Ujevn hjertelyd

– I uke 34 lå verdiene mine lå på 22. Jeg ble fulgt opp på sykehuset og det ble tatt ultralyd, ctg og blodprøver to ganger i uka. Jeg fikk beskjed om at det kunne ta noen uker før verdiene steg mer, men allerede i uke 35 hadde det nådd 86. I ettertid har jeg lest at verdiene kan firedoble seg på 24 timer så sent i svangerskapet, sier hun til Foreldre & Barn.

Karoline ble sendt til sykehuset i nabobyen der det er nyfødtintensivavdeling. Her sto et operasjonsteam og ventet. Babyen hadde ujevn hjertelyd, og ble forløst med keisersnitt med en gang.

– Han måtte tas ut umiddelbart. Legene sa at Tobias egentlig ikke skulle overlevd den høye verdien.

Bilde

DRAMATISK: Her er Tobias to timer etter fødselen. © Foto: privat

null
FØRSTE MØTE: Mammas første møte med lille Tobias, seks timer etter fødsel. © Foto: privat

Tøff start

Det ble en tøff start på livet som nybakt mor. Sønnen Tobias ble født 5 uker for tidlig og klarte ikke å puste selv før han var ti dager. Han fikk antibiotika intravenøst, og skrek i 13 uker på grunn av forstoppelse og reflux.

– Tarmsystemet fungerte ikke, så vi måtte tilbake til sykehuset for å tømme tarmen. I tillegg fant de ut at han hadde laktoseintoleranse, noe som gjorde at han ikke tålte morsmelkerstatningen.

Allerede fra svangerskapets uke 5 var Karoline bekymret for svangerskapet, for hun hadde en blødning som ikke stoppet før i uke 23. I tillegg hadde hun to styrtblødninger.

– Dette gjorde at jeg var veldig nervøs gjennom graviditeten, sier hun til Foreldre & Barn.

ANNONSE
Mammaklær

Arvelig

Intrahepatisk kolestase kan være arvelig, noe som kan forklare hvorfor moren til Karoline mistet et barn sent i svangerskapet for 19 år siden.

– Hun hadde også kløe, men på den tiden visste de ikke hva det var. Det er en sjelden diagnose, bare 1-2 prosent av gravide får det, og jeg opplevde at ikke alle leger og helsesøstre hadde hørt om det, sier Karoline.

Hun ønsker at alle gravide skal være oppmerksomme, siden det eneste symptomet er kløe - noe som selvfølgelig lett blir forvekslet med vanlig svangerskapskløe.

null
I DAG: Tobias har blitt fem månder og klarer seg bedre til tross for mage-og søvnproblemer. © Foto: privat

Sjelden diagnose

– Intrahepatisk kolestase forekommer i 1,5 prosent av alle svangerskap, i følge en stor, velutført svensk undersøkelse, sier Svein Arvid Rasmussen, overlege ved Haukeland universitetssjukehus og professor ved Universitetet i Bergen.

Den svenske undersøkelsen viser at verdier under 40 mikromol/L er ufarlige, så fremst fosteret overvåkes nøye. Verdier over 40 har vært forbundet med fosterdød, men hvis fosteret overvåkes nøye viser undersøkelsen at det ikke er flere fostre som dør enn blant andre fostre.

– For kvinnen selv er det ikke noen økt risiko og for å lindre kløen kan kvinnen få kløestillende medikamenter, sier overlegen til Foreldre & Barn.

Ikke påvist sammenheng med blødning

Ifølge Svein Arvid Rasmussen er det ikke påvist sammenheng mellom blødning i svangerskapet og intrahepatisk kolestase, men det er påvist en økt risiko for gjentagelse.

– Den alvorlige varianten av intrahepatisk kolestase er arvelig, men mange tilfeller, også alvorlige, er likevel sporadiske.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les mer:

Magnus kan leve til han er tenåring – i beste fall

Deprimerte kan føde for tidlig

Stress kan gi for tidlig fødsel

Kommentarer:

Rina Blekkerud Fungerende redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Tre ting du absolutt ikke må gjøre neste gang du spiser ute

Du gjør vel ikke dette når du spiser på restaurant?

artikkel bilde

- Dette skjer dessverre noen ganger og er helt uakseptabelt!

Ekspertenes råd: 10 ting du aldri skal gjøre som bryllupsgjest.

artikkel bilde

Med feil sko får ungene kalde og våte føtter

Vi har testet ni vintersko for barn.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Mest leste på Gravid

Reiser du deg for gravide på bussen? Det bør du

Kanskje du synes hun gløder, men tro meg – de fleste av oss lider av skranglete bekken, hovne føtter og verkende rygg.

Her er symptomene på at du er gravid

Litt ekstra tissetrengt?

Eggløsningskalkulator

Regn ut når du har størst sjanse for å bli gravid.

Fungerende redaktør:

Leder digitale medier: Tore A. Godager

Redaktør: Susanne Kaluza

Ansvarlig redaktør/direktør: Axel Walø

Kontakt oss: Klikk her
Utgiver: Egmont Publishing

Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo

Telefon sentralbord: 22 77 20 00

Tips oss: desken@klikk.no

Klikk.no arbeider etter vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk